מידע לסטודנט

הקליניקה מעניקה לסטודנטים ידע נרחב על הזכות לבריאות כזכות חוקית, חוקתית ובינלאומית וכן ידע אינטגרטיבי על מערכת הבריאות הציבורית בישראל ועל יחסי אזרח- מדינה בתחום הבריאות.

על אף חשיבותה, בישראל הזכות לבריאות אינה מוכרת כזכות חוקתית. במסגרת חוק ביטוח בריאות ממלכתי הוקמה מערכת בריאות ציבורית מסועפת ומורכבת, שהנגישות אליה לוקה בפגמים רבים. בשל מורכבות זו, עלותם של שירותי בריאות, והבירוקרטיה הרבה שהמערכת דורשת, רבים מתושבי ישראל אינם מקבלים את השירותים להם הם זכאים על פי חוק. יתרה מכך, רבים אינם יודעים כי הסמכות לדון בסוגיות העולות מחוק ביטוח בריאות ממלכתי היא של בית הדין לעבודה, וכי הכלים המשפטיים בתחום זה, הם כלים רלוונטיים ויעילים למיצוי זכות זו.

 

במסגרת ההשתתפות בקליניקה הסטודנטים יעברו שיעורים בהם ידונו וילמדו על מעמד הזכות לבריאות בארץ ובעולם ומגבלותיה, על מרכיביה המגוונים של הזכות לבריאות, על מבנה מערכת הבריאות בישראל וחוק ביטוח בריאות ממלכתי- חסרונותיהם ויתרונותיהם, על חוק זכויות החולה, על הערכאות הדנות בנושאיי בריאות במערכת המשפט בישראל ועל משמעות הזכות לשוויון בתחום בריאות.

העבודה המעשית בקליניקה תהיה מגוונת ותעסוק בייצוג חולים אל מול קופות החולים ומשרד הבריאות בערכאות המשפטיות הרלוונטיות, קידום מדיניות בריאות המנגישה את הזכות לאוכלוסייה ומקדמת את השוויון בתחום זה, איסוף מידע ועריכת מחקרים שיסייעו במציאת פתרונות לבעיות שיעלו מהשטח, וכן בהעברת מידע רלוונטי לאוכלוסיות מגוונות על מנת להקנות להן את הכלים לממש את זכותם לשירותי בריאות.

 

על מנת לקדם את מעמדה של הזכות לבריאות וכן על מנת לשפר את הנגישות לשירותי הבריאות במערכת הבריאות הציבורית , הקליניקה תפעל במספר מישורים: 

 

  • הקניית כלים מעשיים ואקדמיים לסטודנטים לצורך עשיית שינוי חברתי בתחום הבריאות ובכלל.
  • קידום הזכות לבריאות בישראל וההכרה בה כזכות חוקתית באמצעות הצעות חקיקה ולטיגציה.
  • קידום השוויון בין שירותי הבריאות וזמינותם הניתנים לאוכלוסיות מוחלשות לעומת אוכלוסיות חזקות יותר, למשל: שוויון בין  פריפריה ומרכז, בין נשים לגברים, בין חסרי מעמד לתושבים.
  • ביצוע מחקרים לצורך איסוף מידע בנושאים מגוונים בתחום הבריאות בישראל.
  • מציאת פתרונות מעשיים וטכנולוגיים לבעיות של נגישות לשירותי בריאות ולמידע בנושא מערכת הבריאות.

 

לסטודנטים תינתן הזדמנות להכיר לעומק את מערכת הבריאות בישראל, ללמוד על הדילמות הרבות שהיא מציבה, ולחשוב על פתרונות לבעיות הנגישות אליה ולקדמם. כמו כן, הסטודנטים יתנסו בעבודה עצמאית ובייצוג פונים בפני קופות החולים, משרד הבריאות ובתי הדין לעבודה. במסגרת עבודתם בקליניקה יפגשו הסטודנטים קבוצות אוכלוסייה מגוונות הזקוקות לסיוע על מנת למצות את זכותם לבריאות, ויעסקו לעומק בסוגיות מרתקות בתחום בריאות ומשפט בישראל.

 

דרישות קבלה:

  • הקליניקה מיועדת לתלמידי שנה ב' ומעלה
  • הקבלה מותנית בראיון אישי
  • תתקיים הכשרה בת מספר ימים בשבוע ההכשרה שלפני תחילת שנת הלימודים.
  • הקליניקה מזכה ב-8 ש"ס, כ- 52 שעות הוראה אקדמיות, שיעור שבועי אשר הנוכחות בו חובה. עבודה מעשית בהיקף של 8 שעות שבועיות לאורך שנה קלנדרית.

 

בשאלות הנוגעות להרשמה יש לפנות לעו"ד אפרת גלר ניצן gellerefrat1@gmail.com.