כיצד תשפיע המערכה באידליב על היחסים בין מוסקבה לאנקרה?

 

קסניה סבטלובה | 28 באוגוסט, 2019

Leaders of Turkey and Russia
Photos: Kremlin.ru

 

האינטרסים הרוסיים והטורקיים שוב מתנגשים, הפעם באידליב הסורית. האם התקדמות הכוחות הסוריים הנחושים להשתלט על המרחב בחסות חיל האוויר הרוסי ובתמיכה איראנית והמשבר ההומניטרי שנוצר בעקבות הלחימה העזה, ישפיעו על מאזן היחסים בין טורקיה לרוסיה?

 

 

צומת קריטית:

 

טורקיה רואה בחידוש המערכה באידליב הפרה של הסכמי סוצ'י מ-2018 וחוששת שכתוצאה מהלחימה גל עצום של פליטים יציף את גבולותיה. בתגובה להתרחשויות באידליב, הטורקים, המעוניינים למנוע פגיעה בשטחם הגיעו להסכם עם ארה"ב על כינון של רצועת הביטחון בצפון סוריה. האזור הזה אמור לבלום את השאיפות של הכורדים לאוטונומיה וליצור רצועת ביטחון עבור גל הפליטים מאזור אידליב. מבחינת הרוסים סיום הלחימה ושמירה על האחדות הטריטוריאלית של סוריה הוא שלב קריטי בדרך לייצוב משטר אסד. בראייתה של מוסקבה אידליב חשובה מדי מכדי שתישאר בידי כוחות המורדים ותחת השפעה טורקית. יצירה של אזור חיץ בצפון סוריה פוגעת בחזון של סוריה מאוחדת שנשלטת מדמשק על ידי אסד. ארודאן לא עמד בהתחייבויותיו ביחס לפירוק המיליציות החמושות מנשקן, מה שמאפשר לרוסים לטעון שהמתקפה באידליב איננה בבחינת הפרה של הסכמי סוצ'י.

 

 

אינטרסים משותפים:

 

במהלך השנים האחרונות חלה התקרבות משמעותית בין אנקרה לרוסיה שבבסיסה שת"פ כלכלי נרחב בתחום האנרגיה ועסקאות נשק גדולות. כמו-כן, רוסיה רואה בטורקיה חברה בנאט"ו, אלמנט סורר שבאמצעותו ניתן להחליש את הברית הטרנסאטלנטית ואת מעמדה של ארה"ב באזור.

 

 

לאן ממשיכים מכאן:

 

רק לאחרונה טורקיה קיבלה ממוסקבה את מערכות ההגנה האווירית S-400 ולקראת סוף השנה יתחיל לפעול פרויקט צינור הגז שיוביל את הגז הרוסי דרך טורקיה לשוק האירופי. ככל הנראה, שיתוף הפעולה הזה שמניב רווחים לכל צד יימשך, אם כי המשבר בצפון סוריה עלול לשפוך קיתון של צוננים על היחסים בין הצדדים, כשהטורקים חשים שידו של פוטין על העליונה בסוריה.

 

רוסיה במפרץ הפרסי: מהדקת את הברית עם איראן מנסה להתקרב למדינות הערביות
עד סוף השנה רוסיה תקיים תמרון צבאי משותף עם איראן במצרי הורמוז. במקביל היא מקיימת מו"מ על הקמת בסיסים קדמיים בערי הנמל בושהר וצ'בהר ושמה על השולחן מתווה חדש לביטחון קולקטיבי במפרץ הפרסי. בתפיסתה של רוסיה, את הביטחון הקולקטיבי ניתן להשיג רק אם "בסיסים זרים", כלומר בסיסים אמריקאים יסולקו מהאזור.

