זרקור על רוסיה והמזה"ת: בדגש על מצרים, טורקיה, חיזבאללה ו"עסקת המאה"

 

קסניה סבטלובה | 08 בספטמבר, 2019

 

מסמך זה משקף את תובנות המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) בסוגיות מוקד אסטרטגיות 

א-סיסי, ארדואן ופוטין

Photos: Kremlin.ru

 

רוסיה ומצרים בתרגיל צבאי משותף | ארדואן מבקר במוסקבה ועסקאות נשק נוספות עולות על השולחן | האם רוסיה הופכת למתווכת הדומיננטית בין ישראל לחיזבאללה? | מוסקבה נגד "עסקת המאה"

 

 

רוסיה ומצרים בתרגיל צבאי משותף

 

יותר מאלף צנחנים רוסים, מצרים ובלארוסים השתתפו בתרגיל הצבאי המשותף "מגיני הידידות 2019", אותו קיימה רוסיה בפעם הרביעית. התרגיל מתבצע במתווה של לחימה בכוחות מיוחדים של האויב וכן במתווה של מאבק בטרור על פי שיטות הפעולה המודרניות. בתרגיל השתתפו גם מטוסים של רוסיה ומצרים. השת"פ הצבאי בין שתי המדינות התהדק מאז עלייתו של הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי לשלטון, אם כי לא כתחליף לשת"פ עם ארה"ב. שתי המדינות משתפות גם פעולה בלוב, שם תומכות שתיהן בגנרל חליפה חפתר.

 

רוסיה מקדמת עסקאות נשק עם מצרים, ממעטת להשקיע במדינה 

 

לפני מספר חודשים דווח על כך שמצרים חתמה על עסקת רכישה של מטוסי קרב רוסיים מדגם סוחוי SU-35, למרות שהוזהרה מכך על ידי ארה"ב . העסקה הנ"ל טרם יצאה לפועל. רוסיה בונה במצרים כור גרעיני באל-דבעה ומעוניינת להגביר את היקף עסקאות הנשק עמה. דווקא ההשקעות הרוסיות במצרים בשנים האחרונות ירדו, ואזור הסחר החופשי שאמור היה לקום לחופי תעלת סואץ אינו מתקדם כלל. ב-2018 רוסיה הייתה במקום ה-19בין המדינות מהן מצרים מייבאת סחורות, לעומת שנות ה-60, אז הייתה ברה"מ במקום הראשון.

 

למרות הידוק הקשר עם מוסקבה, קהיר נשארת באוריינטציה פרו-מערבית

 

כאשר ארה"ב הקפיאה את עסקאות הנשק עם מצרים בשנת 2013 וסירבה לספק לה ציוד צבאי, החלה מצרים להתקרב לרוסיה. יחד עם זאת, מבחינתה של מצרים הברית עם ארה"ב היא עדיין הברית האסטרטגית והחשובה, והדבר הזה ככל הנראה לא עומד להשתנות בשנים הקרובות, למרות הקשרים המתהדקים עם רוסיה. הנשיא המצרי עבד אל-פתאח א-סיסי אינו מעוניין להמיר את ארה"ב ברוסיה, אלא לשתף פעולה עם שתי המדינות, ולהפיק את המקסימום מהיחסים עמן. במהלך השנים האחרונות א-סיסי גם הגדיל את רכש הנשק באירופה כחלק ממדיניות זאת.

 

 

ארדואן מבקר במוסקבה ועסקאות נשק נוספות עולות על השולחן

 

למרות "דיפלומטיית הגלידה" שהוצגה לראווה במוסקבה בעת שהנשיא הרוסי הזמין את עמיתו הטורקי למעדן הקר, הניסיונות של פוטין לפייס את עמיתו הטורקי עם ההצעה למכור לטורקיה מטוסי SU-35 בהם צפו השניים בעת הביקור בתערוכה האווירית, ניכר שהסכסוך באידליב מצליח להעיב על האווירה. הביקור של הנשיא הטורקי במוסקבה לא הביא לגיבוש מסמך הבנות חדש, גם עסקאות נשק לא נחתמו. רוסיה מעוניינת לקדם את מכירת SU-35 , בין היתר גם על מנת לתקוע טריז נוסף ביחסי טורקיה-ארה"ב וטורקיה-נאט"ו, בעוד שבאנקרה בינתיים לא ממהרים לרכוש את המטוסים הרוסיים מתוך הבנה, שצעד כזה רק יחליף את המשבר עם וושינגטון ועלול לגרום לסנקציות כנגד המדינה. יחד עם זאת, במהלך סוף השבוע הכריזו סוריה ורוסיה באופן חד-צדדי, על הפסקת אש באידליב במטרה "לייצב את המצב".

