משפט מבויים תשע"ה

 

הרכב בית הדין:

1. כב' השופט יצחק עמית, שופט בית המשפט העליון, ראש חבר השופטים

2. עו"ד ד"ר גרשון גונטובניק, ד"ר י. וינרוט ושות', משרד עורכי-דין

3. ד"ר גליה שינבוים, בית ספר רדזינר למשפטים, המרכז הבינתחומי הרצליה

 

הסטודנטים המשתתפים בתוכנית:

צוות העותרים: גב' תמר לוצאטו, גב' דנה גולדמן ומר גיא אבידור, סטודנטים למשפטים בשנה השלישית ללימודיהם, בית ספר רדזינר למשפטים, המרכז הבינתחומי הרצליה (כיום אוניברסיטת רייכמן)

צוות המשיבים: גב' לימור ברמן, גב' מירב דנור ומר אוריאל אלדן, סטודנטים למשפטים בשנה השלישית ללימודיהם, בבית ספר רדזינר למשפטים, המרכז הבינתחומי הרצליה

 

ניהול אקדמי:

פרופ' גיא זיידמן, עו"ד אביב גאון ומר אמיר ארז, בית ספר רדזינר למשפטים, המרכז הבינתחומי הרצליה

 

התיאור העובדתי:

בספטמבר 2013 הורתה שרת המשפטים על הקמת ועדה ממשלתית לבחינת דרכי האכיפה של סמכויות חוקיות. בכתב המינוי של הוועדה נאמר כי בידי רשויות המדינה סמכויות חוקיות נרחבות בתחומי המשפט המנהלי והפלילי. עוד נאמר כי לדעת משרד המשפטים קיימת חשיבות רבה לאכיפת סמכויות אלה בפועל, כדי לוודא שרשויות המדינה מבצעת את פעולתן וזוכות לאמון הציבור, שהציבור נהנה מהגנה ראויה על זכויותיו ועל מנת לבצר את ערך הציות לחוק. הוועדה התבקשה לבחון את היקף ואופן האכיפה של (1) סמכויות מינהליות ו- (2) עבירות פליליות הנחשבות קלות ערך יחסית. בינואר 2014 הגישה הוועדה את מסקנותיה הראשונות. הוועדה סבורה כי ישנם תחומים, בעיקר מנהליים, בהם ישנה אכיפת חסר של רשויות החוק במדינה, וכן כי ישנן התנהגויות שנאסרו בדין הפלילי ולדעת הוועדה יש מקום לטפל בהם בדין המינהלי, מבלי להכתים את מבצעיהן בתווית פלילית.

בינואר 2015, לאחר דיונים שהתקיימו במשרד המשפטים ואישור ועדת השרים לענייני חקיקה, הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק אכיפה מינהלית (הוראת שעה), התשע"ה-2015, אשר הציעה, בין היתר, להקים רשות אכיפה מינהלית שבראשה יעמוד ממונה. במסגרת רשות האכיפה תפעל ועדת אכיפה אשר בראשה יעמוד הממונה ולצידו שני חברים שימונו על ידו. חברי הוועדה יהיו בעלי השכלה משפטית וכלכלית וכן ניסיון של 5 שנים לפחות בתחום הרלוונטי. כל החלטה על הטלת סנקציה מינהלית תתקבל על ידי הממונה בהתייעצות עם חברי הוועדה.

ביום 1.1.2015 התקבל בכנסת חוק האכיפה המינהלית (הוראת שעה), התשע"ה-2015.

 

העותרים:

במרץ 2015 השתתפה רונית, פעילה חברתית מוכרת, בהפגנה למען הורדת מחירי הדיור. במהלך ההפגנה נשאה רונית שלט בגנות המשטרה, אשר לטענתה "משרתת את הממסד בדיכוי העם". השוטר משה פנה לרונית ודרש ממנה להוריד את השלט אך רונית סירבה והוסיפה "לפחות לקרוא אתה יודע - וזה גם משהו". בתום ההפגנה המליצה המשטרה להעביר את הטיפול ברונית לרשות האכיפה בעבירה של העלבת עובד ציבור.

רונית קיבלה הודעה בכתב על כוונה להטיל עליה עיצום כספי בשל העבירה של העלבת עובד ציבור. רונית לא הגיבה להודעה. לאחר ימים מספר קיבלה רונית מכתב נוסף בדואר וכותרתו: "דרישה לתשלום עיצום מינהלי". הממונה קבע, בהחלטה קצרה, כי מאחר ורונית הודתה בעובדות במסגרת העדות שגבתה המשטרה בעניינה ובחרה שלא להגיב בהליך זה, החליט הממונה, בהתייעצות עם ועדת האכיפה, לקבוע עיצום כספי בסכום המקסימלי לעבירה זו – 50,000 שקלים חדשים.

רונית מסרבת לשלם את הקנס ומגישה מיידית עתירה לבג"ץ. לטענתה, אין מקום לפגוש בחירות הביטוי וההפגנה שלה – ובכל מקרה סכום הקנס גבוה משמעותית מזה הקבוע בחוק העונשין (המטיל, בגין עבירה זו עונש מאסר מירבי של שישה חודשים הניתן להמרה בקנס בשיעור מירבי של 14,400 שקלים חדשים).

מנחם הוא אזרח ישראלי בן 18. במהלך טיול בלאס-וגאס, ארה"ב. במרץ 2015, בעודו בגילופין, נישא לג'סיקה, אותה פגש במועדון זמן קצר לפני כן. למחרת הגיש מנחם בקשה לביטול הנישואין, וחזר בטיסה לישראל. מיד עם שובו, חזר לארוסתו דקלה, ונישא עימה כדת משה וישראל. ג'סיקה, המגלה את נישואיו השניים מתמונות שהעלה בפייסבוק, פונה במכתב זועם למשרד המשפטים הישראלי ובעקבות זאת מחליט הממונה להפעיל את סמכויותיו בעניינו של מנחם ושולח לו הודעה על כוונה להטיל עליו עיצום כספי. מנחם אינו מקבל את ההחלטה ומחליט להגיש עתירה לבג"ץ. לטענתו אין כל מקום להעמידו לדין וממילא אין זה ראוי להפעיל סמכויות מינהליות כנגד פרטים בגין עבירה של ריבוי נישואין אשר ממילא, לטענתו, הייתה צריכה להימחק מספר החוקים. עוד טוען מנחם שאין זה ראוי שהעברת האכיפה בעבירה לאפיק המינהלי תביא דווקא להחמרה עם הפרטים שכן לטענתו – טרם העברת העבירה לסמכות רשות האכיפה המינהלית סביר להניח שלא היו מתקיימים נגדו הליכים כלל.

לנוכח ההיבטים העקרוניים מרחיקי הלכת של חוק האכיפה המינהלית, מגישה גם התנועה לקידום הדמוקרטיה בישראל עתירה עקרונית לבג"ץ כנגד חוקתיותו של חוק האכיפה המינהלית.

שופט בית המשפט העליון החליט לאחד את העתירות ולהעבירן להרכב של שלושה. ההרכב הורה על הזמנת העותרים לפניו וכן הורה על הזמנת המשיבים, לרבות היועץ המשפטי של הכנסת. הדיון נקבע ליום 1.6.2015 בשעה 16:45 בבית דין מיוחד במרכז הבינתחומי בהרצליה בפני כבוד השופט יצחק עמית, אב בית הדין והשופטים גרשון גונטובניק וגליה שינבוים.

 

עתירה

תשובה

עיקרי טיעון עותרים

עיקרי טיעון משיבים