המערכה באידליב והתמיכה בגנרל המורד בלוב, הביקורים הצפויים של הנשיא פוטין בטורקיה ובישראל - בשנת 2020 רוסיה תמשיך להרחיב את השפעתה ואת כוחה במזה"ת

 

 

קסניה סבטלובה | 25 בדצמבר, 2019

 

מסמך זה משקף את תובנות המכון למדיניות ואסטרטגיה בסוגיות מוקד אסטרטגיות

Photos: Kremlin.ru

 


סוריה: ההשתלטות על אידליב תחזיר לסוריה את מלוא השליטה בשטחה, בעוד שרוסיה תקבע את מעמדה בתור המעצמה החשובה באזור

 

לאחר מספר חודשים של המתנה, שבמהלכם חתמה רוסיה על הסכם עם טורקיה ביחס לרצועת הביטחון בצפון סוריה ופינוי הכוחות הכורדיים מהאזור, חידש הצבא הסורי - בתמיכת הכוחות הרוסיים - את המתקפה על מובלעת המורדים במחוז אידליב. במוסקבה טענו כי טורקיה לא עמדה במשימתה ולא פינתה את המורדים החמושים מאידליב, למרות שהתחייבה לכך כשחתמה על הסכם סוצ'י בשנת 2018. למעשה, רוסיה נחושה להחזיר לבשאר אסד את מלוא השליטה על כל השטח הסורי ולהפוך את עצמה לכוח משמעותי באזור, שלא ניתן להתעלם ממנו.

 

במהלך מספר ימים התקדמו הכוחות הסוריים באופן משמעותי בשטח המובלעת, והשתלטו על מספר כפרים, כשעשרות אלפי פליטים נסים על נפשם אל עבר הגבול הטורקי. למרות שחידוש המבצע היה צפוי - וככל הנראה תואם בין אנקרה למוסקבה, הכריזה טורקיה כי תשגר בשבוע הבא משלחת בכירה לבירה הרוסית בניסיון להגיע ל"הבנות" ביחס למתרחש באידליב. יחד עם זאת, בשלב הזה נמנעים בטורקיה ממתיחת ביקורת כלפי רוסיה, וממשיכים לאיים בכך שגלי פליטים עצומים ישטפו את אירופה אם לא יימצא פתרון לסוגיית אידליב.

 

למרות המתיחות הקיימת בין רוסיה לטורקיה ביחס לאידליב ולוב, ההכנות לקראת הביקור הרשמי של פוטין בטורקיה בתחילת ינואר, והשקת צינור הגז "הזרם הטורקי" נמשכות במלוא המרץ. לאחרונה אף דווח כי טורקיה הפכה לצרכנית הגדולה ביותר של החיטה הרוסית ובכך עקפה את מצרים. ככל הנראה, האינטרסים המשותפים מחברים בין מוסקבה לאנקרה ומסייעים לצדדים להתגבר על המשברים ואי-ההסכמות בנושאים האחרים.

 

 

לוב: רוסיה מסייעת לגנרל הפתר על מנת להחזיר לעצמה את ההשפעה שאבדה לה ב-2011

 

8 שנים לאחר ששליט לוב, מועמר קדאפי, בן בריתה הנאמן של רוסיה, הודח ונרצח, מעוניינת מוסקבה להחזיר לעצמה את ההשפעה שאבדה לה, ולחזק את נוכחותה בים התיכון. עד לא מזמן ניהלה רוסיה מגעים עם כל הצדדים בזירה הפוליטית במדינה; אך בחודשים האחרונים נראה כי היא תומכת בגנרל המורד חליפה הפתר, הנלחם נגד הממשלה הלובית בטריפולי, והגבירה את הסיוע שהיא מעניקה לו באמצעות שכירי חרב רוסיים המכונים "ואגנר". בשנת 2008 הביע מועמר קדאפי נכונות עקרונית לארח את הבסיס הימי הרוסי באחד מהנמלים הלוביים, ולא מן הנמנע שגם עכשיו רוסיה, השואפת, כאמור, להגביר את נוכחותה ואחיזתה באגן הים התיכון, תנסה לקדם את היעד הזה, בתנאי שחליפה הפתר יצליח במשימתו להשתלט על המדינה.

