זרקור על רוסיה והמזה"ת: בדגש על חיזוק צבא מצרים, הקמת בסיס מסוקים רוסי בסוריה, ניסיון להכריע את המערכת הפנימית בלוב והצעת רוסיה לדובאי לייצר חלקים למטוסי SU-57

 

 

קסניה סבטלובה | 21 בנובמבר, 2019

 

מסמך זה משקף את תובנות המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) בסוגיות מוקד אסטרטגיות

Photos: Kremlin.ru

 

מצרים: פוטין יבקר במצרים ב-2020, שר ההגנה שויגו מבטיח להעצים את כוחו של צבא מצרים, המגעים לרכישת מטוסי הקרב SU-35 נמשכים, למרות איום הסנקציות האמריקאיות. | סוריה: בסיס מסוקים רוסי הוקם בצפון-מזרח סוריה. | לוב: שכירי החרב של חברת האבטחה הרוסית הפרטית "ואגנר" ינסו להכריע במערכה הפנימית בלוב. | אבו-דאבי: רוסיה מציגה את מרכולתה לראווה בסלון האווירי בדובאי, מציעה לנסיכויות המפרץ לייצר חלקים עבור מטוסי הקרב SU-57.

 

 

מצרים: פוטין יבקר במצרים ב-2020, שר ההגנה שויגו מבטיח להעצים את כוחו של צבא מצרים, המגעים לרכישת מטוסי הקרב SU-35 נמשכים, למרות איום הסנקציות האמריקאיות

 

רוסיה ממשיכה להדק את שיתוף הפעולה הצבאי עם מצרים. במהלך ביקור משלחת בכירה של אנשי משרד ההגנה ותעשיית הנשק הרוסית בקהיר, הבטיח שר ההגנה סרגיי שויגו להעצים את כוחו של צבא מצרים ולהגביר את שיתוף הפעולה בין שתי המדינות. ההצהרה הזאת באה על רקע מתיחות בין מצרים לארה"ב נוכח האפשרות שקהיר תרכוש מרוסיה את מטוסי הקרב החדישים SU-35. שר ההגנה האמריקאי מארק אספר ומזכיר המדינה מייק פומפאו העבירו השבוע מכתב לנשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, בו הם מזהירים כי רכישת המטוסים הרוסיים עלולה לגרום להטלת סנקציות כלכליות אמריקאיות כנגד מצרים. במסגרת ביקורו של שויגו במצרים נדון גם שיתוף פעולה רוסי-מצרי בנוגע לשדרוג המספנות באזור תעלת סואץ. החוזה בין חברת AK BARS הרוסית לבין רשות תעלת סואץ כבר נחתם לפני מספר שבועות ועתה הצדדים דנו באפשרויות למימושו. ההתקרבות בין מוסקבה לקהיר הינה נדבך חשוב באסטרטגיה הרוסית הכוללת במזרח התיכון, במסגרתה, כך נודע, יבקר הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין במצרים בתחילת השנה. רוסיה רואה במצרים שותפה טבעית ומנסה לקדם שיתופי פעולה רבים בתחום מכירות נשק, ייצור משותף של נשק, הקמת תחנת כוח גרעינית ואימונים משותפים לצבאות מצרים ורוסיה.

 

 

סוריה: בסיס מסוקים רוסי הוקם בצפון-מזרח סוריה

 

בעקבות נסיגתם של הכוחות האמריקאים מצפון-מזרח סוריה, מעצימה רוסיה את נוכחותה באזור העיר הכורדית קמישלי, שם מוקם בימים אלה בסיס מסוקים רוסי חדש, המוגן על ידי מערכות הגנה אווירית. הבסיס הזה אמור לתת תמיכה לכוחות הרוסיים שמפטרלים באזור הגבול יחד עם חיילי צבא טורקיה. הכוחות הרוסיים גם השתלטו על שני הבסיסים האמריקאיים הנטושים בעין אל-ערב (השם הערבי של העיירה הכורדית קובאני). מבחינתה של רוסיה, מדובר בחיזוק משמעותי של הצבא הרוסי, שעד עתה לא הייתה לו נוכחות באזורים אלה. רוסיה נחושה להחזיר לנשיא הסורי בשאר אסד את השליטה על כל שטחה של סוריה, ולמנוע מהטורקים מלהתקדם אל תוך השטח הסורי מעבר לרצועת הביטחון המוסכמת בין אנקרה למוסקבה.

