האם תקיפת תשתיות הנפט בסעודיה היא GAME CHANGER?

 

 

אל"מ (מיל.) אודי אבנטל | 15 בספטמבר, 2019

 

מסמך זה משקף את תובנות המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) בסוגיות מוקד אסטרטגיות

תצ"א של תקיפת תשתיות נפט בסעודיה
Photo: www.planet.com

 


בעקבות תקיפת מתקני הנפט, בחוראיס ובאבקאיק, הודיעה סעודיה כי תשבית חצי מתפוקת הנפט היומית שלה, בשיעור של 5.7 מיליון חביות, המהווים כ-5% מהתפוקה העולמית.

 

החות'ים בתימן נטלו אחריות על התקיפה וטענו כי בוצעה באמצעות 10 כטב"מים. מנגד, מזכיר המדינה, פומפאו, האשים את איראן במתקפה חסרת תקדים נגד אספקת האנרגיה בעולם, וטען כי התקיפה לא יצאה בהכרח מתימן. במקביל, דווח בתקשורת האמריקאית כי הממשל בודק אפשרות שהתקיפה עירבה גם טילי שיוט, ששוגרו מעיראק או מאיראן. יוזכר כי המודיעין האמריקאי מעריך בסבירות גבוהה כי תקיפה נגד מתקני נפט סעודים ב-14 במאי, שגם עליה נטלו החות'ים אחריות, יצאה מעיראק ובוצעה ככל הנראה על ידי המליציות השיעיות.

 

בעקבות התקיפות, שר הנפט הסעודי הביע תקווה כי סעודיה תחזור לרמת הפקה מלאה בתוך ימים, וציין כי ייעשה שימוש ברזרבות הנפט של הממלכה כדי לפצות על המחסור. לסעודיה רזרבות של 188 מיליון חביות.

 

אבקאיק הוא המתקן הגדול בעולם לעיבוד נפט (כ-7 מיליון חביות ביום) ומהווה תשתית קריטית בשרשרת האספקה הסעודית המזרימה נפט מעובד ליצוא אל מסופי המפרץ והים האדום. חואריס הוא שדה הנפט השני בגודלו בסעודיה. במתקן באבקאיק מתבצע, בין היתר, תהליך הפרדה של הגופרית מהנפט ("המתקה") במכלי ענק (סילו). פגיעה במכלי הגופרית עלולה לגרום לזיהום סביבתי ולהקשות על שיקום המתקן והחזרתו לתפקוד.

 

לא ברור אם המכלים נפגעו בתקיפה. בכל מקרה, כדי להרגיע את השווקים, הודיעה ארה"ב כי במקרה הצורך היא ערוכה להשתמש ברזרבות הנפט האסטרטגיות שלה (SPR), הכוללות 645 מיליון חביות נפט. פתיחת מאגרי הנפט האסטרטגיים היא אירוע נדיר יחסית (הופעלה בעקבות אסונות טבע, מלחמת המפרץ הראשונה והתפרקות לוב). לארה"ב יכולת להזרים מעט יותר משני מיליון חביות ביום לשווקים הבינ"ל.

 

במקביל, נמסר כי ארה"ב החלה לבחון עם הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה (IEA) מהלכים גלובאליים קולקטיביים, למניעת זעזועים בשוק האנרגיה העולמי. מומחים צופים זינוק במחירי הנפט בעולם לרמה של 60-80$, ועליה עד ל- 100$ לחבית במקרה של התארכות ההשבתה בהפקה הסעודית.

 

תקיפת מתקני הנפט בסעודיה מסתמנת כאירוע דרמטי, בעל השלכות אסטרטגיות.

 

תקיפת המתקנים תוך יצירת איום על שוק הנפט העולמי היא פגיעה באינטרס ליבה של ארה"ב. המהלך משקף תעוזה מצד איראן, שמנחיתה מהלומה דווקא בשיא המאמצים הבינ"ל להביא לחידוש המו"מ בינה לבין ארה"ב וכשהנשיא טראמפ עצמו קורא לרוחאני, מעל כל במה, להיפגש בעצרת האו"מ.

