זרקור על רוסיה והמזה"ת: תרגיל צבאי משותף ראשון בין רוסיה ומצרים, סיורים משותפים רוסיים-טורקיים בסוריה ורוסיה עוזרת בפיתוח תחום הגרעין במצרים

 

 

קסניה סבטלובה | 07 בנובמבר, 2019

 

מסמך זה משקף את תובנות המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) בסוגיות מוקד אסטרטגיות

Photos: Kremlin.ru

 

לראשונה, חיל האוויר הרוסי קיים תרגיל משותף עם צבא מצרים | סיורים משותפים רוסיים-טורקיים יצאו לדרך בצפון-מזרח סוריה | רוסיה תשקיע כ-190 מיליון דולר בפיתוח הכור הגרעיני במצרים | רוסיה חותמת על חוזים בתחום הגרעין עם מדינות נוספות באפריקה

 

 

לראשונה, חיל האוויר הרוסי קיים תרגיל משותף עם צבא מצרים

 

השבוע קיימו חילות האוויר של רוסיה ומצרים תרגיל צבאי משותף "חץ הידידות - 2019". בתרגיל, נעשה שימוש בטכנולוגיה צבאית מתוצרת רוסיה, המשמשת כיום את צבא מצרים - מערכות הגנה אווירית מסוג "איגלה", מערכת נ"מ מסוג "שילקה" ועוד. במוסקבה מעוניינים לבדוק את התאמתם של אמצעי הלחימה מתוצרת רוסיה לתנאי האקלים המדבריים ולנסותם בתנאי השטח הקיצוניים. לא מן הנמנע שהתרגיל הצבאי המשותף מהווה פתיח לעסקאות נשק נוספות עם קהיר, לרבות מערכות ההגנה האווירית מסוג S-300 וS-400 . לפני מספר שבועות, הודיעו כלי התקשורת במצרים כי קהיר תרכוש מרוסיה את מטוסי הקרב המתקדמים SU-35, אם כי, עד כה, טרם נחשפו פרטים חדשים ביחס ליישום העסקה. לרוסיה ולמצרים היסטוריה ארוכה של שיתוף פעולה בתחום הצבאי. רוסיה, הנמצאת כעת במקום השני בייצוא נשק למצרים, אחרי ארה"ב, מעוניינת להגביר את אספקת הנשק שלה למצרים. כבר כיום, כשליש מכל כלי הנשק הנמצאים ברשותה של ממשלת מצרים הם מתוצרת ברה"מ או רוסיה. שיתוף הפעולה בין המדינות גובר כל הזמן, אך בשלב הנוכחי רוסיה אינה עומדת להחליף את ארה"ב כבת ברית אסטרטגית של מצרים ולא תוכל לדחוק את רגליה של זו מקהיר. ארה"ב מעניקה לקהיר סיוע צבאי בגובה 1.2 מיליארד דולר בשנה. במסגרת חבילת הסיוע רוכשת מצרים נשק רב, מארה"ב והקצינים המצרים הבכירים עוברים הכשרה במכללות הצבאיות האמריקאיות. מצרים כמו מדינות רבות אחרות במזה"ת ובאפריקה מתקרבת לרוסיה, אך לא על חשבון היחסים האסטרטגיים עם ארה"ב.

 

 

סיורים משותפים רוסיים-טורקיים יצאו לדרך בצפון-מזרח סוריה

 

בהמשך להסכם שאילץ את הכוחות הכורדים לסגת מאזור הגבול בצפון-מזרח סוריה, קיימו לראשונה כוחות צבא של רוסיה וטורקיה סיורים משותפים באזור זה. במקביל איים הנשיא הטורקי רג'יפ טייפ ארדואן שיחדש את המתקפה נגד הכורדים, אם אלה לא יתפנו מאזור הגבול. רוסיה, שנטלה לידיה את המושכות בצפון-מזרח סוריה, לאחר שצבא ארה"ב סיים את נוכחותו שם, מעוניינת בייצוב ובמניעת לחימה בין טורקיה לצבאו של אסד וממשיכה להטיל את כל כובד משקלה על מנת ליישם את ההסכם הנ"ל. יחד עם זאת, במסגרת אסטרטגיה רוסית של פיתוח קשרים טובים עם כל הצדדים המעורבים, ברוסיה ממשיכים לתחזק קשר קרוב גם עם ההנהגה הכורדית. הקשר ההיסטורי הזה, שנמשך שנים רבות, אף מאפשר לרוסיה להפעיל במידת הצורך לחץ על אנקרה, היריבה שהפכה לידידה רק בשנים האחרונות. המצב בצפון-מזרח סוריה ממשיך להיות נפיץ, וסוגיית אידליב עדיין לא באה על פתרונה. מבחינת מוסקבה, סכסוך גבול נוסף בסוריה יעיב על התהליך הפוליטי אותו מקדמת רוסיה בחסות האו"ם. המפגש הראשון של המועצה החוקתית בו השתתפו נציגי המשטר הסורי לצד נציגי האופוזיציה הסתיים בג'נבה ללא שהצדדים הסכימו על לו"ז קבוע או על עקרונות מנחים. עם זאת, מבחינתה של רוסיה, שמפקחת על התהליך ואף הטיסה לג'נבה את חברי הועדה, חשוב להניע את התהליך הפוליטי, קודם כל כדי להקרין את כוחה והשפעתה שלה. מבחינה אסטרטגית, רוסיה מעוניינת לשקם את סוריה, אך חסרה את האמצעים הדרושים לכך. לאחר שהשיגה ללקוחה הסורי את הניצחון הצבאי, מנסה רוסיה לשווק לעולם תהליך פוליטי, על מנת למשוך לסוריה השקעות זרות החיוניות לשיקומה של המדינה.

