משפט מבוים תשע"ד

 

 

הרכב בית הדין:


1. שופטת בית המשפט העליון, פרופ' דפנה ברק-ארז

2. עו"ד ארנה לין, ארנה לין משרד עורכות דין

3. פרופ' גיא מונדלק, הפקולטה למשפטים והחוג ללימודי עבודה, אוניברסיטת תל-אביב

 

הסטודנטים המשתתפים בתוכנית:


צוות העותרים: גב' דניאל ברנשטיין, מר אייל מיכאלי ומר רון יעקובי, סטודנטים למשפטים בשנה השלישית ללימודיהם, בית ספר רדזינר למשפטים, המרכז הבינתחומי הרצליה (כיום אוניברסיטת רייכמן)

צוות המשיבים: גב' שקד ניסן-כהן, גב' טל מילטין ומר רועי אדניה, סטודנטים למשפטים בשנה השלישית ללימודיהם, בבית ספר רדזינר למשפטים, המרכז הבינתחומי הרצליה 

ניהול אקדמי:

ד"ר רונן קריטנשטיין, עו"ד אביב גאון ועו"ד דורון קול, בית ספר רדזינר, המרכז הבינתחומי הרצליה

 

התיאור העובדתי:


ביום 1.1.2014 פורסמו מסקנות הוועדה לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית בראשותה של שרת הבריאות. חלק מהמומחים שהופיעו בפני הוועדה סברו, כי יש במידע גנטי כדי להועיל ולסייע בתחומים רבים, ובייחוד בתחום ביטוחי הבריאות. בעקבות הדיונים המליצה הוועדה לבצע שינוי מקיף בחקיקה בנושא מידע גנטי. לשיטת הוועדה, חלק מההגבלות בחוק מידע גנטי הקיים מיושנות ויש להתאים אותו לעידן הטכנולוגי החדש. לאחר שאימצה את מסקנות הוועדה הורתה שרת הבריאות על ניסוח הצעת חוק ברוח עקרונות הוועדה. השרה החליטה לקבוע הוראת מעבר לפיה התיקון יעמוד בתוקף לתקופה מוגבלת של 5 שנים במהלכן ייבחנו יתרונותיו.

ביום 10.3.2014 פרסם המפקח חוזר בנושא השפעת התיקון לחוק על שוק הביטוח והנחיות לחברות הביטוח. על פי חוזר המפקח יותר לחברות הביטוח להשתמש במידע הגנטי. על פי חוזר המפקח, חברות הביטוח יורשו לשווק פוליסה ייחודית חדשה בשם "מסע לעתיד - חיים ובריאות". על פי תנאי פוליסת הביטוח החדשה המעוניינים בפוליסה יהיו רשאים לעבור בדיקות גנטיות כלליות, כפי שאלו יקבעו על ידי מומחים בתחום הגנטיקה. לאחר ניתוח תוצאות הבדיקות, בהתאם לתרחישים העתידיים, ייקבע התשלום החודשי שעל מבקש פוליסת הביטוח החדשה לשלם על פי מצבו הבריאותי, המשתקף מתוצאות הבדיקות הגנטיות. תוצאות הבדיקות הגנטיות יועברו למבקש הפוליסה בכפוף לבקשה מפורשת.

יצוין, כי מחיר פוליסת הביטוח החדשה למבוטחים שיקבע לגביהם, כי מצב בריאותם הצפוי טוב, נמוכה באופן משמעותי ממחירי פוליסות הביטוח השונות הקיימות כיום ואילו פוליסת הביטוח החדשה למבוטחים אשר מצויים בסיכון גבוה לחלות בעתיד, עשויה להיות גבוהה משמעותית ממחירי פוליסות הביטוח השונות הקיימות כיום.

 

העותרים:

דקלה, בת 25, בריאה בדרך כלל, הגישה בקשה לרכישת פוליסת ביטוח בחברת הביטוח "אלאל". בשאלון הרפואי הסטנדרטי, ציינה דקלה שאביה נפטר בגיל צעיר ממחלת לב. לאחר מספר ימים קבלה דקלה את הצעת חברת הביטוח, במסגרתה נקבע מחיר פרמיה בשיעור גבוה, אשר מקובל לגבי מבוטחים בעלי סיכון למחלות לב. על מנת להקטין את תשלום הפרמיה ביקשה דקלה מחברת הביטוח לערוך בדיקות גנטיות בכדי להפריך את הסיכון למחלות לב. בבדיקות הגנטיות שנערכו לדקלה אכן נשללה ההסתברות הגנטית למחלת לב, עם זאת נמצא שלדקלה גן המשפיע על נטייה להשמנה. כתוצאה מכך, נקבעה לדקלה פרמיה נמוכה מהפרמיה שנקבעה לאחר הבדיקה הרפואית אבל גבוהה מהפרמיה הסטנדרטית, שנקבעת למבוטחים ללא בעיות בריאותיות.

עידן, בן 40, עובד כפקח טיסה ברשות שדות התעופה. לאחרונה, הגיש בקשה להתקבל לקורס פקחים בכירים. מדובר בקורס האורך תקופה ממושכת שבמהלכו משלים המועמד תואר שני במנהל עסקים ועובר הכשרה של רשות שדות התעופה לניהול משמרת במגדל הפיקוח בנתב"ג. עלות הקורס מוערכת בכמיליון שקלים. מעבר לכך, תפקיד הפקח הבכיר כולל אחריות רבה יותר מתפקיד הפקח ומצריך יכולת לעמוד בלחצים. במסגרת הבקשה שהגיש, נדרש עידן לעבור סדרה של בדיקות רפואיות ובין היתר בדיקות גנטיות. כל הבדיקות הרפואיות שערך עידן היו תקינות, אולם בממצאים של הבדיקות הגנטיות התגלה גן פגום על כרומוזום 4 המזוהה עם מחלת הנטיגנטון, וכן גן המזוהה עם הזעת יתר ולחץ. מספר ימים לאחר קבלת תוצאות הבדיקות הודיעה רשות שדות התעופה לעידן, כי בשל "תוצאות בינוניות" של הבדיקות הגנטיות שעבר אינו יכול להתקבל לקורס. עם זאת, הבטיחו ברשות שדות התעופה, כי עידן יוכל להמשיך בעבודתו כרגיל.

נבו, סיים שירות צבאי ביחידה מובחרת, והגיש מועמדות לתפקיד מבצעי במוסד לשירותים מיוחדים. בעקבות התיקון לחוק, ולאחר מספר אירועים במהלכם הודלף מידע ביטחוני רגיש, הוחלט במוסד לשלב במסגרת הליכי המיון, בדיקות גנטיות ספציפיות לאיתור נטייה גנטית לחוסר אמינות. לאחר שנבו עבר בהצלחה את השלבים הראשונים של המיונים (הכוללים גם הערכה פסיכולוגית מקיפה), נדרש נבו לבצע גם בדיקות גנטיות. על פי תוצאות הבדיקות התגלה, כי נבו נשא של גן המיוחס לבעיות אמינות קשות. בעקבות תוצאות הבדיקות הודיע המוסד לנבו, כי החליט לפסול את מועמדותו.

 

כתב התביעה

תגובה מקדמית מטעם המשיבים

עיקרי טיעון מטעם העותרים

עיקרי טיעון מטעם המשיבים