זרקור על רוסיה והמזה"ת: בדגש על פגישת פוטין-נתניהו בנוגע לפערים במדיניות כלפי איראן וציר איראן-עיראק-סוריה

 

 

קסניה סבטלובה | 15 בספטמבר, 2019

 

מסמך זה משקף את תובנות המכון למדיניות ואסטרטגיה בסוגיות מוקד אסטרטגיות

בנימין נתניהו ופוטין בפגישה

Photos: Kremlin.ru

 

הפגישה בין פוטין לנתניהו מדגישה את פערי המדיניות בין רוסיה לישראל ביחס לאיראן | ביקור נדיר של בכיר המיליציות השיעיות בעיראק במוסקבה מחזק את הציר איראן-עיראק-סוריה | האוליגרכים של פוטין מתחילים לראות את הדיווידנדים בסוריה | חברת הרכבות הרוסית תבנה תשתיות במצרים

 

 

הפגישה בין פוטין לנתניהו מדגישה את פערי המדיניות בין רוסיה לישראל ביחס לאיראן

 

לאחר הפגישה שהתקיימה בסוף השבוע בעיר הקיט סוצ'י, בה דנו הנשיא ולדימיר פוטין וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו במצב בסוריה ובתיאום הביטחוני בין הכוחות הרוסיים והישראליים, יצאו שני הצדדים עם הצהרות שונות מאוד. בעוד שרה"מ דיבר על "פגישה מוצלחת", חיזוק התיאום הביטחוני בסוריה והסכנה הגוברת מאיראן, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב - שכלל לא נכח בפגישה עם נתניהו - הדגיש את חשיבות הריבונות והשלמות הטריטוריאלית של סוריה. ההצהרות הללו רק הדגישו את התהום המפרידה בין האינטרס הישראלי לזה הרוסי בסוריה. על מנת להבטיח את יציבות משטרו של אסד, נשענת רוסיה על איראן בשני תחומים עיקריים: הצבאי – חיזוק שליטת אסד על השטחים שנכבשו מדאע"ש ומהמורדים; ובתחום הכלכלי - שם פעילה איראן הרבה יותר מאשר רוסיה בכל הקשור להשקעות בכלכלה הסורית. האינטרסים של איראן ורוסיה לא תמיד זהים, אך בשלב הנוכחי, האינטרס המשותף בסוריה גובר על חילוקי הדעות הנקודתיים. גם חופש הפעולה הישראלי בסוריה לא נוח לרוסיה, אם כי היא מוכנה להתעלם מפעולות ישראליות כנגד המטרות האיראניות, אך לא נגד צבא סוריה והתשתיות הסוריות הלאומיות. לאחר ארבע שנים של נוכחות רוסית בסוריה, כשמערכות ההגנה האווירית הרוסיות מכסות את סוריה ואת לבנון, בפועל יכולה מוסקבה למנוע מישראל חופש פעולה בשמי סוריה בכל רגע נתון. ואכן, על פי הפרסום האחרון ב"אינדפנדט ערביה" רוסיה כבר עשתה זאת בשבועות האחרונים.

 

 

ביקור נדיר של בכיר המיליציות השיעיות בעיראק במוסקבה מחזק את הציר איראן-עיראק-סוריה

 

השבוע ביקר במוסקבה פליח פיאד, מראשי "אל-חשד אל-שעבי" הממלא גם את תפקיד היועץ לביטחון לאומי של עיראק. זהו ביקור ראשון של אחד מראשי "אל-חשד" - ארגון המאגד עשרות מיליציות שיעיות בעיראק. פיאד נפגש עם ניקולאי פטרושב, היועץ לביטחון לאומי של רוסיה, והשניים דנו בהתפתחויות בזירה העיראקית - בהקשר של התקיפות הישראליות נגד הבסיסים של "אל-חשד" בחודשים יולי ואוגוסט השנה; כמו גם במצב בסוריה. בעבר רמז אל-פיאד, המקורב לאיראן, כי ייתכן שאנשי "אל-חשד אל-שעבי" יילחמו בעתיד גם בשטחה של סוריה. לא מן הנמנע שברוסיה מעוניינים בהרחבת ההשפעה של המיליציות, שלפחות בחלקן, נחשבות לפרו-איראניות ובאפשרות שילובם בלחימה לצד המשטר הסורי. במוסקבה מודאגים מהאפשרות שדאע"ש תחזור לפעילות נרחבת בסוריה ובעיראק, ורואים ב"אל-חשד אל-שעבי" את הכוח המשמעותי היחיד בשטח המסוגל לבלום את דאע"ש, כפי שכבר קרה ב-2014. רוסיה משתדלת לנהל דיאלוג עם כל הצדדים בעיראק על מנת לקדם את האינטרסים שלה: המשך הלחימה בדאע"ש, ייצובה של סוריה והגברת ההשפעה בזירה המזרח תיכונית. 

