רוסיה מרחיבה את השפעתה באזורים אסטרטגיים במזרח התיכון

 

 

קסניה סבטלובה | 19 בדצמבר, 2019

 

מסמך זה משקף את תובנות המכון למדיניות ואסטרטגיה בסוגיות מוקד אסטרטגיות

Photos: Kremlin.ru

 

סוריה: רוסיה ממשיכה במאמץ אסטרטגי רב-זרועי להגברת השפעתה

 

במסגרת התמיכה במשטר אסד ובצבאו, ביצע השבוע חיל הים הרוסי תרגיל משותף עם חיל הים הסורי. התרגיל התקיים באגן המזרחי של הים התיכון, לא הרחק מחופי טרטוס, שם נמצא הבסיס הרוסי הימי, והשתתפו בו ספינות קרב רוסיות, מטוסים מהבסיס הרוסי בחמיימים וסטי"לים סוריים. התרגיל נועד לחזק את שיתוף הפעולה בין שני הצבאות ולאמן את הצבא הסורי במסגרת המאמץ הרוסי לשקם את צבאו של בשאר אסד.

 

נושא נמל טרטוס והשימוש בו נדון גם בפגישה בין סגן רה"מ הרוסי יורי בוריסוב והנשיא הסורי בשאר אסד. רוסיה שחכרה את הנמל מסוריה למשך 49 שנים, מעוניינת להרחיבו ולהתאימו לפעילות צבאית וכלכלית, לרבות ייצוא ויבוא בין שתי המדינות. עלות ההשקעה בשינויים המתוכננים בנמל טרטוס, צפויה להגיע לכחצי מיליארד דולר, סכום בו תישא רוסיה. במהלך הפגישה סיפר הבכיר הרוסי כי ארצו תקים בנמל טרטוס האנגר ענק לאחסון החיטה הרוסית, שתגיע בין היתר, גם מחצי האי-קרים, שסופח על ידי רוסיה בשנת 2014.

 

עד כה נשאה הפעילות הרוסית בסוריה אופי צבאי בעיקרה, אך ככל הנראה במסגרת ההתבססות של רוסיה בסוריה והמאבק הסמוי נגד ניסיונותיה של איראן להרחיב את הפעילות הכלכלית במדינה, מחפשת רוסיה גם אפיקים כלכליים לדמשק.

 

במקביל, סיכמו רוסיה וסוריה על שורה של הסכמים שיאפשרו להן לעשות שימוש במטבעות המקומיים – הרובל הרוסי והפאונד הסורי – בסחר בנפט וגז ובתחומים האחרים. הצדדים בחרו כ-200 חברות רוסיות וסוריות שישתתפו בפרויקטים בתחום השיקום.

 

יחד עם זאת, חשוב להדגיש שמבחינת היכולות הכלכליות אין לרוסיה יכולת לבדה בעלות השיקום, ללא השקעות זרות. ארה"ב מתנגדת בתוקף לשיקום סוריה כל עוד משטרו של בשאר אסד נשאר על מכונו, וגם השחקניות האחרות – אירופה, סין ומדינות ערב אינן ממהרות להושיט סיוע ולספוג בשל-כך סנקציות אמריקאיות.

 

 

לוב: הניגודים האסטרטגיים ביחס לעתידה של לוב מעיבים על היחסים בין מוסקבה לאנקרה

 

מאז שנת 2016 מנהלות רוסיה וטורקיה יחסים טובים, אולם אלה מאופיינים בחוסר-יציבות כרונית. למרות ההתקרבות ההדרגתית למוסקבה במישור הביטחוני (רק השנה רכשה טורקיה מערכות הגנה-אוירית רוסיות מדגם S-400 למורת רוחה של ארה"ב), שתי המדינות רואות באופן שונה מאוד את עתידה של סוריה, עתידו של החבל הכורדי בסוריה וגורלו של הנשיא אסד. בחודשים האחרונים הפכה לוב לצומת מרכזית בהתנגשות האינטרסים בין שני הצדדים. בלוב מכהנת ממשלה בראשות פאיז סראג' המוכרת על ידי הקהילייה הבינלאומית והאו"ם, ונתמכת גם על-ידי טורקיה המספקת לצבאה נשק ואף חתמה עמה לאחרונה על שורה של הסכמים הנוגעים גם להפקת הגז הטבעי בים התיכון. הממשלה של סראג' נשענת בין היתר על תמיכתם של האחים המוסלמים בלוב, ונהנית גם מתמיכתה של קטאר.

