המשפט על ארבע: הקליניקה לזכויות בעלי חיים

האם בעלי החיים הלא אנושיים הם רכוש? האם אין להם מעמד משפטי מעבר להיותם קניין ולכן הבעלים זכאי לעשות בהם כרצונו? האם הם אינם מוגנים מפגיעה או השמדה שהרי זו פגיעה בקניין? תשובתה של תפיסת זכויות בעלי חיים משיבה על שאלות אלה בשלילה ולפיה לבעלי החיים ישנה זכות שלא להיחשף לכאב או פגיעה מכוונת הגוברת על זכותו הקניינית של האדם. למעשה, חוקים להגנת בעלי חיים קיימים כבר בתקופת התנ"ך.


העיסוק המשפטי בהגנה על זכויות בעלי חיים מתפתח בקצב מהיר, כתחום חדשני ומרתק, הקושי המשפטי לגשר על הפער שבין תפיסת הקניין לתפיסת הזכויות, עדיין מהווה אתגר למשפט המערבי המודרני. תפיסת זכויות בעלי החיים מציבה למשפט אתגרים חדשים ללא הרף, כביסוס בעלי החיים כבעלי יישות משפטית ופנייה בשם בעלי חיים המוחזקים בשבי או חווים פגיעה כזאת או אחרת, לערכאות משפטיות. החקיקה במדינות מערביות רבות, וביניהן ישראל, מציבה לכאורה עיקרון ברור של הגנה על בעלי החיים כך שבעלי החיים הופרדו מסוגי רכוש אחרים, הוטלו חובות חוקיות על רווחה מינימלית שיש לספק להם וניתנה הכרה מסוימת בזכויותיהם כיצורים חיים וחשים לצד היותם "קניין". להגדרות כהתאכזרות, עינוי והתעללות בחוק, נדרשה פרשנות של בתי המשפט שאף קבעו מבחנים לגרימת סבל שלא לצורך. אך למרות החקיקה הקיימת, ואפשרויות נרחבות של התקנת תקנות ואכיפת החוקים, הן פלילית והן מנהלית , נעשה מעט מאד בתחום האכיפה. חלקה העיוני של הקליניקה יעסוק בכל אלה ובנושאים רבים נוספים ודילמות מתחום בעלי החיים – חיות הבר, חיות המשק וחיות הבית.


העבודה המעשית בקליניקה, תעסוק בייצוג בתיקים פרטניים ועקרוניים הקשורים ברווחת בעלי חיים במגוון תחומים ותפעל בשיתוף פעולה עם ארגוני קהילה העוסקים בהגנה על בעלי החיים ו/או קידום זכויותיהם. בין תחומי עיסוקה של הקליניקה יהיו, בין היתר:

  • קידום חקיקה, אכיפה ומניעה של התעללות בבעלי חיים לסוגיה, כגון סחר, הרבעה, נטישה, ניתוחים לצרכי נוי או אילוף לא חוקיים, וייזום וייצוג הליכים בתחומים אלה.
  • הקליניקה תעודד פניות בנושאים משפטיים שהבסיס להם הוא הקשר הרגשי בין האדם לחיה, ותפיסתם המודרנית כחלק מן המשפחה בעריכת צוואות המסדירות טיפול בבעלי חיים, הסדרה וגישור בנושא משמורת על בעלי חיים בתיקי משפחה, הזכות להחזיק בבעל חיים במסגרת דיור מוגן וקידום תחומים אלה ברמת המדיניות.
  • עבודה מול רשויות מקומיות בכל הנוגע לטיפול בריאותי של רשויות מקומיות בחתולי רחוב, סירוס ועיקור, הסדרת האכלתם של חתולי רחוב ומניעת קנסות או פגיעה במאכילים, רובם קשישים.