 

 

רוסיה תשקיע כ-190 מיליון דולר בפיתוח הכור הגרעיני במצרים

 

לפני כשבוע הודיעו השלטונות בקהיר כי רוסיה תשקיע כ-190 מיליון דולר בפיתוח הכור הגרעיני הראשון במצרים. על פי ההסכם בין שתי המדינות, עד שנת 2029 תקים רוסיה ארבעה כורים גרעיניים באזור דבעה שבמצרים. יחד עם ייצוא הנשק, הטכנולוגיות הרוסיות בתחום הגרעין הן עוד נדבך חשוב בקידום של מעמדה של רוסיה במזרח התיכון ובאפריקה. למוסקבה, חשוב במיוחד הקשר ה"גרעיני" עם אפריקה משוםשבאדמתה של זו נמצאים מצבורי האורניום הגדולים בתבל.

 

 

רוסיה חותמת על חוזים בתחום הגרעין עם מדינות נוספות באפריקה

 

אתיופיה, זמביה ואוגנדה הצטרפו למדינות אחרות באפריקה שמתכוונות לשתף פעולה עם רוסיה בתחום הגרעין. עם תום פסגת "רוסיה-אפריקה" בסוצ'י, הודיע אלכסיי ליכצ'ב, מנכ"ל רוסאטום הרוסית כי כבר כעת עומד מספר המדינות האפריקאיות החתומות על חוזים בתחום האנרגיה הגרעינית עם רוסיה על 18, כשליש מכלל המדינות החברות באיחוד האפריקאי. במספר מדינות, מתעתדת רוסיה להקים בשלב זה מרכזי מחקר בלבד. יחד עם זאת, כיוון שמדובר במדינות עניות, החסרות את האמצעים הדרושים להקמת כורים גרעיניים או תחנות מחקר, יישום החוזים עלול להידחות לתקופה בלתי מוגבלת, כפי שכבר קרה בעבר עם דרום אפריקה וירדן, שנסוגו מההחלטה לרכוש את הטכנולוגיות הרוסיות בתחום הגרעין.

 

ברוסיה טוענים שהפסגה שהתקיימה בסוצ'י בהשתתפותן של 54 מדינות אפריקאיות הייתה הצלחה מסחררת, ולראיה מציגים את ההסכמים והחוזים שנחתמו במהלך הפסגה - חוזים ששווים הכולל עומד על כ-12.5 מיליארד דולר. עם זאת, רוב רובם של ההסכמים הללו הם לא יותר מתזכירים וטיוטות, וקשה לומר אם יתממשו בעתיד. באפריקה ישנם גם קולות רבים המסתייגים מקשר עם רוסיה, על רקע ניסיונות התערבות מתועדים בבחירות ובתקשורת. רק לאחרונה הורידה רשת פייסבוק שלוש רשתות של חשבונות רוסיים משום, שלכאורה, ניסו להתערב במדיניות הפנים במדגסקר, מוזמביק, קונגו, חוף השנהב, קמרון, סודן, לוב והרפובליקה המרכז אפריקאית. יישום המדיניות הרוסית להגברת השפעתה באפריקה נתקל במחסור תקציבי, תחרות מצד מדינות אחרות (צרפת, סין וארה"ב) וביקורת פנים-אפריקאית. יחד עם זאת, בשלב הנוכחי, מובילה רוסיה במכירות נשק ליבשת השחורה, וקרוב לוודאי שתמשיך את מאמציה לקידום האינטרסים שלה באפריקה.

 

 

 

נכתב על ידי קסניה סבטלובה, עמיתת מחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה, הבינתחומי הרצליה

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>