זרקור על רוסיה והמזה"ת: טורקיה שוקלת לרכוש מרוסיה מערכות הגנה אווירית נוספות, בנו של נשיא מצרים מונה למזכיר הצבאי בשגרירות מצרים ברוסיה, ורוסיה מפצירה בכורדים לתמוך באסד

 

 

קסניה סבטלובה | 01 בדצמבר, 2019

 

מסמך זה משקף את תובנות המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) בסוגיות מוקד אסטרטגיות

פוטין ומפה של המזרח התיכון

Photos: Kremlin.ru

 

טורקיה עורכת ניסויים במערכת S-400 ושוקלת לרכוש מערכות הגנה אווירית נוספות מרוסיה במהלך 2020 | בנו של נשיא מצרים התמנה לתפקיד המזכיר הצבאי בשגרירות מצרים ברוסיה | המתיחות בצפון סוריה גוברת, רוסיה מפצירה בכורדים לתמוך באסד | חילות הים של אלג'יריה ורוסיה ערכו תרגול משותף

 

 

טורקיה עורכת ניסויים במערכת S-400 ושוקלת לרכוש מערכות הגנה אווירית נוספות מרוסיה במהלך 2020

 

בניגוד להערכות בוושינגטון, ערכה טורקיה ניסויים במערכת ההגנה האווירית הרוסית S-400. במהלך הניסוי נעשה שימוש במטוסי F-16 מתוצרת ארה"ב. אנקרה הודיעה שהיא מתכוונת לרכוש מערכות נוספות מסוג זה במהלך המחצית הראשונה של 2020, אם כי הצד הרוסי מסר שהחוזים הרלוונטיים טרם נחתמו. בינתיים, סירבה טורקיה לחתום על ברית ההגנה של נאט"ו שנועדה לספק הגנות ללטביה, אסטוניה, ליטא ופולין במקרה של פלישה רוסית. על פי ההסבר הרשמי שהציעו הטורקים, זוהי תגובת טורקיה לאי-ההכרה של נאט"ו בארגון YPG הכורדי-סורי כארגון טרור. אך למעשה, ייתכן שמדובר כאן במופע אסטרטגי רוסי המכוון לחיזוק הברית בין רוסיה לטורקיה ולהחלשת ברית נאט"ו ופגיעה ביכולותיו. ללא האשרור של טורקיה, תתקשה נאט"ו לחזק את נוכחותה במדינות הבלטיות ובפולין.

 

 

בנו של נשיא מצרים התמנה לתפקיד המזכיר הצבאי בשגרירות מצרים ברוסיה

 

הגנרל מחמוד א-סיסי, בנו של נשיא מצרים, התמנה לתפקיד המזכיר הצבאי בשגרירות מצרים במוסקבה ויתחיל למלא את תפקידו בתחילת 2020, כך דווח באתר מצרי אופוזיציוני MADA MASR. בנו של הנשיא המצרי שימש בתפקיד בכיר בשירות המודיעין המצרי החל מ-2015. הוא הואשם בטיפול בעייתי בפרשת הסטודנט האיטלקי שנרצח במצרים, ובחוסר הצלחה ביחס לאיש העסקים מחמוד עלי שגלה לחו"ל והנהיג משם את המחאה במצרים בספטמבר השנה. נראה שהנשיא פעל על סמך המלצת מקורבו, הגנרל עבאס כאמל, ראש המודיעין הכללי ושל בכירים באבו-דאבי, שרמזו לנשיא כי הפעילות של בנו משליכה גם על המוניטין של עבד-אל פתח א-סיסי עצמו. עם זאת, מדובר במינוי משמעותי, כיוון שהיקף היחסים הצבאיים בין מצרים ורוסיה רק הולך וגדל, כמו גם היקף מכירת הנשק הרוסי לקהיר. במהלך השנה הבאה, אמורה רוסיה לספק למצרים את מטוסי הקרב החדישים מדגם SU-35, וזאת כזכור, למורת רוחה של ארה"ב. שתי המדינות מהדקות את שיתוף הפעולה בתחום הגרעיני, כשרוסיה בונה את הכור הגרעיני האזרחי הראשון באל-דבעה. הצבאות של שתי המדינות עורכים לעיתים קרובות תרגילים משותפים בים וביבשה. נוכחותבנו הבכור במוסקבה תאפשר לא-סיסי עוד ערוץ בלתי אמצעי מול השלטונות הרוסיים.