 

רוסיה, כהרגלה, מנהלת יחסים טובים עם כל הצדדים בלוב, תוך נטייה ברורה לטובת הגנרל המורד חליפה הפתר (כך גם מצרים, ערב הסעודית ונסיכויות המפרץ). בעבר השתלטו כוחותיו של הפתר על החלק המזרחי עתיר הנפט של לוב, ועתה, הם מנסים, בפעם השנייה, לכבוש את עיר הבירה טריפולי. במהלך חודש דצמבר האשים הנשיא ארדואן את רוסיה בתמיכה בהפתר והזכיר בנאומיו את נוכחותם בלוב של שכירי חרב רוסיים, המכונים "וואגנרים".

 

למרות שארדואן הבטיח לשגר את כוחותיו ללוב על מנת לסייע ממשלתו של פאיז סראג', ההחלטה על כך תדחה ככל הנראה עד לאחר ביקור הנשיא פוטין בטורקיה ב-8 בינואר 2020. בתאריך זה אמורה להתקיים ההשקה של מוביל הנפט הרוסי "הזרם הטורקי" - עוד נדבך חשוב ביחסי טורקיה-רוסיה.

 

המתיחות בלוב, בנוסף למתיחות הקיימת בחבל אידליב הסורי מעיבה על היחסים בין שני הצדדים. שני המשברים הללו מחצינים את השוני במדיניות הרוסית לעומת זו הטורקית, במזרח התיכון.

 

 

הרש"פ: רוסיה ממשיכה לתמוך בעמדה הפלסטינית, אולם זאת, ללא מחויבות למעורבות פעילה

 

האם המדיניות הרוסית ביחס לפלסטינים עוברת שינוי? באופן מסורתי, תומכת מוסקבה בעמדות הפלסטיניות, ומדי שנה מארחת את יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס, בוגר המכון למזרחנות במוסקבה. מאז זכו בבחירות ברשות הפלסטינית, ב-2006, פוקדים גם אנשי חמאס את הבירה הרוסית כל שנה.. יחד עם זאת, מלבד תמיכה מילולית, עד כה טרם זכו הפלסטינים בסיוע כספי, מדיני או צבאי משמעותי מצדה של רוסיה. המסחר בין הרש"פ לרוסיה עומד על כ-70 מיליון דולר בלבד, למרות שורה של הסכמים בתחום הכלכלי והחקלאי, עליהם חתמו הבכירים הפלסטינים והרוסים עוד בשנת 2010 בעת ביקורו של הנשיא הרוסי דמיטרי מדבדב ברש"פ.

 

לאחרונה ביקרה בבירה הרוסית משלחת פלסטינית המורכבת מעשרה שרים ועשרות אנשי עסקים. המשלחת השתתפה בשורה של דיונים עם עמיתיהם הרוסיים וחתמה על שורה של הסכמים. החל מפברואר 2020 השווקים של האיחוד הכלכלי האירו-אסיאתי שכולל את רוסיה, בלארוס, קזחסטאן, ארמניה וקירגיזסטן ייפתחו לסחורות הפלסטיניות ויקבלו פטור מלא ממכס. ההסכמים שנחתמו בין הצדדים כוללים גם אזכור של אזורי תעשיה שרוסיה הבטיחה לסייע בהקמתם והשקעה בתחום הנפט והגז ברש"פ. הרשות הפלסטינית, שהודיעה לאחרונה על התנתקות מהסחורות הישראליות, מנסה להחליף חלק מהמוצרים ביבוא ממדינות האחרות, לרבות מרוסיה, וברש"פ תולים תקוות גדולות בשיתוף הפעולה עם מוסקבה. כרגע קשה לומר אם ההסכמים הללו, או חלקים מהם, עומדים להתממש בעתיד.

 

ככל הנראה, רוסיה ממשיכה במדיניותה המסורתית כלפי הפלסטינים, היא אינה נוטה לפעול למענם ולסייע באופן פעיל, או להשקיע בכלכלתם. מבחינתה של רוסיה, מדובר בכלכלה קטנה וכרגע אין צפי למעורבות אקטיבית של רוסיה במישור המדיני או הכלכלי.

 

 

 

נכתב על ידי קסניה סבטלובה, עמיתת מחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה, הבינתחומי הרצליה

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>