רוסיה מגבירה את אחיזתה במזרח התיכון

 

 

קסניה סבטלובה | 05 בדצמבר, 2019

 

מסמך זה משקף את תובנות המכון למדיניות ואסטרטגיה בסוגיות מוקד אסטרטגיות

פוטין ומפה של המזרח התיכון

Photos: Kremlin.ru

 

איראן: רוסיה שואפת לחדש את מכירות הנשק: תשתתף בתמרון צבאי ימי עם איראן באוקיאנוס ההודי

 

מתהדקת הברית האסטרטגית בין רוסיה לאיראן. בהמשך לדיווחים קודמים בתקשורת האיראנית, בנוגע לתמרונים ימיים משותפים עם רוסיה, הכריז האדמירל האיראני חוסיין חאנזדי כי התמרון שיחל עוד לפני סוף השנה, ב-27 בדצמבר ויימשך כחודש ימים, יתקיים בחלקו הצפוני של האוקיאנוס ההודי. ידיעה זו אושרה עוד קודם לכן על ידי שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. בעבר, במהלך 2015, כבר קיימו רוסיה ואיראן תמרונים צבאיים משותפים בים הכספי, אך זוהי הפעם הראשונה שהציים של שתי המדינות, בנוסף לצי הסיני, יבצעו תמרון משותף באזור אסטרטגי הקרוב למפרץ הפרסי. באיראן מתייחסים לצעד הזה כחיזוק משמעותי של הברית עם מוסקבה ורואים בו תשובה מוחצת לגל השמועות על הקרע בעניין הסורי. חשוב להדגיש שעל אף המחלוקות בהקשר של עתידה של סוריה, זקוקה רוסיה לבת-ברית אסטרטגית כאיראן שתאפשר לה, דריסת רגל משמעותית במזרח התיכון. מנגד, גם לאיראן אין כיום אלטרנטיבות לברית עם מוסקבה.

 

ככל הנראה, במוסקבה כבר מתכוננים לחידוש המכירות של נשק רוסי לאיראן. תוקפם של סעיפי אמברגו הנשק בהחלטת מועצת הביטחון של האו"ם 2231 - שהתקבלה ב-20 ביולי 2015 על רקע הסכם המעצמות ואיראן על תכנית הגרעין האיראנית - יפוגו באוקטובר 2020. כזכור, החלטה זו מונעת עד אז אספקה של רוב סוגי הנשק לאיראן. הסיכוי שארה"ב תוכל לשוב ולהעביר החלטה דומה שואף לאפס. איראן זקוקה לנשק ולציוד טכני לצבאה וניתן לשער שהמו"מ בין מוסקבה לטהרן בנושאים אלה, כבר החל.

 

 

סוריה: רוסיה ממשיכה לבסס את נוכחותה בצפון המדינה, חתמה על הסכם לשיקומה של פלמירה

 

נמשכת מגמת ההתבססות של הכוחות הרוסיים בצפון סוריה. בהמשך להקמה של בסיס מסוקים חדש בקמישלי, נכנסו השבוע הכוחות הרוסיים גם לשלוש עיירות נוספות בצפון סוריה. הגנרל מזלום קובאני, מפקד ארגון ה-SDF הכורדי, כתב השבוע בחשבון הטוויטר שלו ברוסית כי בנושא הזה הושגו הבנות מרחיקות לכת בין הצדדים, וזאת לאחר שבשבוע שעבר האשימה מוסקבה את הכורדים בכך שהם עדיין מנסים לקדם ברית בינם לבין ארה"ב. כעת מגינה רוסיה על הכורדים מפני הכוחות הטורקיים, וככל הנראה בעתיד תדרוש מהם לשתף פעולה באופן מלא עם משטרו של בשאר אסד, מה שיאפשר לאסד שליטה מלאה על שטחים נרחבים בצפון המדינה וכן על בארות הנפט באזור. השבוע גם ביקר בדמשק השליח הרוסי המיוחד לסוריה, אלכסנדר לבריינטייב , שם נפגש עם הנשיא הסורי בשאר אל-אסד. במהלך השיחות חזרו שני האישים על המנטרה הרוסית-סורית הקבועה - כל שטח סורי, כולל זה שלמעשה נמצא כעת בידי טורקיה, אמור לחזור לשליטה מוחלטת של משטר אסד.

 

גם במישור התרבותי ממשיכה רוסיה לשווק את עצמה ככוח היחיד המסוגל להניע דברים בסוריה. לפני מספר ימים חתמו שתי הממשלות על הסכם לשיקומה של העיר העתיקה פלמירה (תדמור), לאחר שנכבשה פעמיים על ידי אנשי דאע"ש וספגה פגיעה משמעותית. לא ידוע אם ממשלת רוסיה כבר הקצתה את הכספים הנחוצים לצורך ביצוע הפרוייקט האדיר הזה.

 

 

ערב הסעודית: רוסיה מעוניינת להקים את הכורים הגרעיניים האזרחיים במדינות ערב המובילות

 

רוסיה, שבונה כעת את הכור הגרעיני הראשון עבור המצרים באל-דבעה, מעוניינת לקדם את שיווק הטכנולוגיות שלה גם למדינות ערביות ואפריקאיות אחרות. לשם כך הגיעו נציגי "רוסאטום", החברה הממשלתית הרוסית לאנרגיה אטומית, לג'דה, שם קיימו כנס מיוחד עבור הבכירים הסעודיים בתחום האנרגיה. במהלך 2019 כבר קיימו אנשי "רוסאטום" שתי סדנאות בערב הסעודית. עוד ב-2015, בעת ביקור הנסיך הסעודי מחמד בן-סלמאן בסנט-פטרסבורג, חתמו הצדדים על כ-6 מסמכים המעגנים את שיתוף הפעולה ביניהם בתחום הגרעין. ב-2018 חתמו המדינות על הסכם עקרונות להקמתם של שני כורים גרעיניים בשטחה של ערב הסעודית, אך עד כה ההסכמים הללו לא התממשו, רוסאטום גם מתעתדת להשיק נציגות שלה בערב הסעודית. בשנה האחרונה נחתמו הסכמים דומים גם עם רבות ממדינות אפריקה, אם כי גם יישומם של אלה מוטל בספק, שכן, לרובן אין התקציבים הדרושים לצורך הקמה של פרויקטים יקרים מסוג זה

 

 

טורקיה: אנקרה שוקלת לרכוש מערכות הגנה אווירית נוספות מתוצרת רוסיה

 

בנוסף לרכישה של מערכות ההגנה האווירית S-400 מתוצרת רוסיה, מתכננת אנקרה רכישות נוספות של מערכות הגנה רוסיות מסוגים אחרים במהלך 2020. ככל הנראה, למרות המתיחות ביחס לחבל אידליב, שיתוף הפעולה בתחום הצבאי בין אנקרה למוסקבה נמשך ומשמש כקלף מיקוח עבור הנשיא הטורקי טייפ ארדואן שיחסיו עם ארה"ב עברו תהפוכות רבות בשנים האחרונות.

 

 

 

נכתב על ידי קסניה סבטלובה, עמיתת מחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה, הבינתחומי הרצליה

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>