השר גלנט בפורום הנדל"ן הממשלתי: "ישנו פוטנציאל ארוך טווח תכנוני של חצי מיליון יחידות דיור באזור המרכז"

מכון גזית-גלוב לחקר נדל"ן אירח בתאריך 4 בינואר 2018 את ועדת ההיגוי הבין-משרדית לשיפור מסד הנתונים אודות שוק הנדל"ן (פורום הנדל"ן הממשלתי). הוועדה הוקמה מתוקף החלטת הממשלה דר/10 374, במטרה לשפר את מסד הנתונים הממשלתי אודות שוק הנדל"ן הזמין לציבור והונחתה למצוא דרכים לטיוב המידע הקיים במאגרי מידע ממשלתיים שונים הנוגעים לשוק הנדל"ן ולהנגשת המידע הקיים במאגרי מידע ממשלתיים לציבור הרחב ולפעילים בשוק הנדל"ן.


הדובר המרכזי במפגש היה שר הבינוי והשיכון, אלוף (במיל.) יואב גלנט, אשר הציג את תכניתו לפתרון ארוך טווח לבעיית הדיור בישראל: ״מבדיקה שמשרד הבינוי והשיכון ערך עולה כי ישנו פוטנציאל ארוך טווח תכנוני של חצי מיליון יחידות דיור באזור המרכז - אלו לא מספרים תיאורטיים, זהו הפתרון ארוך הטווח העתידי לבעיית הדיור של מדינת ישראל. העתיד של הבנייה במדינת ישראל הוא התחדשות עירונית. השטח הבנוי צריך להיות מנוצל לעומק ולרוחב. שכונה כמו יד-אליהו בתל אביב, במקום עשרת אלפי יחידות דיור שיש בה היום, ישנה אפשרות לבנות בה מאה אלף יחידות דיור בהתחדשות עירונית״. עוד הוסיף השר כי המשרד מתכנן פרויקט דיור רחב של התחדשות עירונית לאורך צירי הרכבת הקלה במרכז גוש דן.


במהלך האירוע הודיע השר על השקתו של שרת המפות הממשלתי החדש, אשר נפתח לציבור ביום המפגש במטרה לשמש ככלי מרכזי של שיתוף פעולה והעברת מידע בין מאות הגופים העוסקים בנדל"ן בישראל, ובכללם משרד הבינוי והשיכון, רשות מקרקעי ישראל, רשות המיסים, ואחרים.


בהתייחס למערכת החדשה, אמר השר גלנט: ״מדובר כאן בצעד משמעותי שישנה את המשק בשני היבטים: הקטנת אי הוודאות ושקיפות המידע בשוק כדי שכל אזרח ידע בדיוק מה מתוכנן ליד הנכס שהוא רכש או מעוניין לרכוש, וכן הגדלת שיתוף הפעולה בין כלל הגופים אשר יוביל לקיצור משך זמן הבניה. המאמץ שנעשה כאן הוא רב חשיבות - המערכת החדשה תשרת מיליונים ותסייע לנצל את השטח המוגבל במדינת ישראל בצורה המרבית".


המערכת המשוכללת באתר החדש מציגה את כל הגושים והחלקות בארץ, מידע אודות תכניות בינוי עיר, מידע דמוגרפי וסטטיסטי (אחוז בני 65 ומעלה, צפיפות האוכלוסין בחלוקה למין, אחוזי אחזקה של מחשב לבית אב, מספר נפשות בדירה ועוד), מידע אודות תחבורה ציבורית: תחנות אוטובוס, מידע בזמן אמת אודות נתוני מזג אויר, מפות היסטוריות מימי התורכים, שכבה המפרטת את בתי הכנסת, מוסדות חינוך, אטרקציות תיירותיות, מלונות, אנטנות סלולריות ועוד. השרת נפתח בגרסתו הבסיסית אך בחודשים הבאים צפויים להיפתח מגוון יישומים חדשים ושכבות מידע נוספות.


פרופ' אמנון להבי, דיקן בית ספר רדזינר למשפטים ומנהל אקדמי של מכון גזית-גלוב לחקר נדל"ן בבינתחומי בירך על ייזום הוועדה שתסייע בממד הפיסקאלי ובממד האקדמי והציג את פעילות המכון למשתתפים: "מכון גזית-גלוב החל לפעול בשנת 2011 בעקבות תרומה מגזית-גלוב ומדובר בחיבור טבעי שמבטא את הרוח היזמית בבינתחומי. מטרת המכון הינה קידום המחקר האקדמי שנמצא בחסר גדול מאוד בתחום הנדל"ן, וכן חיזוק הקשרים בין האקדמיה לבין עולם הנדל"ן. אני רוצה לברך על העבודה החשובה שנעשית ונשמח לשמוע רבות על פעילות הוועדה".


פרופ' ירון פלוס, המדען הראשי במרכז למיפוי ישראל האחראי על השקת שרת המפות הממשלתי החדש, ציין כי "לאחר מחאת האוהלים החליט אגף התקציבים שיש להיטיב בחלוקת המידע ולהפוך אותו לנגיש יותר לציבור. חשיפת המידע משפרת את שוק הנדל"ן הן באמצעות הפגת אי-הוודאות על ידי הזרמת יותר מידע והן על ידי תיאום כלל המערכת לצורך קיצור זמני התכנון". עוד אמר פרופ' פלוס כי הוועדה קיימה את החלטת הממשלה ואף מתקדמת מעבר לכך.


בין הדוברים הנוספים במפגש: רונן רגב, מנכ"ל המרכז למיפוי ישראל, דורון דרוקמן, סגן לתכנון אסטרטגי, מנהל התכנון; אוהד עיני, השמאי הממשלתי הראשי; עמית גריידי, ממונה חוק המכר במשרד הבינוי והשיכון; יובל טלר, רפרנט שיכון, אגף תקציבים, משרד האוצר; ונתנאל לפידות, מנהל אגף בכיר לתכנון אסטרטגי ומדיניות, משרד הבינוי והשיכון.