 

הפסקת האש הקודמת בתחילת אוגוסט קרסה בתוך 3 ימים בלבד, וברור לכל שלא יעבור זמן רב עד שהלחימה באידליב תתחדש וטורקיה תזדקק להבנות חדשות נוסח הסכמי סוצ'י שאינן תקפות עוד. בינתיים ברוסיה ממשיכים לעטוף את טורקיה בחום ואהבה, אולי כדי לרכך את המכה שתבוא בהמשך.

 

 

האם רוסיה הופכת למתווכת הדומיננטית בין ישראל לחיזבאללה?

 

בעקבות התקיפה ברובע דאחיה בביירות, ראש ממשלת לבנון סעד אד-דין אל-חרירי ביקש משר החוץ הרוסי סרגיי לברוב להתערב על מנת למנוע עימות כולל בין לבנון לישראל. מסר דומה עבר גם לוושינגטון. בעוד שבביירות מצפים שארה"ב תפעיל לחץ על ישראל, מוסקבה, בעלת הברית המשמעותית של איראן אמורה ללחוץ על טהרן ועל חיזבאללה. במוצאי שבת העבירו דיפלומטים רוסיים מסרים מרגיעים לישראל על כך שארגון הטרור השיעי יגיב, אך בצורה מוגבלת. בתגובה לאירועים בצפון, הוציא משרד החוץ הרוסי הודעות "פושרות" ביחס לישראל. יחד עם זאת, שגריר רוסיה בלבנון אלכסנדר זסיפקין אמר בראיון לאתר לבנוני שארצו אינה מקבלת את המתקפה על לבנון וחיזבאללה. כצפוי, רוסיה גם הדפה את הפרסומים שהופיעו במספר אתרים לבנוניים על כך שהיא כביכול נתנה לישראל אור ירוק לתקוף את איראן בסוריה, עיראק ולבנון.

 

ברוסיה לא רואים בחיזבאללה ארגון טרור, לרוסיה אינטרסים רבים בלבנון, בראש ובראשונה בתחום האנרגיה והנמלים. עימות חזיתי בין ישראל לחיזבאללה יקשה על הפעילות הרוסית הכלכלית בלבנון כמו גם על הפעילות הצבאית בסוריה. חיזבאללה לא הוכרז על ידי בית המשפט העליון ברוסיה כארגון טרור. במוסקבה מסבירים, כי ברשימה הרוסית של ארגוני הטרור נמצאים רק ארגונים שמהווים איום משמעותי לביטחונה של רוסיה. השגריר הרוסי בלבנון אף הגדיר את חיזבאללה מפלגה פוליטית וכוח ההתנגדות.

 

בכך ממשיכה רוסיה במדיניות של שיתופי פעולה עם כל הצדדים - ישראל וחיזבאללה, ממשלת לבנון והמשטר הסורי. התמרון בין כל השחקנים בזירה הסורית והלבנונית הופך בהדרגה את רוסיה לכוח משמעותי, ולעיתים הכוח המשפיע היחיד באזור.

 

 

מוסקבה נגד "עסקת המאה"

 

בוושינגטון מרמזים כי מתקרב מועד הפרסום של החלק הפוליטי של "עסקת המאה", ובמוסקבה ממהרים לספק תגובת-נגד ושוב מציעים לארח פסגה ישראלית-פלסטינית ללא תנאים מוקדמים ומציעים למועצת הביטחון של או"ם לשגר לאזור משלחת, על מנת להחיות את המו"מ בין הצדדים ולמנוע "צעדים חד-צדדיים". באופן מסורתי, נושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני אינו נמצא גבוה בסדרי העדיפויות במשרד החוץ בכיכר סמולנסקיה במוסקבה. לרוסיה אף אין שאיפה להיכנס עכשיו כמתווכת פעילה בין הצדדים.

 

המדיניות הרוסית ביחס לסכסוך לא עודכנה במהלך השנים האחרונות: במוסקבה עדיין מגדירים אותו כ"אחת הסיבות העיקריות לחוסר-יציבות במזה"ת". עם זאת, להבדיל מהגישה האקטיביסטית בעניין הסורי, בנושא הישראלי-פלסטיני, מעדיפים במוסקבה להסתפק בשת"פ עם גופים בינלאומיים כגון האו"ם או הקוורטט לענייני המזרח התיכון.

 

 

 

נכתב על ידי קסניה סבטלובה, עמיתת מחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה, אוניברסיטת רייכמן, הבינתחומי הרצליה

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>