הקליניקה הפלילית לייצוג נאשמים בשיתוף הסנגוריה הציבורית

הסטודנטים בקליניקה ייקחו חלק בעבודת ייצוג נאשמים עם מוגבלויות, ובנוסף לכך, ייחשפו לתחום החולש על אבחון, טיפול ושיקום של נאשם בפלילים על מנת לאפשר השבתו לחברה, תוך מתן תשומת לב להמשך הטיפול בו גם לאחר שהסתיים ההליך הפלילי.

הקליניקה הפלילית לייצוג נאשמים עם מוגבלויות היא תוכנית ייחודית וראשונה מסוגה בארץ, תוצר של שיתוף פעולה בין אוניברסיטת רייכמן לבין הסנגוריה הציבורית, במהלכה יתלוו הסטודנטים לעורכי דין העובדים עם הסנגוריה הציבורית. לתוכנית ייבחרו 20 סטודנטים בעלי מודעות חברתית גבוהה ויכולת לראות את השונה והאחר, שאינם נרתעים לעמוד לצדם של אילו החיים בשולי החברה.

 

הסטודנטים יתרמו בעבודתם תרומה משמעותית תוך חשיפה לתחום ייחודי שהוא עירוב דיסציפלינות של משפט רפואה ורווחה. חובת הייצוג לאנשים עם מוגבלויות הייתה קיימת מאז ומתמיד עוד בטרם הקמת הסנגוריה הציבורית, אלא שנראה כי משהוקמה הסנגוריה הציבורית לפני כעשרים שנה, ההתמקצעות בייצוגם של אלה, הפכה לנחלתה הבלעדית.

 

ייצוג נאשמים עם מוגבלויות מצריך מומחיות שהיא מעבר לידיעת משפטים וקריאת חומר חקירה ועיבודו לראיות בלבד.  זהו תחום החולש על אבחון, טיפול  ושיקום של נאשם בפלילים על מנת לאפשר השבתו לחברה, תוך מתן תשומת לב להמשך הטיפול בו גם לאחר שהסתיים ההליך הפלילי.

 

 

העבודה המעשית

 

הסטודנטים יתלוו לעורכי דין המייצגים מטעם הסנגוריה הציבורית בכל תחומי המשפט הפלילי ואשר צברו מומחיות בייצוג נאשמים עם מוגבלות שכלית או נפשית. הסטודנטים יחשפו להליכים פליליים שונים בהם מייצגת הסנגוריה הציבורית ובהליכים הייחודיים המתקיימים בייצוג נאשמים עם מוגבלות, בבית המשפט ומחוצה לו. כך למשל יחשפו הסטודנטים להליכים המתנהלים בוועדות הפסיכיאטריות המתכנסות בבתי החולים, שתפקידן לקבוע המשך הטיפול במי שנמצא כחולה נפש והוא מחויב בטיפול. הסטודנטים יסייעו באיסוף החומר המשפטי והרפואי לקראת הדיון בוועדה, עיבודו בטרם הדיון, שקילת האפשרות בהיעזרות בחוות דעת מומחים מתחום הפסיכיאטריה, ייצוג הלקוח בפני הוועדה והצגת תוכנית שיקומית עבורו והדרך לאכיפתה.  לסטודנטים המשתתפים בקליניקה תינתן הזדמנות להכיר ולהבין את מורכבות ההליכים הפליליים בכלל וההליכים הנלווים לייצוג נאשמים עם מוגבלויות בפרט, ובתוך כך, להתרשם מעבודת סנגורים שעושים מלאכת קודש עבור החלק "האחר" של החברה, ציבור של אנשים שהחברה מעדיפה לדחוק לשוליה, ואין איש שמוכן לעמוד לצדם, לעיתים קרובות גם לא משפחתם שקצה בטיפול הסיזיפי רב השנים.

 

הקורס האקדמי

 

יעניק לסטודנטים כלים שיסייעו להם להתמודד עם מטריה ייחודית זו–מהי מחלת נפש, כיצד מגדירים אותה, ומה בינה ובין הגדרתה על פי החוק; החוק לטיפול בחולי נפש;  ההבדל בין אי כשירות לעמוד לדין מהותית ובין אי כשירות דיונית; הייחודיות בהליך הפלילי המתנהל כנגד נאשם שנמצא לוקה בנפשו;  מה תפקידו של הסנגור בהליך הפלילי, האם בהכרח יש לגלות פטרנליזם כלפי הלקוח; חוק הסעד (טיפול במפגרים) ; וועדות אבחון, תפקידן וכיצד הן יכולות לסייע לנאשם גם מחוץ – להליך הפלילי; חוק העדת אנשים עם מוגבלויות לידתו של החוק ויישומו הלכה למעשה. בסמסטר השני, לאחר שהסטודנטים קיבלו בסיס תיאורטי וליוו את הסנגורים בסמסטר הראשון, יציג כל סטודנט בפני הכיתה מקרה בו הוא טיפל וביחד עם יתר הסטודנטים ננתח אותו.

 

הציון בקליניקה יורכב מציון על עבודה מעשית עם עורך הדין, השתתפות בכיתה, רפרט - הצגת המקרה.

 

  • הקליניקה מיועדת לתלמידי שנה ג' ומעלה, בעלי רגישות ומודעות חברתית גבוהה.
  • הקבלה מותנית בראיון אישי.
  • הקליניקה מזכה ב-6 ש"ס.
  • כ 52 שעות הוראה אקדמיות, תתקיים הכשרה בשבוע החונכות, ושיעור דו -שבועי לאורך שנת הלימודים .
  • כ 6 שעות עבודה מעשית בשבוע לאורך שנה קלנדרית מלאה.  

 

בפניות בנוגע להרשמה יש לפנות לעו"ד מיכל עורקבי במייל : michalo@justice.gov.il

או בטלפון: 03-6932666, ימים א'-ה' בין השעות 8:00-23:00, יום ו' 8:30-כניסת שבת.