 

במסגרת הניסיון לשקם את מעמדה במזה"ת, רוסיה המקיימת ברית אסטרטגית עם איראן, מעוניינת להרחיב את שיתוף הפעולה גם עם המדינות הערביות במפרץ הפרסי כשהיא שמה על השולחן את נושא ההקמה של הכורים הגרעיניים ושיתופי פעולה בתחום האנרגיה. כיום רוסיה בונה את הכור הגרעיני באל-דבעה במצרים, היא חתומה גם על הסכמים להקמה של כור מחקר בירדן, תוניסיה ואלג'יריה ועל הסכם המאפשר הקמה של 15 כורים גרעיניים בערב הסעודית.

 

האם רוסיה יכולה לכרסם בהשפעתה של ארה"ב באזור? מדינות ערביות במפרץ הפרסי בהחלט מעוניינות בשת"פ עם מוסקבה, במיוחד בתחום האנרגיה הגרעינית שמבחינתן היא תגובת נגד לתכנית הגרעין האיראנית. רבות מהן מתוסכלות מהעדר מדיניות אמריקאית תקיפה בהקשר של הפרובוקציות האיראניות במפרץ, אך יחד עם זאת, הן לא צפויות להתנער מהברית המסורתית עם ארה"ב ולהחליף את וושינגטון במוסקבה, בה הן רואות בת ברית חזקה של טהרן.

 

 

מרוסיה לסעודיה באהבה

 

בעקבות שינוי המדיניות הסעודית ביחס לייצוא החיטה הרוסית, הצדדים עומדים בקרוב לחתום על חוזים משמעותיים שיאפשרו לרוסיה לייצא כמויות משמעותיות (עד מחצית מכלל היצוא) של חיטה לממלכה הסעודית. בנוסף להרחבת המאגר של מדינות-ספקיות חיטה, בסעודיה מעוניינים גם להעמיק את הקשרים עם מוסקבה בתחום הכלכלי.

 

 

הנמל הרוסי בסודן תלוי בשלטון החדש בחרטום

 

גם לאחר הדחתו עומר אל-בשיר שנהנה מקשר קרוב עם הקרמלין, מוסקבה ממשיכה לקדם את מדיניותה בסודן, כחלק מהפעילות הענפה שלה באפריקה. המטרה: חכירה של נמלים, קידום עסקאות נשק, כריית מחצבים ויצירה של בסיס תמיכה במדיניות הרוסית במוסדות הבינלאומיים.

 

למרות התמיכה הגורפת במשטרו של עומר אל-בשיר, מוסקבה הכירה מיד במועצה הצבאית הזמנית ובירכה על ההסכם החדש בינה לבין האופוזיציה. במוסקבה מקווים שגם לאחר הדחתו של אל-בשיר היא תוכל לקדם בסודן את מדיניותה. בשנה האחרונה רוסיה חתמה על מספר הסכמים עם חרטום המתירים לה גישה חופשית לנמלים הסודנים, כריית זהב וחיפוש נפט. על פי טיוטת ההסכם הצבאי שנחתם בין המדינות, רוסיה הייתה אמורה לקבל גם נמל משלה.

 

רוסיה המחפשת את המוצא למים החמים מאז ימי פטר הגדול, פועלת מול כמה מדינות אפריקאיות על מנת להגשים את שאיפותיה. היא החלה לקדם את נושא הנמל בסודן לאחר שנתקלה בסירוב להקמת הנמל בג'יבוטי ב-2016. כמו-כן, היא חתמה על הסכם המאפשר כניסה חופשית לנמלים עם מוזמביק, תספק נשק לרפובליקת קונגו הדמוקרטית ומנהלת מגעים בעניין זה גם עם דרום סודן. הנשיא פוטין מעוניין לשחק תפקיד מפתח באפריקה, כמו בימי המלחמה הקרה, למרות שמבחינת היכולות הכלכליות רוסיה כמובן, איננה ברה"מ. בחודש אוקטובר פוטין מכנס בסוצי' את פסגת רוסיה-אפריקה בה ישתתפו 40 ראשי מדינות.

 

 

 

נכתב על ידי קסניה סבטלובה, עמיתת מחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה, הבינתחומי הרצליה

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>