 

 

לוב: שכירי החרב של חברת האבטחה הרוסית הפרטית "ואגנר" ינסו להכריע במערכה הפנימית בלוב

 

לאחר תקופה ממושכת של שיתוף פעולה עם כל הצדדים בלוב, נראה שרוסיה גמרה אומר לסייע צבאית למהלכיו של הגנרל חליפה הפתר שנלחם נגד הממשלה הלובית הזמנית המוכרת על-ידי האו"ם ונהנית מתמיכה טורקית וקטארית. במהלך השבועות האחרונים הגיעו ללוב יותר מ-200 שכירי חרב של חברת האבטחה הפרטית הרוסית "ואגנר", הפועלת גם בסוריה וגם במדינות רבות אחרות באפריקה. מהלך זה מאפשר לרוסיה להשפיע על המערכה בלוב, בלי לקחת אחריות כלשהי על פעילותם של שכירי החרב של "ואגנר". המהלך גם מסייע לקדם את האינטרסים של מוסקבה בלוב, בהקשר של הקמת הבסיסים הצבאיים ושליטה על ייצוא הנפט, ובמקביל – להדק את שיתוף הפעולה עם מצרים, אבו-דאבי וערב הסעודית. מדינות אלה תומכות במידה זו או אחרת במאמציו של גנרל הפתר לדחוק את רגלי הממשלה הזמנית החלשה מטריפולי. עד כה המאמצים האלה לא הניבו פרי והפתר לא הצליח לכבוש את הבירה הלובית, גם לאחר חודשים רבים של קרבות בקרבת העיר. ארה"ב קראה להפתר להפסיק את הלחימה נגד הממשלה המוכרת על ידי הקהיליה הבינלאומית והזהירה אותו מפני המשך שיתוף הפעולה עם רוסיה. עם זאת, בהעדר תכנית סדורה לפעילות צבאית משמעותית בלוב, נראה שקריאות אלה נושאות אופי הצהרתי בלבד. הניצחון הצבאי בסוריה וייצוב מעמדו של הנשיא בשאר אל-אסד, משליך גם על הנכונות הרוסית לפעול במתכונת דומה במדינות אחרות, לרבות לוב.

 

 

אבו-דאבי: רוסיה מציגה את מרכולתה לראווה בסלון האווירי בדובאי, מציעה לנסיכויות המפרץ לייצר חלקים עבור מטוסי הקרב SU-57

 

נוכחות רוסית משמעותית נרשמה בסלון האווירי השנתי בדובאי. לאחר שיחות עם הצד האמירתי, הודיע סרגיי צ'מיזוב יו"ר "ROSTECH" (הסוכנות הרוסית הממשלתית לפיתוח, ייצור, ויצוא של טכנולוגיות אזרחיות וצבאיות) כי רוסיה שוקלת לאפשר ייצור מקומי של חלקים עבור מטוסי הקרב SU-57. בכך היא מנסה לעניין את אבו-דאבי ומדינות נוספות לרכוש את מטוסי הקרב מסדרה זאת. רוסיה מעוניינת לשדרג את מערכת יחסיה עם המדינות הערביות במפרץ הפרסי, גם באמצעות מכירות של מטוסי קרב ומערכות הגנה מתקדמות. עד כה מאמצים אלה לא צלחו, למרות הודעות של הרשות הפדרלית הרוסית לשיתוף פעולה צבאי וטכני שיצאו מדובאי. בהודעותROSTECH נרמז כי, מספר מדינות ערביות הביעו עניין ברכישת מערכות S-400 וכי רוסיה ממשיכה לשאת ולתת עם ערב הסעודית על פרטי מימוש העסקה שנחתמה במהלך 2017 לרכישת מערכות אלה.

 

 

 

נכתב על ידי קסניה סבטלובה, עמיתת מחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה, הבינתחומי הרצליה

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>