משפט מבוים 2018

'משפט העבודה העתידני'

 

הרכב השופטים היושב בדין:

  • כב' השופט חנן מלצר, שופט בית המשפט העליון, כב' המשנה לנשיאה, ראש ההרכב.
  • פרופ' שרון רבין מרגליות, מרצה בבית-הספר למשפטים, המרכז הבינתחומי הרצליה (כיום אוניברסיטת רייכמן).
  • עו"ד אשר חלד, אשר חלד ושות', משרד עורכי-דין.

הצדדים להליך - הסטודנטים המשתתפים במשפט המבוים:

  • את העותרים מייצגים מר דן בן-צבי; גב' נוי פרחי וגב' יערה רות-שביט.
  • את המשיבים מייצגים גב' שיר רדיאנו; מר פז בן-אהרון וגב' בר רוזוב.

ניהול אקדמי:

  • ד"ר נטע נדיב, בית ספר רדזינר למשפטים, המרכז הבינתחומי הרצליה.
  • עו"ד אלון מאור ומר מתן סטמרי.

 

עובדות המקרה:

מדינות שונות החלו לדון בשוק העבודה העתידני ובצורך לקבוע מדיניות ואסדרה מתאימה. מדינת ישראל חברה בארגון בינלאומי העורך מחקרים לצורך גיבוש החלטות בנושאי רוחב העולים במסגרת בחינת תרחישים של עבודה וטכנולוגיה. לאור זאת, קיים היועץ המשפטי לממשלה ביחד עם משרד המשפטים ומשרדי ממשלה נוספים, מספר דיונים מקצועיים והוחלט על צעדים אופרטיביים ראשונים לשינוי שוק העבודה, לקראת קליטתם של אמצעים חדשניים ובכללם טכנולוגיית בינה מלאכותית.

בהתאם לכך, שינה שר התחבורה את תקנה 314א2 לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961, במסגרתו תיאסר הובלה של חומרים מסוכנים שלא באמצעות משאיות אוטונומיות. השינוי בתקנות ייכנס לתוקפו החל מינואר 2019 בכדי לאפשר היערכות של החברות העוסקות בשינוע החומרים לרבות בתחום שינוי מצבת כח האדם. איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות (להלן: "האיגוד"), אשר אמונים על ייצוג נהגי המשאיות, פנה בכתב לשר התחבורה בבקשה לדחות את מועד כניסת התקנות לתוקפן וגיבוש תקנות חדשות במשותף עם ההסתדרות, שר התחבורה השיב שבחר לא לשנות את עמדתו. בעקבות כך הגיש האיגוד עתירה לבג"ץ נגד שר התחבורה, במסגרתה תקף את חוקתיות התקנות, לטענתו מדובר בפגיעה בהעסקתם של עובדי התחבורה והוא מבקש כעת להוציא צו על תנאי (להלן: "עתירת איגוד עובדי התחבורה, בג"ץ 9650/18").

שר החינוך ביקש אף הוא להקים פיילוט הכולל מעבר לשימוש בבינה מלאכותית בהתאם למדיניות הממשלה החדשה, והתקין תקנות מכוח פקודת החינוך [נוסח חדש], התשל"ח-1978, תקנות מעבר לבינה מלאכותית בהוראה, התשע"ח-2017. בין היתר קובעות התקנות, שהחל משנת הלימודים תשע"ט, המתחילה בספטמבר 2018, יוצע לעשר הרשויות המקומיות הנמצאות בתחתית דירוג המיצ"ב (מדד יעילות וצמיחה בית-ספרית), לעשות שימוש בהוראה מבוססת בינה מלאכותית במספר מקצועות. שר החינוך וועדת החינוך והתרבות של הכנסת סיכמו ביניהן שרשויות אשר יצטרפו לפיילוט ויטמיעו את השימוש בבינה המלאכותית יחסכו חלק מהתקציב המוענק להן, ולפיכך יקבלו אישור לשימוש בכספים למטרה אחרת (מכח סעיף 3(ב) לחוק הרשויות המקומיות (ייעוד כספי הקצבות והגנת נכסים למטרות חינוך), התש"ס–2000). עד כה, חמש רשויות הודיעו על רצונן להשתתף בפיילוט, והקימו צוות חשיבה לקראת הליכי פיטורין של המורים שיוחלפו בבינה מלאכותית. ארגון העובדים של המורים, המייצג את המורים המועסקים על ידי משרד החינוך ולהם בטחון תעסוקתי, החל במשא ומתן כדי למנוע את פיטוריהם ועל כן לא פתח בשלב זה בהליכים משפטיים. משרד החינוך הודיע שעל מנת לא לעכב את כניסתו לתוקף של הפיילוט, ייערכו שינויים בהמשך העסקתם של מורים המועסקים דרך עמותות לתועלת הציבור.

ארגון "כוח למורים" בו מאוגדים מורי הקבלן פועל במשך שנים מול משרד החינוך להשוואת תנאים לאלה של מורי משרד החינוך, הכוללים משרה קבועה והעסקה רציפה, דרישות אלה נדחו עד היום. ביחד עם ארגוני ועד ההורים פנו לשר החינוך בבקשה לשינוי תקנות החינוך לעיל, שר החינוך השיב להם תשובה שלילית. בעקבות כך, הגישו שני הארגונים עתירה לבג"ץ במסגרתה תקפו את החלטת שר החינוך בטענה שזו גורמת לפגיעה בזכות לחינוך ולאפליה במתן הבטחה לביטחון תעסוקתי. במסגרת העתירה נתבקש צו על תנאי (להלן: "עתירת הארגונים נגד שר החינוך, בג"ץ 9996/18"), ארגון העובדים של המורים החליט בשלב זה שלא להצטרף לעתירה.

מאור, מדען נתונים במקצועו, פוטר בחודש יוני 2017 מחברת התוכנה "רובוטריקים בע"מ" בה עבד לאורך שנים, בשל המעבר לשימוש בתוכנה בעלת טכנולוגיה של בינה מלאכותית. מאור הגיש תביעה לבית-הדין האזורי בטענת אפליה של עובד מפני בינה מלאכותית מכח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, התשמ"ח-1988, וביקש סעד של פיצויים והשבה לאלתר למשרתו. תביעתו נדחתה בטענה שלא מדובר באפליה מכוח העילות המנויות בחוק. הערעור שהוגש לבית-הדין הארצי לעבודה נדחה גם כן, ובשל כך הגיש עתירה לבג"ץ, (להלן: "עתירת מדען הנתונים, בג"ץ 5792/18"). על אף סמכותו הייחודית של בית-הדין הארצי לעבודה, בחן בג"ץ את העתירה שהוגשה, ומצא שמשדחו ערכאות בתי-הדין לעבודה את טענות העותר מבלי לבחון אותן, ולאור החשיבות הציבורית של מושא העתירה, יש בהכרעות בתי-הדין לעבודה טעות משפטית מהותית שהצדק מחייב התערבות בה. שופט בג"ץ החליט להוציא צו על תנאי בעתירות ולאחד את שלושתן.

שלושת ההליכים נקבעו לדיון דחוף בפני מותב תלתא בראשות כב' המשנה לנשיאה השופט מלצר, פרופ' שרון רבין-מרגליות ועו"ד אשר חלד, ביום שני ה- 18 ביוני, 2018, בשעה 17:00 במרכז הבינתחומי הרצליה.

 

כתבי הטענות: