המשפט המבויים הפומבי

תשפ"ב 2022-2021

 

רקע לעתירה:

במהלך שנת ,2019 ערך מנכ"ל הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן מספר ביקורים בארצות הברית ובאירופה, בהם נחשף למאמצי חקיקה לקידום ה"זכות לתקן" תוך שיתופי פעולה עם ארגונים שונים בתחום. משחזר ארצה כתב מסמך מחקר לפי סמכותו בסעיף 20(א)(3) התשמ"א-1981 (להלן: "החוק,)" מכוחו המליץ להכיר בזכות לתקן כזכות הנובעת מזכותו הטבעית של הצרכן לפי חוק הגנת הצרכן – התשמ"א-1981, וזאת בדומה לתהליכים שהתרחשו במדינות שונות בעולם. המסקנה האופרטיבית במסמך היא כי מן הראוי לפעול לכך שהשר האחראי מכוח חוק הגנת הצרכן ישתמש בסמכותו בסעיף 18א(א) לחוק, כדי לנסח תקנות המכירות בזכות לתקן, ומחייבות יצרני טובין להעניק שירות לאחר מכירה – כמו מרכזי שירות לקוחות, אפשרות לתיקון ליקויים ופגמים, שירות למכירת חלפים ללקוחות וספקי משנה, ועוד. לטענת המנכ"ל, התקנות האמורות עשויות, בין היתר, למנוע ניצול כוח מונופוליסטי של יצרני טובין עקב בלעדיות ושליטה בהספקת חלפים.

המסמך הועבר לשר הממונה, שמיד פרסם בחשבון הפייסבוק שלו ושל המשרד כי המשרד רואה לנכון לקדם את הזכות הצרכנית לתקן. השר החליט לבחון את הנושא ולצורך כך קיים ישיבת התייעצות אליה זומנו נציגי החברות היצרניות והיבואניות מתחום הטכנולוגיה, האלקטרוניקה והרכב בישראל. בעקבות הישיבה שינה השר את עמדתו והחליט לזנוח את הטיפול בנושא – השר החליט שהזכות לתקן איננה חלק מהחקיקה הקיימת, ושאין לטעמו מקום לקדם הסדרה שלה בתקנות או בחוק.

 

חודש חלף ממועד הפרסום ברשת החברתית, ושורה של גופים בעלי עניין פנו למשרד בשאילתה בדבר קידום המדיניות, ביניהם ארגוני צרכנים כמו אמון הציבור, תנועות איכות סביבה כמו אדם טבע ודין, והתאגדות העסקים הקטנים בישראל אשר פנתה בשם עסקים שעיקר עיסוקם בתיקון והחלפת חלפים לטובין (כמו מעבדות אלקטרוניקה, מוסכים, ועוד.) תשובת דוברות המשרד לא איחרה להינתן, ובה התבשרו כלל הגופים כי לאחר דיונים שנערכו בנושא, בין היתר עם נציגי התאגידים המובילים במשק המייצרים טובין, החליט השר שלא לקדם את הנושא.

 

בעקבות תשובה זו הגישו אמון הציבור, אדם טבע ודין, והתאגדות העסקים הקטנים בישראל, עתירות לבג"ץ. בשל החדשנות שבהיזקקות בית המשפט לדון בזכות לתקן ובזהות המשיבים, הוחלט לאחד את שלושת העתירות וליתן צו על תנאי.

 


ההליכים נקבעו לדיון דחוף בפני מותב תלתא בראשות כב' השופטת יעל וילנר, ד"ר עופר טור- סיני ועו"ד זוהר לנדה, ביום 16 במאי, ,2022 בשעה 16:00 באוניברסיטת רייכמן.

 

את העותרות מייצגים: גב' טל אלמקיס; מר עמית מולכו וגב' סמדר פרידמן

את המשיבים מייצגים: מר איתמר ארבל; גב' עמית און וגב' עדי זהריה

 

אחראית אקדמית: ד"ר נטע נדיב

מלווים אקדמיים: עו"ד עידו וקשי, עו"ד אור קרבקי

 

 

מסמכים:

עתירה אדם טבע ודין

עתירה אמון הציבור

עתירה התאגדות 8593

תגובת המשיב

תגובת המשיבה