אתיקה של נבחרי ציבור: חסמים ודרכי פעולה | 6.2.23

השולחן העגול הוא פרי שיתוף פעולה מקצועי ומחקרי של בית הספר לתקשורת והמכון לחירות ואחריות, בהנחיית ד"ר יובל קרניאל ובהשתתפות מיטב המומחים בארץ בנושאי ממשל, אתיקה, ותקשורת, ביניהם פרופ׳ אסא כשר מאוניברסיטת תל אביב, פרופ' סוזי נבות מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, עו"ד דינה זילבר, לשעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ד"ר דורון נבות מאוניברסיטת חיפה, ד"ר גייל טלשיר מהאוניברסיטה העברית, פרופ׳ שמוליק נילי מאוניברסיטת נורתווסטרן ובית ספר לאודר לממשל, פרופ' ליזה סבן מבית ספר לאודר לממשל ועו"ד משה דיין, שכיהן כנציב שירות המדינה.

 

את השולחן העגול פתחו ד"ר עמית לביא דינור, דיקנית בית הספר לתקשורת, וד"ר אמנון כוורי, ראש המכון לחירות ואחריות שבירך על השותפות והדגיש שהמפגש נועד להתניע תהליך מחקרי וציבורי ולייצר שינוי בהתנהגות נבחרי הציבור בישראל.

 

ד״ר עמית לביא דינור הדגישה בדברי הפתיחה שלה את הצורך לעסוק בימים אלה לא רק באתיקה של הנבחרים, אלא גם באתיקה של ציבור רחב יותר של מנהיגי ציבור ועובדי ציבור שמתלבט באשר לצעדים הראויים והנכונים כדי לבטא את ההתנגדות לריסוק מערכת המשפט, והצורך להגן על הדמוקרטיה.

 

ד״ר אמנון כוורי קישר בין השיח על חלוקת הסמכויות בין רשויות השלטון לבין הצורך בקוד אתי לנבחרי ציבור. לדבריו, שלטון צריך שיקבל עליו חסמים ואלו יכולים להיות מבניים, חוקיים ואתיים. בהעדרם, הציבור חשוף למאבק אינטרסים בלתי מרוסן שמוכרע רק בהחלטת רוב רגעית שאינה נותנת דעתה על זכויות המיעוט. ד״ר כוורי הזהיר שהאמון הנמוך שרוחש הציבור למוסדות הנבחרים במדינה מידרדר לכדי אבדן הלגיטימיות של המוסדות הדמוקרטיים במדינה ומכאן לעליה בתמיכה בהסדרים לא דמוקרטיים. לטענתו, גם עכשיו, כאשר יש איום על המבנה הדמוקרטי בישראל נכון לקדם שיח משמעותי בדבר כללי אתיקה של נבחרי הציבור.   

 

פרופ' אסא כשר הדגיש שגם מול הסירוב של הכנסת והממשלה לאמץ כללים אתיים, יש הסכמה רחבה בציבור הישראלי בדבר הצורך בקוד כזה.  מיליוני ישראלים כבר היום פועלים לפי קוד אתי של הארגונים בהם הם פועלים, וכי לפעולה של הציבור, העובדים, החיילים והשוטרים, יש כוח גדול לכפות התנהלות אתית גם על הנבחרים. פרופ׳ אסא כשר סיכם שקוד אתי הוא פועל יוצא של הגדרת התפקיד. ראוי שנגדיר לנו ולציבור בישראל מה תפקידו של נבחר ציבור וגם מה גבולותיו.  

 

ד"ר יובל קרניאל הזכיר את הקשר הקיים לדעתו בין העדרה של חוקה למדינת ישראל, שנובע מסירוב לקבל מגבלות על הכוח, לבין הסירוב לאמץ קוד אתי של נבחרים, שגם הוא נועד לרסן את הכוח הרב שיש לנבחרים, ולהבטיח שהוא מופעל אך ורק לטובת האינטרס הציבורי, ולא ממניעים זרים ואישיים.

 

חלק ניכר מהדיון הוקדש לשאלות בנוגע לתפקידם של נבחרים, עובדי ציבור, ושומרי סף, ובתפקיד קוד או כללים אתיים בהגנה על הדמוקרטיה.

 

ד"ר יובל קרניאל נעל את הפגישה והבטיח שזהו אכן תחילתו של תהליך שתכליתו לא רק מחקרית אלא גם השפעה לטובה על איכות השלטון, המקצועיות והאתיקה של הממשל.

ד"ר כוורי, פרופ' כשר, ד"ר קרניאל, ד"ר לביא דינור ופרופ' נבות

משתתפי השולחן העגול

פרופ' אסא כשר