זרקור על רוסיה והמזה"ת: בדגש על המתקפה על בתי הזיקוק בסעודיה, רוסיה ממשיכה לחזק את אסד, המתח הגובר בין רוסיה לטורקיה וארה"ב לא העריכה נכון את הכוח הרוסי בסוריה 

 

 

קסניה סבטלובה | 3 באוקטובר, 2019

 

מסמך זה משקף את תובנות המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) בסוגיות מוקד אסטרטגיות

פוטין ומוחמד בן סלמאן

Photos: Kremlin.ru

 

המתקפה על בתי הזיקוק בסעודיה משמשת את רוסיה לקידום מדיניותה במזה"ת | במוסקבה ממשיכים לחזק את אסד ושואפים להסרת הסנקציות | המתח בין מוסקבה לאנקרה גובר למרות הפסגה המשולשת באנקרה | דו"ח שהוזמן עבור הקונגרס קובע כי בארה"ב לא העריכו את כוחה של רוסיה בסוריה

 

 

רוסיה מנצלת את המתקפה על בתי הזיקוק בסעודיה לקידום המדיניות של ארצה במזה"ת

 

בעקבות המתקפה חסרת התקדים על בתי הזיקוק בסעודיה התייצבה רוסיה מאחורי ערב הסעודית ואף הציעה לה סיוע בהתמודדות עם ירי הטילים על שטחה. בעקבות המתקפה החריגה, שוחח הנשיא פוטין עם יורש העצר הסעודי מחמד בן-סלמן , ביוזמתו של הצד הסעודי. פוטין התייחס למתקפה באבקייק גם במהלך הפסגה המשולשת של טורקיה-איראן-רוסיה שהתקיימה במחצית השנייה של חודש ספטמבר באנקרה. באותה הצהרה הוא הציע שסעודיה תרכוש את מערכות ההגנה תוצרת רוסיה כמו שעשו לפניה טורקיה ואיראן. רוסיה תציג את מערכות ההגנה האוויריות מתוצרתה בסלון האווירי בדובאי בחודש נובמבר השנה.

 

בערב הסעודית דאגו לפרסם את תוכן השיחה על מנת לרמוז לבעלי הברית שלה בוושינגטון שהגיעה העת למענה עוצמתי בסוגיה האיראנית. ככל הנראה, אין בכוונתה של ערב הסעודית, בעלת הברית המסורתית של ארה"ב לרכוש את מערכות ההגנה האווירית מהתוצרת שלה כפי שעשתה השנה טורקיה. יחד עם זאת, העדר מענה חד וברור להתגרויות האיראניות במפרץ, החל מפיצוץ בנמל פוג'יירה באיחוד נסיכויות המפרץ וכלה במתקפה חסרת התקדים על בתי זיקוק בסעודיה מאפשר לרוסיה לקדם את מעמדה כמדינה חזקה המסוגלת לספק הגנה לבעלות הברית שלה וגם כיצרנית נשק חשובה. יחד עם זאת, ההזדהות עם ריאד לא מנעה ממוסקבה להדוף את האשמות האמריקאיות נגד איראן, כמשקל נגד לפעילותה של וושינגטון במזה"ת. במסגרת המדיניות הרוסית במזה"ת מוסקבה שואפת לקדם ולשדרג את היחסים שלה עם כלל השחקנים באזור ולנצל את היריבויות בינם לטובתה.

 

 

מוסקבה ממשיכה לחזק את אסד ושואפת להסרת הסנקציות

 

