סיכום היום השני בכנס הרצליה 2019

 

ג'ון רוד ועמוס גלעד

 

ראש המוסד יוסי כהן בכנס הרצליה בבינתחומי: "מזהים חלון הזדמנויות חד פעמי לשלום אזורי"


המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) בבינתחומי הרצליה מקיים בימים אלו את כנס הרצליה ה-19. כנס הרצליה הינו הכנס המרכזי בישראל בתחומי מדיניות וביטחון והוא מתקיים בין ה-30.6 ל-2.7 בראשותו של אלוף (מיל') עמוס גלעד ובהשתתפותם של אורחים ודוברים בכירים מהארץ ומהעולם.

 

ראש המוסד כהן סיפר בפתח דבריו כי מחר יוענק לצוות מיוחד של המוסד פרס בטחון ישראל על השגתו של ארכיון הגרעין של איראן. "בסרטי ג'ימס בונד אחד מציל את העולם ברגע האחרון, במוסד זו מלאכה של אנשים רבים העובדים בהתמדה כתף אל כתף. בשיאו של המבצע, ברגע מותח במיוחד ואחרי כמה לילות בלי שינה, בשעות האחרונות של ה-31 בינואר 2018, דווח לנו שיש בכספת בטהרן גם דיסקים. הורנו להביא גם אותם ונגלה לנו אוצר שלם. הובאו מחדר הכספות בטרהן 55 אלף דפים וקבצים. תמונות וסרטונים שמתעדים את השקר האיראני. הפרס שניתן למוסד זה לא רק על איראן אלא גם על ההשפעה על תהליכים מדיניים מורכבים.

 

לדבריו של ראש המוסד ב-ynet, לחצו כאן>>

 

ראש המוסד התייחס לאיום האיראני הכולל באזור ואמר כי: "בשבועות האחרונים התחוללה שורה של התקפות על מתקני דלק ומיכליות, הדיון בשאלה מי אחראי להתקפות הוא דיון חיוני, אבל אני אומר בוודאות כי איראן עומדת מאחורי התקפות אלו - הן אושרו על ידי ההנהגה האיראנית והוצעו לפועל על ידי משמרות המהפכה. איראן ממשיכה לראות בטרור כלי השפעה לגיטימי . המוסד ואגף המודיעין לוקחים חלק עמוק בחשיפת מזימות איראניות ופועלים שכם אל שכם עם ארגוני המודיעין המובילים בעולם. להבערת האש במפרץ הפרסי מצטרף משהו חמור בהרבה - איראן מגדילה את היקף הפקת האורניום. הדרג המדיני הנחה להאיץ את הייצור בצנטריפוגות". הוא המשיך וסיפר כי "את ארכיון הגרעין לא שמרנו לעצמנו אלא שיתפנו אותו עם מרבית סוכנויות הביון ולגורמי מחקר על מנת שיתרשמו הם ללא פרשנות וללא מתווכים. אחד הצוותים שנחשף הוא צוות אמריקאי באפריל השנה. הם פרסמו דוח עם תוצאות דומות לנו -מהמסמכים מאשרים כי בכירים איראנים החליטו בסוף ה-90 לפתח נשק גרעיני. איראן קיבלה עזרה ממספר לא מבוטל של מדענים זרים. המבצע הוא חלק מתכנית גדולה של המוסד כנגד תכנית הגרעין האיראני. בכל רגע נתון בהתאם יכולה איראן לחדש את הפרויקט. גם שההסכם בתוקף איראן מאיימת להפר אותו. לא ההסכם, אלא הנחישות היא המחסום בין איראן לפצצה."

