זרקור על רוסיה והמזה"ת: רוסיה מקבעת את מעמדה כמעצמה במזה"ת, שיתוף הפעולה בין רוסיה למדינות המפרץ והידוק שיתופי הפעולה עם מדינות אפריקניות

 

 

קסניה סבטלובה | 23 באוקטובר, 2019

 

מסמך זה משקף את תובנות המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) בסוגיות מוקד אסטרטגיות

א-סיסי ופטין לוחצים ידיים

Photos: Kremlin.ru



 

 

בצל נסיגת ארה"ב מסוריה, רוסיה מקבעת את מעמדה כמעצמה היחידה המשפיעה באזור | שיתוף הפעולה בין רוסיה למדינות המפרץ הפרסי גובר, אך הברית האסטרטגית בינן לבין ארה"ב לא תוחלף | לא רק מזה"ת : פוטין מארח את "פסגת אפריקה" בסוצ'י ומהדק את שיתופי הפעולה עם עשרות מדינות אפריקניות, ובראשן מצרים

 

 

בצל נסיגת ארה"ב מסוריה, רוסיה מקבעת את מעמדה כמעצמה היחידה המשפיעה בסוריה

 

כאשר הנשיא דונלד טראמפ הודיע על נסיגת הכוחות האמריקאים מצפון סוריה, כלי התקשורת ושופרות השלטון במוסקבה צהלו. הנוכחות האמריקאית בסוריה בפרט ובמזרח התיכון בכלל הולכת ומצטמצמת, בעוד שרוסיה מגבירה את המהלכים הדיפלומטיים והצבאיים שלה בכל החזיתות. מיד לאחר שעזבו החיילים האמריקאים את מנביג', עיר בעלת חשיבות אסטרטגית בצפון-מזרח סוריה, נכנסו לשם החיילים הרוסיים, בראש ובראשונה על מנת לסמן טריטוריה. גם אם ישמור טראמפ על בסיס באל-טנף בצפון-מזרח סוריה, ויפקוד על החיילים האמריקאים לשמור על שדות הנפט באזור, הרי ברור לכל שרק רוסיה מעתה תקבע את גורלה של סוריה. מוסקבה, שמנהלת רשת קשרים מסועפת עם כל הצדדים המעורבים בסוריה – אסד, כורדים, איראן, טורקיה, ישראל והמדינות הערביות במפרץ הפרסי הצליחה להגיע לעמדה ייחודית בסוריה ובמזרח התיכון ותנסה להשתמש בכוח שצברה על מנת לבנות ארכיטקטורה מדינית וביטחונית חדשה במזרח התיכון. 

 

אך עם התואר באה גם האחריות. מעתה במוסקבה כבר לא יוכלו להאשים את צבא ארה"ב בסיוע למורדים הג'יהדיסטיים או לדאע"ש, דבר שהם הרבו לעשות עד כאן. כל כישלון בשיקומה של סוריה יהיה גם הכישלון הרוסי (בינתיים היא לא מצליחה לגרום למשקיעים הזרים לתרום לשיקומה של סוריה). 

 

כמו-כן, רוסיה שמעמידה בראש סדר העדיפויות שלה את השלמות הטריטוריאלית של סוריה, תצטרך לייצר פתרונות דיפלומטיים וצבאיים מיידים בהקשר הטורקי. לאחר המפגש הבהול שהתקיים ב-22.10 בעיר סוצ'י הסכימו פוטין וארדואן על הבנות ביחס לפעילות הצבא הטורקי בצפון סוריה. ההבנות הללו מאפשרות כרגע לטורקיה ליצור את "חגורת הביטחון" לאורך הגבול הסורי, אך בפועל האזור הזה יהיה הרבה יותר צר ממה שרצו הטורקים מלכתחילה (10 ק"מ במקום 30 ק"מ), בעוד שרק אזור קטן יחסית בין תל-אבייד לראס אל-עין שפונה מהלוחמים הכורדים יהיה מיועד לאכלוס של הפליטים הסוריים המתגוררים כעת בטורקיה. אפשר לשער שלא מדובר בסוף פסוק מבחינתה של אנקרה, במיוחד שבעוד מספר שבועות צבא אסד נחוש לחדש את הלחימה באידליב ולהשלים את ההשתלטות על כל השטחים הסורים. השבוע רוסיה העבירה לידי הצבא הסורי משלוח גדול של נשק, לרבות טנקים שישמש את צבאו של אסד באידליב ויסייע לו לבנות ולארגן את צבאו מחדש.