הועידה החוקתית הסורית החדשה שהרכבה אושר על ידי האו"ם לפני כשבוע אמורה להעניק לגיטימציה למשטרו של בשאר אסד ולסייע לו בהסרת הסנקציות הבינלאומיות. לאחר שרוסיה הצליחה לייצב את משטרו של אסד מבחינה צבאית, שליחיה עמלו זמן רב על המהלך הפוליטי-מדיני הזה. רשימת החברים במועצה אושרה סופית בעת הפסגה המשולשת של טורקיה איראן ורוסיה באנקרה ואז גם קיבלה גושפנקא ממזכ"ל האו"ם, מר אנטוניו גוטרש. מבחינת הקרמלין, הנעת גלגלי המועצה החוקתית במסגרת החלטת האו"ם 2254 היא הוכחת לכך שסוריה עומדת בהתחייבויות הבינלאומיות שלה על מנת לדון בהסרת הסנקציות הבינלאומיות שמונעות את שיקומה. אך בעוד שבמערב ובקרב האופוזיציה הסורית מעוניינים במסגרת שתאפשר דיאלוג פוליטי משמעותי בין כל השחקנים הפוליטיים בסוריה, מבחינתה של רוסיה התוצאה היחידה המקובלת היא הישארותו של בשאר אסד בשלטון ושיקום של סוריה בסיוע של מדינות אחרות.

 

 

העימות באידליב נדחה, המתח בין רוסיה לטורקיה גובר

 

הפסגה המשולשת באנקרה שהתקיימה על בסיס הסכמי סוצ'י משנת 2018 לא הצליחה להפיג את המתחים הגואים בין רוסיה לטורקיה בנושא העימות באידליב. באוגוסט הצדדים הגיעו למבוי סתום כאשר המשך ההשתלטות הסורית בתמיכה הרוסית והאיראנית באידליב איימה להפר את האיזון הדק ביחסי רוסיה-טורקיה. הביקור הפתאומי של ארדואן במוסקבה לא סייע במציאת הפתרון. התקדמות הכוחות הסוריים באידליב עלולה לגרום למיליוני פליטים לזרום לשטחה של טורקיה.

 

בינתיים חלה הסלמה בשיח הרוסי כנגד טורקיה כשהנציג של רוסיה באו"ם קרא לנוכחות הטורקית על אדמת סוריה "בלתי-חוקית". כעת ידה של רוסיה נמצאת על העליונה, גם לאור הקשרים המתחזקים בין שתי המדינות ושיתוף הפעולה הצבאי בינן. לא מן הנמנע, כי המבוי הסתום באידליב יגרום דווקא להתקרבות מסוימת בין אנקרה לארה"ב ושיתוף הפעולה בין השתיים בחזית הסורית יגבר. כרגע ההשתלטות של כוחות אסד על אידליב נדחית על ידי הרוסים בתקווה שבתקופה הזו הם יוכלו להפוך את המעגל לריבוע.

 

 

דו"ח שהוזמן עבור הקונגרס קובע כי בארה"ב לא העריכו כראוי את כוחה של רוסיה בסוריה

 

דו"ח שהוכן עבור הקונגרס האמריקאי על ידי "קבוצת מחקר על סוריה" קובע כי ארה"ב לא העריכה נכונה את היכולת של רוסיה להשתמש בנוכחותה בסוריה על מנת להקרין כוח והשפעה במזה"ת. "קבוצת המחקר על סוריה" נוסדה על ידי הקונגרס במטרה לגבש המלצות למדיניות אמריקאית בסוריה. בין חברי הקבוצה נמנים אנשי צבא וממשל אמריקאים בכירים בהווה ובעבר. בדו"ח נכתב כי לאחר ארבע שנים של מעורבות צבאית ומדינית בסוריה, רוסיה הצליחה להתקרב למדינות רבות במזרח התיכון, לרבות בעלות ברית מסורתיות של ארה"ב. מוסקבה חתמה על שורה של עסקאות נשק עם מדינות כמו מצרים, איחוד נסיכויות המפרץ וערב הסעודית, היא בונה תחנות כוח גרעיניות בירדן, אלג'יריה ומצרים, ובאמצעות חתימה על "ברית האנרגיה" עם ערב הסעודית אף הצליחה להגביר את השפעתה על שווקי האנרגיה העולמיים. כמו-כן, הדו"ח קובע כי הברית הרוסית-איראנית בסוריה חזקה יותר מכל חילוקי הדעות שקיימים בין שתי המדינות. המטריה הרוסית אף אפשרה לאיראן לחמוק מכל גינוי או סנקציה מצד מועצת הביטחון של או"ם.

 

 

 

נכתב על ידי קסניה סבטלובה, עמיתת מחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה, הבינתחומי הרצליה

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>