 

הממשלה הלובית מוכרת על ידי האו"ם ונתמכת על ידי טורקיה, קטאר ואיטליה, בעוד רוסיה, סעודיה, נסיכויות המפרץ ומצרים תומכות בגנרל הפתר, שכבר מספר חודשים מנסה להשתלט על עיר הבירה טריפולי.

 

טורקיה, שגם לה אינטרסים כלכליים ומדיניים רבים בלוב, מעוניינת בהמשך קיומה של הממשלה הלובית בטריפולי. בימים אלה היא משגרת לאזור את קבוצות המורדים החמושים מאידליב שנמנות על נאמניה, ובכך קושרת אנקרה בין שני האזורים האסטרטגיים הללו בהם האינטרסים הרוסיים מתנגשים באלו הטורקיים.

 

 

האו"ם: רוסיה אינה מעוניינת במעורבות זרה בסוריה: הטילה וטו על הובלת סיוע הומניטרי מטורקיה ומעיראק

 

זה זמן רב שרוסיה מנהלת מסע תעמולה נגד ארגונים הומניטריים זרים ומקומיים הפועלים בסוריה ומאשימה אותם בהפצת פייק-ניוז וסיוע לטרור. לאחרונה, הצביעו רוסיה וסין במועצת הביטחון, נגד הארכת תוקף ההחלטה המאפשרת למדינות זרות להכניס סיוע הומניטרי לטורקיה, בלי שהתקבל לכך אישור מדמשק. רוסיה מעוניינת להגביל לשניים (שניהם בגבול הסורי-טורקי) את מספרם של מעברי הגבול שדרכם תתאפשר העברת הסיוע, והסבירה את התנגדותה להצעת ההחלטה, שקידמו בלגיה וכווית, בכך שהמצב בסוריה השתנה באופן דרסטי.

 

רוסיה, שבפועל הפכה את סוריה למדינת חסות שלה, מעולם לא תמכה בהעברת הסיוע ההומניטרי ללא תיאום מוקדם עם הממשלה הסורית בדמשק. כעת, כשהיא השיגה את הניצחון עבור הנשיא בשאר אסד, מעוניינת מוסקבה לשלוט גם על זרם הסיוע ההומניטרי שזורם - ועוד יזרום - למדינה ההרוסה.

 

 

איראן : רוסיה מקפיאה את מעורבותה בפרויקט מחקר בתחום הגרעין בפורדו, אך ממשיכה בברית האסטרטגית עם טהרן

 

למרות שרק לפני חודש גינתה רוסיה את חידוש הסנקציות האמריקאיות נגד איראן, הודיעה מוסקבה לפני מספר שבועות, כיהקפיאה תכנית משותפת עם איראן באתר להעשרת האורניום בפורדו.

 

ב-6 בנובמבר הודיעה טהרן על חזרה להעשרת האורניום באתר בפורדו. בתגובה הודיעה החברה הרוסית TVEL (הסניף של הסוכנות לאנרגיה האטומית הרוסית רוסאטום) כי היא משהה את הפרויקט המשותף כיוון שמבחינה טכנית פעילות ההעשרה אינה יכולה להתקיים במקביל לייצור האיזוטופים הרדיואקטיביים לצרכים רפואיים. ככל הנראה, במוסקבה העריכו שהמשך של שיתוף הפעולה עם האיראנים במקביל לחידוש העשרת האורניום בפורדו היה מעמיד אותה בסכנה להטלת סנקציות אמריקאיות. הצעד הטקטי הזה של התרחקות מפרויקט "רעיל", מצביע על זהירות שמגלים ברוסיה בכל מה שקשור לשיתוף פעולה עם איראן. נפח הפעילות העסקית בין רוסיה לאיראן אינו גבוה, למרות שהצד האיראני מעוניין להגביר את המסחר ולמשוך השקעות רוסיות. יחד עם זאת, מבחינה אסטרטגית, רוסיה ואיראן ממשיכות בשיתוף פעולה צבאי ומדיני בסוריה, ולאחרונה אף ביצעו תרגיל ימי משותף.

 

 

 

נכתב על ידי קסניה סבטלובה, עמיתת מחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה, הבינתחומי הרצליה

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>