 

איראן מרשה לעצמה לאתגר את ארה"ב באופן בוטה כאשר בטהראן, ובאזור כולו, מבינים שהנשיא טראמפ נרתע ממהלכי כוח שעלולים לסבך את ארה"ב במלחמה. סביר כי פיטורי היועץ לביטחון לאומי, בולטון, רק חיזקו רושם זה.

 

התקיפה, ממחישה כי הצהרות הממשל, כולל מפי הנשיא טראמפ, לפיהן מאמצי הטרור של איראן ותמיכתה בשלוחיה נמצאים בירידה בזכות הסנקציות - ריקות מתוכן.

 

ההרתעה האמריקאית נמצאת, אפוא, במגמת שחיקה מואצת, והכדור נמצא במגרש האמריקאי. הרפיון של ארה"ב, שמבססת את מנופי הלחץ שלה על סנקציות בלבד ללא איום צבאי אמין, עלול "להזמין" צעדים איראניים נוספים, כולל מול ישראל, שמצטיירת יותר ויותר לבדה במאבק נגד האיומים האיראניים בזירה הצפונית ובעיראק. במפרץ, האסרטיביות האיראנית עלולה להוביל למהלכי נסיגה נוספים של שותפות ארה"ב, לאחר שינוי הכיוון במדיניות האמירויות, שמשקף אי אמון במשענת האמריקאית.

 

ברמה האופרטיבית התקיפה ממחישה כי לאיראן יכולת לפגוע ביציבות שוק האנרגיה העולמי, באמצעות שליחים ובמתווים שלא יובילו לחיכוך צבאי חזיתי עם ארה"ב, דוגמת פגיעה ישירה בתעבורת המכליות במצרי הורמוז.

 

כך, בזמן שארה"ב בונה קואליציה בינ"ל להבטחת חופש השייט במפרץ, הוכיחה הפגיעה בתשתיות הסעודיות והאיום שיצרה על השווקים הגלובאליים, כי נדרשת התגייסות בינ"ל להגנה גם על מתקני הנפט בסעודיה, ובמדינות המפרץ בכלל, ובראשן האמירויות.

 

במישור הדיפלומטי, נראה כי תגובות ארה"ב לתקיפות ואיומים מצד בכירים במשה"מ נגד אינטרסים אמריקאים באזור, בולמים את המאמצים לחדש את המו"מ בין ארה"ב לאיראן. בינתיים, התקיפות בסעודיה, לצד הרחבת פעילות המו"פ בתחום הגרעין עליה הכריזה איראן בתחילת החודש, מחזקות את המנוף האיראני לקראת חזרה עתידית לשולחן הדיונים.

 

בהקשרי האנרגיה, ככל שהשבתת ההפקה בסעודיה תתארך יגבר הלחץ על שווקי הנפט ועל הצרכניות הגדולות ובראשן סין, שעתודות הנפט שלהן מצומצמות ביותר ביחס לצרכים. מעבר להגדלת הכנסותיה בשל עליית מחירי הנפט, מגמה כזו עשויה לאפשר לאיראן להרחיב את היקפי היצוא. זאת, נוכח צורך גובר של סין, שממילא מרחיבה את יבוא הנפט מאיראן תוך הפרת הסנקציות האמריקאיות, וכאשר איראן תהיה בעצם זו שתחזיק בעתודות פנויות, כמי שאגרה כמויות גדולות של נפט בשל הירידה ביצוא בשנה החולפת.

 

לבסוף, למשבר יצוא מתמשך בסעודיה, עלולה להיות השפעה על היציבות בממלכה. ברמה המידית צפוי להיפגע אמון המשקיעים במהלכי ההנפקה הראשוניים של 'אראמקו', ובטווח הרחוק יותר עלולה לגבור התסיסה נגד מנהיגותו של MBS.

 

בדמיון מפתיע לאירועים הנוכחיים, במהלך כנס הרצליה ב-2012, התקיימה סימולציה שדימתה פגיעה חמורה במתקן הנפט באבקאיק, שהובילה להשבתת מחצית מהתפוקה הסעודית. במשחק השתתפו מומחים בינ"ל לאנרגיה, אסטרטגיה ומדיניות חוץ. ניתן לעיין במסקנות המשחק כאן >>

 

 


נכתב ע"י אל"מ (מיל') אודי אבנטל.

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>