 

כהן התייחס גם לאינטרסים האיראניים בסוריה ולבנון: "ההתבססות האיראנית בסוריה מתסיסה את כל האזור. לא נוכל להסכים כי סוריה תהיה מחנה לוגיסטי להתבססות האיראנית. המוסד מזהה שינוי מגמה, איראן וחיזבאללה מבקשות להעביר את הבסיסים לצפון סוריה. מדינת הארזים היא מדינה ששבויה בידי טרור. לבנון הופכת לאתר איראני התקפי כנגד ישראל ובעת מלחמה עלולה לבנון להיפגע. אחד מהיעדים המרכזיים של המוסד הוא לצמצם עד כמה שניתן את השפעת איראן על האזור."

 

אולם במקביל כהן דיבר גם על אפיק חיובי ועל הזדמנות חד פעמית שמזהים כעת בארגון: "למוסד תפקיד לזהות הזדמנויות לשלום. כדי להעצים את כוחנו בהשפעה בנושא שלום, הקמנו יחידה חדשה שתעבוד בדיוק בשביל זה. המוסד מזהה היום הזדמנות נדירה להגיע להבנה אזורית שתביא להסכם שלום כולל. חלון הזדמנויות אולי חד פעמי."

 

רא"ל (במיל') ח"כ בני גנץ, יו"ר כחול-לבן, והתייחס בתחילת דבריו למותו של סלומון טאטא הלילה בצפון: "אירועים כאלה מעלים תחושות של זעם בקרב הקהילה האתיופית ובכלל. הדרך להתמודד עם האירוע עומדת על שלוש רגליים – חקירה מהירה, פרסום כל תוצאות החקירה וקריאה להרגעת הרוחות בכל מי שמחזיק בעמדה. עלינו לחבק את בני העדה האתיופית, עליה מאותגרת אבל מאד חשובה לנו. חייבים לחתור יחד לאמת ולהישאר מאוחדים מה שלא יקרה".

 

עוד הוסיף גנץ כי: "תפיסת ההרתעה הישראלית התחלפה בגמגום שלא ממצה את הכוח ההתקפי. ההתנהלות משפיעה במידה ניכרת על הביטחון שלנו, על תושבי שדרות ויישובי העוטף. מציאות שנמשכת קרוב לשנתיים, חיים בצל כל האיומים. הנזק לא נעצר ולא משפיע רק על הדרום, ההשלכות מתפרסות לגזרות ואזורים נוספים. האירנים עוקבים אחרי מדיניות זו. החולשה בראשות נתניהו מול חמאס ועזה, משדרת מסר של חולשה המשפיעה על נחישות איראנים להשפיע על האזור במזרח התיכון. את החולשה הזו, את אי הנכונות להשתמש בכוח כשצריך אני מחויב לשנות".

 

גנץ הוסיף: "בעזה צריך לפעול. רה"מ לא רוצה לעשות את זה כל פעם משיקול אחר. המדיניות של נתניהו בשנתיים האחרונות הובילה לשחיקת ההרתעה בעזה. ההחמצה בנושא של עזה קשה במיוחד, אחרי שבצוק איתן השגנו שנים של שקט, לא נעשה שום דבר אמיתי בשביל לתמרץ את שימור השקט, שדוחק את המערכה לטווח רחוק יותר או בכלל. להבטיח שהשקט יישמר לטווח רחוק. בהסכמת נתניהו הועברו עשרות מזוודות עם דולרים, זו לא מנהיגות , זה פרוטקשן , ניסיון כושל לקנות שקט בכסף. את רוה"מ לא מעניינת מציאות ביטחונית בדרום, אין לו את האומץ להביט להם בעיניים. הוא עסוק בלהעצים ולהסריט את עצמו."