 

 

שיתוף הפעולה בין רוסיה למדינות המפרץ הפרסי גובר, אך הברית האסטרטגית בינן לבין ארה"ב לא תוחלף

 

במקביל לפעילות המאומצת של רוסיה בסוריה, הברית המתחזקת עם עיראק, גם במפרץ הפרסי מוסקבה מצליחה להדק את שיתופי הפעולה עם המדינות הערביות, בעלות הברית המסורתיות של ארה"ב. הביקור של הנשיא פוטין בריאד הניב הסכמים בתחום החקלאות והפטרוכימיה בסכום של כ-2.5 מיליארד דולר. כמו-כן, קרן ההשקעות הישירות הרוסית הודיעה על פתיחת הסניף בבירה הסעודית, זהו הסניף הראשון שהקרן הזו משיקה מחוץ לגבולותיה של רוסיה. גם מאבו-דאבי הנשיא הרוסי חזר עם הסכמים בתחום האנרגיה, החקלאות והתיירות בגובה של כ 1.3 מיליארד דולר, יחד עם זאת, לא ידוע על עסקאות בתחום הנשק שנחתמו בעת הביקור המדובר. לפני כחודש, מיד לאחר המתקפה חסרת התקדים על מתקני הנפט בערב הסעודית, פוטין הציע שהסעודים יקנו מערכות הגנה מתוצרת רוסיה, כמו שעשו טורקיה ואיראן. בריאד ובאבו-דאבי מעוניינים בקשר טוב עם מוסקבה, ועל כך מעידים לא רק ההסכמים החתומים אלא גם עשרות התבטאויות של הבכירים הסעודיים. אך בתחום ההגנה והביטחון מדינות המפרץ הפרסי ממשיכות להפגין לויאליות לארה"ב, למרות העדר דוקטרינה ברורה ביחס למזה"ת. אין כוונה להמיר את הברית הזאת בשיתוף פעולה אסטרטגי עם מוסקבה. כרגע מוסקבה מקבלת את זה, אך ממשיכה לנסות ולקדם את המדיניות שלה במפרץ, לבנות קשרים וגשרים לטווח ארוך שישמשו אותה בעתיד.

 

 

לא רק מזה"ת : פוטין מארח את "פסגת רוסיה-אפריקה" בסוצ'י ומהדק את שיתופי הפעולה עם עשרות מדינות אפריקניות, ובראשן מצרים

 

"פסגת רוסיה –אפריקה" המתקיימת בעיר הקיט סוצ'י ב-23-24/10 היא ביטוי למאמץ המדיני הרוסי הכביר להגדיל השפעה ביבשת השחורה. 40 ראשי מדינות אפריקניות, ובראשם נשיא "האיחוד האפריקאי" נשיא מצרים עבד אל-פתאח אס-סיסי נוטלים חלק באירוע זה ובעצם מעידים על כך שרוסיה הפכה לשחקנית בכירה בזירה האפריקנית. לפסגה בסוצ'י קדמו ביקורים רבים של הבכירים הרוסים באפריקה וביקורים הדדיים של ראשי המדינות האפריקניות, עסקאות נשק וסיוע צבאי שרוסיה או חברות פרטיות כגון "ווגנר" או "ש'יט" העניקו למשטרים השונים, החל מרפובליקה המרכז אפריקאית ועד קונגו וסודן. רוסיה הינה יצואנית הנשק הגדולה ביותר ביבשת, והיא מתחרה בהצלחה רבה בתחום זה עם המעצמות האחרות כגון סין, האיחוד האירופי וארה"ב. בפתח הפסגה הודיע אלכסנדר מיכייב, המנכ"ל של "רוסאובורונאקספורט", חברת הייצוא הביטחונית הרוסית הממשלתית, כי בשנים הקרובות רוסיה תייצא נשק לאפריקה בכ-4 מיליארד דולר.

להשתתפותה והובלתה של מצרים, המדינה הערבית הצפון האפריקאית הגדולה שנהנית ממעמד של מנהיגה גם בעולם הערבי וגם באפריקה, יש משמעות מיוחדת. רוסיה מאוד מעוניינת בהחזרת השפעתה על מצרים, אף שהיכולות הכלכליות שלה כרגע הן מוגבלות ולא תואמות את המרץ המדיני והדיפלומטי. כשבוע לפני פתיחת הפסגה בסוצ'י, מצרים ואתיופיה הודיעו כי יבקשו מרוסיה לתווך בינן בנושא סכר "א-נהדה" שאמור להקטין את כמות המים המגיעים למצרים ממקורות הנילוס בכ-40%, דבר שיוצר מתח רב בין שתי המדינות. כך, רוסיה נהנית גם ממעמד המתווך היוקרתי, דבר שמוסיף נדבך נוסף למעמדה המדיני בזירה הגלובלית.

 

 

 

נכתב על ידי קסניה סבטלובה, עמיתת מחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה, הבינתחומי הרצליה

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>