שוקי ההון והנדל"ן לנוכח השינויים בבורסה לניירות ערך

מכון גזית-גלוב לחקר נדל"ן ופורום שוק ההון ערכו בתאריך 26 ביוני 2017 מפגש בנושא: "שוקי ההון והנדל"ן לנוכח השינויים בבורסה לניירות ערך". הנחו את המפגש: ד"ר אפרת טולקובסקי, המנהלת הכללית של מכון גזית-גלוב לחקר נדל"ן ועו"ד עמירם גיל, מנהל פורום שוק ההון.

 

איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך, הציג במפגש את עיקרי התכנית האסטרטגית של הבורסה לניירות ערך ואמר: "הבורסה כבר היום היא יצרנית ערך משמעותית בכלכלה הישראלית, אבל החזון שלנו הוא שהבורסה תהיה יצרנית ערך הרבה יותר משמעותית ממה שקיים היום". בהקשר זה ציין כי הבורסה שואפת להוות גורם דומיננטי בצמיחת החברות במשק ופלטפורמה יעילה לשיתוף המשקיעים והציבור הרחב בהצלחתה של הכלכלה המקומית. לעניין הציבור הרחב ציין כי: "בשנים האחרונות איבדנו 40% מהחשבונות של הציבור שהיו פעילים בבורסה. ה-40% הללו רובם, אם לא כולם, עברו לתחומים אחרים, לנדל"ן בישראל ובחו"ל, לניירות ערך זרים ולמיזמים אחרים, ועסק שמאבד 40% מהלקוחות שלו צריך לראות מה הוא עושה כדי לשנות מגמה".

 

בהמשך דבריו סקר בן זאב את שלושת היעדים המרכזיים בתכנית הפעולה של הבורסה להחזרת המשקיעים: הפיכת הבורסה ל"אפיק מרכזי לגיוס הון", "הרחבת סל השירותים" ו-"הגברת הנזילות". בין האמצעים להשגת היעד המרכזי הראשון - "אפיק מרכזי לגיוס הון" התייחס להפרטת החברות הממשלתיות כאמצעי שישיא רווחים הן למדינה והן לציבור הרחב; לפוטנציאל חברות הצמיחה בישראל; ולהחזרת החברות הישראליות הביתה. "יש סדר גודל של 90 חברות ישראליות שנסחרות בחו"ל בשווי כולל של 300 מיליארד שקל. אנו רוצים להביא את החברות הללו הביתה".

נושא נוסף אליו התייחס בן זאב הוא חובת ההצבעה של המוסדיים באסיפות הכלליות של החברות הציבוריות: "על המוסדיים בארץ חלה חובת הצבעה, שלא קיימת בשווקים כמו ארה״ב ושווקים אחרים. השילוב של חובת הצבעה ותקשורת, לא פעם מייצר גם סוג של פופוליזם מסוים בכל מיני החלטות ואנו בדיאלוג עם רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך לצמצום אותה חובת הצבעה".

 

ד"ר מורן אופיר, בית ספר רדזינר למשפטים, אוניברסיטת רייכמן, הגיבה לדבריו ואמרה: "האנשים הפרטיים סומכים על ההצבעה של המוסדיים ככזאת שמגנה עליהם. אם לא נדרוש מהמוסדיים להצביע ונקל עליהם, זה יעלה עוד חשש בפני הציבור מלהשקיע".

 

גם עו"ד עמירם גיל, מנהל פורום שוק ההון, הגיב לדברים ואמר כי: "בעבר היה ניסיון לצמצם את חובת המוסדיים להצביע, אך בפועל המוסדיים ממשיכים לבוא ולהצביע כי הם התרגלו".

 

בסיום דבריו התייחס בן זאב לנושא הנדל"ן ואמר: "שוק הנדל"ן הוא שוק מפותח גם בבורסה". עוד אמר כי: "יש סדר גודל של 15-16 מיליארד שקל של אג״ח של חברות נדל"ן אמריקאיות. הודענו ממש לפני מספר ימים על מדד שנקרא ״גלובל״, אנו מאמינים שעם הזמן יכנס לשם נדל"ן לא רק מארה״ב. במדד יש שורה של מנפיקים קיימים של חברות זרות שהנפיקו פה אג״ח. המחשבה מאחורי המדד היתה שאם אתה רוצה חשיפה לנדל״ן אמריקאי, כמשקיע ריטייל, יש לך עכשיו מדד שכולו אך ורק מדד אג״ח".

רון הדסי, יו"ר אלביט הדמייה, אמר כי לדעתו הסיבה המרכזית בגללה החברות האמריקאיות באות לישראל היא הריבית הנמוכה בהשוואה לארה"ב.

 

רוחה לוין, מנכ"לית לשעבר, גזית גלוב ציינה בהקשר זה כי לדעתה: "יש פה בעיה, אין פה חיתום. אם הנפקתי כסף בחו"ל החתם בא והוא ערב להנפקה, הוא עושה בדיקות לא רק על שעבודים וביטחונות". עוד אמרה: "אם קורה משהו איך מחזירים את הכסף? ברוב המקרים אתה תלך לעשות למישהו הסדר כי אתה לא יכול לעמוד לא בעלויות הכספיות ולא בזמן".

 

ניר אמזל, שותף ומנכ"ל האפ, התייחס אף הוא לגיוס ההון על ידי החברות האמריקאיות בישראל ואמר כי: "הבנקים האמריקאים לא מתעסקים במימון נדל"ן. הם מתעסקים בזה כשמגיע מישהו שבונה רבע ממנהטן, מעבר לזה לא מתעסקים בזה. כל התעשייה הזאת עברה לכסף קשוח וזה מתחיל בריביות של 8% עד 12% בשעבוד ראשון, ו-15%-20% בשעבוד שני. לכן, קודם כל אלה המרווחים וזאת האטרקטיביות".