מהי מדיניות עירונית התומכת במוביליות חברתית?

 

16.4.24

 

המושג "מוביליות (ניידות/ניעות) חברתית-כלכלית" מתייחס למידת הקשר במאפיינים כלכליים (כגון הכנסה מעבודה, השכלה, משלוח יד ואחרים) בין ילדים להוריהם. קשר חזק במאפיינים אלה בין הורים לילדים מעיד על מוביליות נמוכה וקשר חלש על מוביליות גבוהה. הגדלת סיכוי הילדים שנולדו למשפחות במעמד כלכלי-חברתי נמוך לעלות בבגרותם למעמד חברתי כלכלי גבוהה יותר נמצאת בליבת מדיניות כלכלית לקידום מוביליות חברתית.

שולחן זה יוקדש לתובנות שעלו מסקירת הספרות הכלכלית בתחום המוביליות החברתית ויתמקד בשתי שאלות: א. מה הם הכלים העומדים לרשות הממשלה לקדם את המוביליות כלפי מעלה? ב. מה הם התפקידים של הרשויות המקומיות בקידום ויישום של מדיניות זו?

המסקנה המרכזית מהספרות הכלכלית היא שכדי שהמדיניות הממשלתית לקידום המוביליות תהיה יעילה ותצליח להשיג את יעדיה עליה א. להתמקד בשיפור הכישורים של השכבות החלשות מגיל הרך עד לכניסה לשוק העבודה בסביבה ביתית, חינוכית וסביבת מגורים; ב. להתבסס על מדדים לקביעת יעדים, מדידה, ומעקב שוטף; ג. לרתום את הרשויות המקומיות כשותף מרכזי ביישום המדיניות לקידום המוביליות.

על סמך הספרות הכלכלית צוות המחקר גיבש את מפת הדרכים למוביליות חברתית , ורשימה מפורטת של מדדי המוביליות . מדדים האלה מוצעים כתשתית לקביעת המדיניות לקידום המוביליות החברתית בישראל ברמת רשות מקומית, מדידה, ומעקב שוטף אחרי יישום מדיניות זו.

בהמשך השנה, בשולחן הבא, צוות המחקר יציג את: א. המדדים ברמת הרשות, ב. תובנות שעלו מבחינת הסיבות לשיפור או ירידה במדדים אלה ברשויות נבחרות, ויציע המלצות למדיניות לאומית מבוססת יעדים ומדדים של קידום המוביליות.

 

הזמנה

מצגת - מכון אהרן

מצגת - שגיא בר

מצגת - איריס פינטו

קישור לשידור - החל מדקה 12