עוד דווח בתקשורת העיראקית כי במהלך ביקורו של אל-פיאד במוסקבה, נדונה גם האפשרות לרכישת מערכות הגנה רוסיות, לרבותS-400 , או מערכות הנ"מ מסוג "בוק". עיראק חידשה את רכישות הנשק ברוסיה עוד ב-2012, אז נחתמה עסקה לרכישת מסוקי הקרב מסוג מי-28 ומערכות משולבות של תותחים וטילי קרקע-אוויר מסוג "פנציר". בהינתן התלות של ממשלת עיראק בארה"ב, הסבירות לכך שבעת הזאת רוסיה תצליח לקדם את מכירת ה-S-400 לבגדאד היא נמוכה, אך אין ספק שהקשר בין מוסקבה לגורמים השונים בעיראק הולך ומתהדק. כך,בפגישה שהתקיימה לאחרונה בבגדאד בין יו"ר הפרלמנט מחמד אל-חלבוסי לבין השגריר הרוסי מקסים מקסימוב, הביע האחרון נכונות לסייע ליוזמה העיראקית במועצת הביטחון להרחיב את היכולות של מערכות ההגנה האוויריות בעיראק.

 

 

האוליגרכים של פוטין מתחילים לראות את הדיווידנדים בסוריה

 

"סטרויטרנסגז", חברה רוסית הנמצאת בבעלות גנדי טימצ'נקו, המקורב לנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, קיבלה מהשלטון הסורי את האישורים הדרושים לכריית פוספטים באזור פלמירה. על פי מספר פרסומים, גם חברות איראניות לטשו עיניים למכרות הפופסטים בסוריה ואף טענו שהתחום הזה מובטח להם, אך בסופו של דבר את הזיכיון קיבלה החברה הרוסית, דבר שיכול להעיד על התקרבות נוספת בין דמשק למוסקבה. יצוין כי, פרסום זה משמש היטב את מוסקבה, שמדגימה בכך את התועלות הממשיות הנובעות מהימצאותה של רוסיה בסוריה.

ייצוא הפוספסטים מסוריה אינו מוגבל על ידי הסנקציות הבינלאומיות על סוריה, והמדינה המשיכה לייצא את הפוספטים גם בשנות מלחמת האזרחים. יחד עם זאת, החל מ-2014 נמצאים גנדי טימצ'נקו וחברתו "סטרויטרנסגז" - שברשותם כבר היה אישור לשיקום מכרות הפוספטים בסוריה, ועבר של פעילות עסקית במדינה - ברשימת אנשי עסקים וחברות רוסיות שנגדם מופעלות סנקציות אמריקאיות. את משרד החברה בסוריה מאבטחת חברת אבטחה רוסית פרטית בשם "ש'יט". חברות האבטחה הפרטיות משחקות תפקיד משמעותי הן באבטחת החברות הרוסיות והן בלחימה כנגד המורדים. שכירי החרב הרוסיים צפויים להשתתף באופן פעיל כאשר תתחדש הלחימה באידליב, כיוון שבמוסקבה מעריכים שהצבא הסורי, גם בסיוע של מיליציות שיעיות, יתקשה להגיע לניצחון מכריע נגד המורדים.

 

 

חברת הרכבות הרוסית תבנה תשתיות במצרים 

 

חברת הרכבות הרוסית צפויה לחתום בעוד כחודש על הסכמים בנוגע להקמת תשתיות בשני אתרים במצרים. החתימה תתרחש בשולי ועידת אפריקה שתתקיים בבירה הרוסית בסוף אוקטובר הקרוב. באפריל השנה חתמה החברה הרוסית-ההונגרית JV הסכמים להקמת שני קווי רכבת חד-מסילתית בשווי של 4.5 מיליארד דולר. עד כה טרם יצאו אל הפועל יוזמות משותפות רוסיות-מצריות בתחום חידוש צי הקרונות והקמה של תשתיות חדשות.

 

 

 

נכתב על ידי קסניה סבטלובה, עמיתת מחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה, הבינתחומי הרצליה

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>