 

 

המתיחות בצפון סוריה גוברת, רוסיה מפצירה בכורדים לתמוך באסד

 

במוסקבה מודאגים מהעדר התקדמות לישוב המשבר באידליב (צפון סוריה) ומעריכים כי הסיכוי לכך שטורקיה תפריד בין כוחות האופוזיציה המתונה לבין אנשי תחריר א-שם (לשעבר ג'בהת א-נוסרא) אינו גבוה. בשבוע האחרון גברו ההפרות של הפסקת האש באזור אידליב שהושגה בחודש אוגוסט, ונראה שההסלמה באזור יכולה לגלוש במהירות למבצע צבאי רחב. על פי הסיכומים עם מוסקבה דחה הצבא הסורי את המבצע להחזרת השליטה באידליב לתקופה בלתי מוגדרת וזאת, על-מנת למנוע משבר הומניטרי באזור. משבר כזה היה גורם בהכרח להסלמה משמעותית ביחסים שבין סוריה, טורקיה ורוסיה. בינתיים, אין למוסקבה פתרון לסוגיית אידליב, והסובלנות ביחס להתנהלות הצד הטורקי הולכת ואוזלת.


בתוך כך, האשימו הבכירים הרוסיים את הכוחות הכורדיים הסוריים המשתייכים ל-YPG ,שהם ממשיכים לשתף פעולה עם הכוחות האמריקאים המוצבים בצפון סוריה, ומפירים בכך את ההסכמות שהושגו בין טורקיה לרוסיה ביחס לכוחות הכורדיים. טענות המפקדים הכורדיים בנוגע להפרה של הפסקת האש על ידי טורקיה נדחו על הסף.

 

בכל מה שקשור למצב הנפיץ בצפון-מזרח סוריה, נראה שרוסיה מהלכת על חבל דק, ולמרות תמונת הניצחון שצוירה בתקשורת הרוסית לאחר הנסיגה של הכוחות אמריקאים, אינה משיגה את מבוקשה – קרי החזרת שליטה מלאה על השטח לידי הצבא הסורי.

 

 

חילות הים של אלג'יריה ורוסיה ערכו תרגיל משותף בים התיכון

 

חיל הים האלג'יראי וחיל הים הרוסי ערכו תרגיל משותף בים התיכון והתאמנו בדרכים למאבק נגד הפיראטים. חילות הים התאמנו גם בבקרת השיט האזרחי באזור, ותרגלו הגנה מפני תקיפת הספינות על-ידי טילים מתקדמים. הקשר בין צבא רוסיה לצבא אלג'יריה נשאר חזק ואיתן למרות הטלטלות הפוליטיות באלג'יריה. באפריל 2019, לאחר גל המחאות, כשהצבא קיבל את התפטרותו של הנשיא עבד אל-עזיז בוטיפליקה, הזהירה רוסיה מדינות זרות מ"התערבות בענייניה הפנימיים של אלג'יריה" תוך שהיא ממשיכה לפתח קשרים עם כל הצדדים בזירה הפוליטית ומעמיקה עמה את שיתוף הפעולה הצבאי. במסגרת זו גם הגיע השבוע לאלג'יריה משלוח של טנקים רוסיים מדגם T-90CA. כ-90% מהנשק באלג'יריה מקורו מרוסיה ומברה"מ, במסגרת האסטרטגיה שלה להעצמת נוכחותה במזרח התיכון ובאפריקה, מצליחה מוסקבה לדחוק את יצרניות הנשק האירופאיות ואת ארה"ב מהתמונה.

 

 

 

נכתב על ידי קסניה סבטלובה, עמיתת מחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה, הבינתחומי הרצליה

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>