 

שליחו המיוחד של הנשיא טראמפ למזה"ת ג'ייסון גרינבלט התייחס לוועידה ממנה שב בבחריין ולתכנית אותה מתכוון להציג הנשיא טראמפ ואמר: " אני לא רוצה לומר שתוכניתנו יותר טובה מאחרות. אנחנו ריאליסטים אך גם אופטימיים. אנשים מסורים וטובים כבר ניסו, אך יש כעת נשיא ייחודי בתקופה ייחודית ומגעים גלויים בין ישראל למדינות האזור כשלכולם אינטרס משותף להתגונן מפני אירן. אנחנו ב-2019 ובמקום נקודות מעומעמות בעבר אנחנו הבנו שאי אפשר להתבסס רק על יוזמה ערבית נוספת, ולכן הכנו תכנית פוליטית מפורטת של יותר מ-60 עמודים. זה לא הסכם שלום, מטרתנו שכל אזרח ישראלי ופלסטיני יוכל לשבת עם ילדיו ונכדיו ולעבור על תכנית זו ולשאול האם הפשרות שם שוות את זה."

 

"לא רצינו לגעת בנושאים פוליטיים בועידה בבחריין, סטינו מעט כשזה הגיע לנושא האיחוד של הגדה ועזה. אך כאן יש התנגדות רבה מצד ישראל סביב נושאי הביטחון. אך אנחנו חידדנו שוב ושוב שביטחון ישראל הוא ראשון במעלה מבחינתנו בכל סוג של איחוד כזה בין שני האזורים - הגדה ועזה. אם נצליח להביא את נתניהו ועבאס לשבת יחד אך לא נמצא הדרך לשלב את עזה בכך, אז לא נתקדם לשום מקום. עבאס אמר כמה פעמים שיקבל את האופציה של מדינה פלסטינאית מפורזת, אך מדינה מפורזת לא תגן על ישראל מפני מנהרות, טרור סכינים או בלוני תבערה. אין דרך להציג תכנית שבה כולם יהיו מרוצים. אנחנו מבקשים רק ששני הצדדים יתייחסו לתכנית החדשה בכובד ראש. אין לנו בעיה עם ביקורת בונה ורצינית אך אנו לא רוצים ביקורות קטנוניות של מתנגדי שלום.


"אומרים שאנחנו מנסים לשחד הפלסטינאים ואין לזה שחר. אנחנו מבינים שאין דבר כזה שלום כלכלי. הפלסטינים לא יסכימו לשלום כלכלי, הבנו את זה מזמן. אבל אין תכנית פוליטית בלי תכנית כלכלית סולידית. אנחנו צריכים להיות בטוחים שאנחנו מניחים הצעה שיש לה סיכוי. לא מתפקידנו לכפות על אף צד להגיע לשולחן הדיונים. אני מקווה שהפלסטינאים לא יוותרו על ההזדמנות שנציג, זו תהיה חרפה. בחריין הייתה צעד בכיוון חיובי, אך ברור שאנחנו לא מכריזים על פתרון עדיין."

 

קודם לכן דיבר ג'ון סי. רוד, תת שר ההגנה למדיניות שהתייחס לאתגר מסין ואמר "סין היום היא האתגר הגדול של ארה"ב לטווח הארוך ולא רוסיה, שמהווה גם אתגר, אבל לא לטווח הארוך כמו סין. האתגר מול סין הוא הגדול ביותר שלנו. לפני 10 או 20 שנים, אנשים סברו שהאינטרסים של סין מוגבלים לגבולותיה, אבל היום השאיפות של הנשיא שי הן גלובליות במטרה להחליף את מעמדה של ארה"ב".

 

לדבריו של ג'ון סי. רוד ב'כלכליסט', לחצו כאן>>

 

חבר הקונגרס האמריקאי ויושב תת הועדה למזרח התיכון וטרור בינלאומי טד דויטש אמר במושב מיוחד בכנס כי "איראן היא איום רציני לישראל, ישיר ועקיף באמצעות הנציגים שלה באזור, והיא מפרת זכויות אדם. זוהי דאגה אישית שלי - שאיראן עדיין מחזיקה שבויים אמריקאים. המתח בין איראן לארה"ב עולה - ואיתו האיום לאזור ולישראל. אנחנו עומדים לצד ישראל בזכותה להגן על עצמה מול האיומים האלו."