זרקור על רוסיה והמזה"ת: רוסיה מהדקת את אחיזתה בצפון-מזרח סוריה, יציבות ביחסים בין רוסיה לטורקיה ורוסיה שואפת לבסס את השפעתה בסודן מול המשטר החדש

 

 

קסניה סבטלובה | 15 בדצמבר, 2019

 

מסמך זה משקף את תובנות המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) בסוגיות מוקד אסטרטגיות

Photos: Kremlin.ru

 

סוריה: רוסיה מהדקת את אחיזתה בצפון-מזרח סוריה, מצליחה לקדם את מדיניותה אל מול טורקיה ואיראן | טורקיה ההיחלשות ביחסי אנקרה וארה"ב נמשכת, היחסים עם מוסקבה - יציבים | סודן: רוסיה מנהלת מגעים עם המשטר החדש, שואפת לבסס את השפעתה בסודן

 

 

סוריה: רוסיה מהדקת את אחיזתה בצפון-מזרח סוריה, מצליחה לקדם את מדיניותה אל מול טורקיה ואיראן במסגרת תהליך אסטנה

 

לאחר שארה"ב השיגה את כוחותיה מצפון-מזרח סוריה, רוסיה ממשיכה להתבסס באזור כשהמטרה היא להחזיר את מלוא השליטה בשטח הסורי לבשאר אל-אסד. בסיס רוסי חדש, שלישי במספר הוקם לפני מספר שבועות בעיר הכורדית קמישלי, ודגלים רוסיים הונפו בעיירות רבות באזור, לרבות א-רקה - פעם מעוז ובירה של דאע"ש בסוריה.

 

א-רקה שוחררה בשנת 2017 על ידי הכוחות הכורדיים, בתמיכת הקואליציה הבינלאומית שרוסיה אינה חלק ממנה. הנפת הדגלים וחלוקת הסיוע ההומניטרי לתושבים נועדו לחרות בתודעה העולמית את הנרטיב הרוסי, על פיו רוסיה ניצחה את דאע"ש. בתוך כך, סיכמו ביניהן רוסיה וטורקיה שלא להרחיב את אזור החיץ בצפון-מזרח סוריה, וזאת בניגוד למה שטענה אנקרה רק לפני חודשיים. רוסיה למעשה מנעה מטורקיה את המשך הלחימה נגד הכורדים וניסיון לנגוס חלק נוסף מהשטח הסורי לטובת אזור החיץ שהוקם על פי ההסכם בין רוסיה לטורקיה לפני כחודשיים.

 

במקביל, רוסיה ממשיכה לקדם את מטרותיה ביחס לסוריה במישור הדיפלומטי, על מנת למנוע עימות חזיתי בין הטורקים לכורדים והצבא הסורי בצפון ובצפון-מזרח סוריה. במסגרת של תהליך אסטנה מפגש משולש בו השתתפו דיפלומטים מרוסיה, טורקיה ואיראן התקיים השבוע בנור-סולטן, בבירת קזחסטאן. בהודעה המשותפת הכריזו שלושת הצדדים על דחייה של כל פגיעה בריבונות סוריה וגינו את מה שכינו "התוקפנות של ישראל". בהקשר זה ניתן לציין את הדיווחים העלומים שפורסמו השבוע באתר אינטרנט שעוסק בנושאי ביטחון על כך שמטוסי קרב רוסיים מנעו מחיל אוויר הישראלי לתקוף מטרות איראניות באזור חומס. ידיעה זו צוטטה בכלי תקשורת בכל העולם לרבות רוסיה, אף שאין לה אישור ממקורות מוסמכים וגורמים רשמיים.

 

 

רוסיה וטורקיה: ההיחלשות ביחסי אנקרה וארה"ב נמשכת, הברית עם מוסקבה מתחזקת

 

ככל שמתעצם הקשר בין רוסיה לטורקיה, היחסים בין וושינגטון לאנקרה מדרדרים לשפל חדש. בתחילת חודש ינואר 2020 יושק מיזם הגז "הזרם הטורקי" שיובל גז מרוסיה לטורקיה ולמדינות דרום ודרום-מזרח אירופה, ובארה"ב מאיימים להפעיל סנקציות נגד כל מי ששותף למיזם זה. הנשיא הטורקי רג'יפ טייפ ארדואן כבר הצהיר שהמיזם ייצא לדרך למרות איום הסנקציות מצד הקונגרס. פוטין עתיד לבקר בטורקיה ולהשתתף בהשקת הצינור.

 

בשנת 2016, סייעה החתימה על ההסכם הרווחי להפיג את המתח בין רוסיה וטורקיה, בעקבות הפלתו של המטוס הרוסי על ידי צבא טורקיה בסמוך לגבול עם סוריה, ומאז רוסיה הצליחה למכור לאנקרה את מערכות ההגנה האווירית מדגם S-400 ונשק רוסי מתקדם אחר, למורת רוחה של ארה"ב. בימים אלה רוסיה וטורקיה דנות באפשרות של עסקה ביטחונית משמעותית נוספת שתכלול את המכירה של מערכות הגנה אוויריות מתקדמות ומטוסי קרב חדישים מדגם SU-35.

 

במוסקבה מאמינים כי מיזם הגז החדש גם יצליח מבחינה כלכלית למרות איום הסנקציות האמריקאיות, ויתרום להידוק היחסים בין רוסיה לטורקיה, הצרכנית הגדולה ביותר של הגז הרוסי, וגם בין רוסיה למדינות אירופיות כגון הונגריה וסרביה, שבתקופה האחרונה עוברות של תהליך התקרבות משמעותי עם רוסיה.

 

 

סודן: רוסיה מנהלת מגעים עם המשטר החדש, שואפת לבסס את השפעתה בסודן

 

רוסיה שהפכה בשנים האחרונות ליצואנית הנשק הגדולה ביותר ביבשת אפריקה, ממשיכה להרחיב את השפעתה במדינות אפריקניות. אחת המדינות שנמצאת במרכז תשומת הלב הרוסית היא סודן, השכנה הדרומית של מצרים, מדינה בעלת אוצרות טבע רבים וגישה לים האדום. זמן קצר לאחר שהשלטון בסודן התחלף, רוסיה הכירה במשטר החדש, אף שקודם ניסתה לסייע לבן חסותה, הנשיא עומר אל-בשיר לשמר את השלטון בידיו.

 

השבוע שר רוסי בכיר ביקר בח'רטום על מנת לקדם את שיתוף הפעולה בתחום ייצור המתכות וכריית מחצבים. לא ברור האם רוסיה תוכל במהרה לחזור לאותן ההבנות שהגיעה אליהן בתקופתו של אל-בשיר, בגלל ההשפעה הסעודית המשמעותית והנטייה הפרו-אמריקאית של השלטון החדש, אך ככל הנראה רוסיה תמשיך בניסיונות אלה, בגלל חשיבותה של סודן. בתפיסה הרוסית ח'רטום הינה תחנה חשובה ביותר במסגרת חזרתה לאפריקה וקידום מדיניותה ביבשת זו. במסגרת של פסגת רוסיה-אפריקה שהתקיימה בחודש אוקטובר רוסיה חתמה עם מדינות אפריקאיות רבות הסכמים בתחום מכירות הנשק והקמה של כורים גרעיניים בשטחן.

 

 

 

נכתב על ידי קסניה סבטלובה, עמיתת מחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה, הבינתחומי הרצליה

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>