התפשטות הקורונה והמשבר הכלכלי בסוריה מהווה אתגר אסטרטגי לרוסיה

 

קסניה סבטלובה | 27 באפריל, 2020 ​

 

​זרקור על רוסיה במזה"ת | תובנות המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) בסוגיות מוקד אסטרטגיות

Vladimir Putin
Photos: Kremlin.ru | CC BY 4.0

 

נגיף הקורונה הגיע לסוריה, מדינה הרוסה עם אוכלוסיית פליטים אדירה והמגפה כבר נותנת את אותותיה. הלירה הסורית מתרסקת לשפל חסר תקדים, במספר ערים תורים ארוכים משתרכים מחוץ למאפיות ובבתי החולים שלא נהרסו בעת המלחמה, חסר ציוד בסיסי. המשבר החדש בתחום הכלכלי-חברתי מהווה אתגר משמעותי גם למוסקבה, שעד כה הצליחה למקסם את היכולות הצבאיות שלה בסוריה ולהשיג ניצחון צבאי עבור בן חסותה, בשאר אסד. בינתיים נראה כי חרף האתגר הכלכלי והקורונה, רוסיה ממשיכה בבניין הכוח של יכולותיה בסוריה.



רוסיה VS אסד

 

משבר הקורונה והמשבר הכלכלי החמור בלבנון מהווים אתגר נוסף למשטרו של בשאר אסד, שאמנם שולט על מרבית השטח הסורי, אך אינו מסוגל לשקם את ארצו או לייצב את כלכלתה. במידה והמשבר הזה יגרום לטלטלה משמעותית שתאיים על יציבות המשטר בדמשק; רוסיה, שבינתיים מזרימה לסוריה הרבה נשק מתקדם ומעט סיוע הומניטרי, תצטרך להתערב ולסייע לבן חסותה בשאר אסד על מנת להבטיח את שרידות המשטר הסורי, המעניק לה את הגושפנקה הרשמית לפעילות בשטח הסורי.

 

ככל הנראה, רוסיה תצטרך להגדיל את הסיוע ההומניטרי לסוריה על מנת לייצב את המשטר של אסד, אך גם אם תזרים את הכספים הדרושים ותגדיל את הסיוע ההומניטרי, אין ברשותה את אסטרטגיית היציאה לשיקום כלכלי ובנייתה מחדש של המדינה ההרוסה. מהבחינה הזאת רוסיה נמצאת במלכוד 22 בסוריה. היא אינה יכולה לוותר על אסד כי הוא מעניק לה את הלגיטימציה הדרושה, ומאידך הוא גם זה שמונע את ההשקעות והסיוע הבינלאומי לסוריה.
האמצעים הפיננסיים המוגבלים של רוסיה לא מאפשרים לה לקחת על עצמה את האחריות לשיקומה. בינתיים רוסיה גם לא רואה דיווידנדים כלכליים משמעותיים לחברות שלה בסוריה, והתסכול מהתנהלותו של הפרוטז'ה בשאר אסד שלא בהכרח מקדם את האינטרסים הכלכליים הרוסיים במדינה, ואינו מסוגל להעביר את הרפורמות, גובר.

 

סקר חדש על חוסר שביעות הרצון מתפקודו של אסד אותו הציגה "הקרן להגנת הערכים הלאומיים" שמאחוריה עומד יבגני פריגוז'ין, איש עסקים המקורב מאוד לנשיא פוטין, עלול להיות אחת הסנוניות שמעידות על חוסר שביעות הרצון מאסד בקרב האליטה הרוסית הנמצאת בעמדת ההנהגה. לפריגוז'ין יש אינטרסים כלכליים מובהקים בסוריה והוא גם מפעיל את חברות האבטחה הפרטיות הידועות בכינוי "ואגנר" בסוריה ובלוב. על פי סקר זה, האזרחים הסורים שענו על השאלות באמצעות הטלפון, מודאגים יותר מהשחיתות המתפשטת במדינה, מאשר הביטחון האישי, כמו קודם, ורק כ-47% היו רוצים לראות את אסד נבחר מחדש. ייתכן שבאמצעות פרסום הסקר האוליגרך הרוסי מנסה להפעיל לחצים על אסד על מנת לקדם את האג'נדה הכלכלית הרוסית במדינה.

 

לאורך השנים רוסיה שקלה את עניין ההחלפה של אסד באחד המועמדים האחרים, אך פסלה את רעיון זה, לא בגלל החיבה היתרה לאסד, אלא בגלל המבנה של החברה וההיררכיה הסורית. רוסיה זקוקה לשותף מלא שיאפשר לה להתבסס בסוריה ויהיה תלוי ביכולות הצבאיות שלה. גם אם אסד רחוק מלהיות מושלם, כרגע הוא ממלא את הפונקציה שלו ומשרת את האינטרסים הרוסיים בסוריה.

 

המסקנה: רוסיה אינה שבעת רצון מבשאר אסד והייתה רוצה לראות יותר שיתוף פעולה בתחום הכלכלי על מנת למקסם את הרווחים של החברות הרוסיות הפועלות בסוריה ולהגדיל את מספרן. במצב הנוכחי רוסיה עלולה לחרוג מהמדיניות הקבועה שלה ולהזרים יותר סיוע הומניטרי לסוריה על מנת לייצב את אסד. יחד עם זאת, מבחינה אסטרטגית לא חל כרגע כל שינוי בהתנהלותה של רוסיה בסוריה והיא ממשיכה בהתבססותה ובניית כוחה בשטחה.

 

 

רוסיה VS איראן

 

רוסיה משתפת פעולה עם איראן בסוריה על מנת להשיג את מטרותיה ולהשיג ניצחון צבאי לבשאר אסד, אך היא גם מתחרה באיראן בתחום הצבאי והכלכלי, ויש לה עניין ברור בצמצום כוחה של איראן והשפעתה על עיצוב פני סוריה בעתיד. הסנקציות הכלכליות של ארה"ב על איראן, חיסולו של קאסם סולימאני בתחילת השנה ועתה משבר הקורונה שמשתוללת באיראן, עלולים לסייע לרוסיה במשימתה. כבר באמצע מרץ הכוחות הרוסיים בסוריה בידדו את היחידות הפרו-איראניות הנלחמות עם הצבא הסורי לאור התפשטות הנגיף. לא מדובר בדחיקתה של איראן החוצה באופן מוחלט; זוהי משימה בלתי אפשרית וכנראה גם בלתי רצויה מבחינת הרוסים, כיוון שאיראן מספקת את כוח האדם ההכרחי לתמיכה בצבא הסורי המתפורר. יחד עם זאת, ניכר כי רוסיה הייתה רוצה לצמצם מאוד את השפעתה של איראן בכל מה שנוגע לארגון מחדש של הצבא הסורי, משימה בה היא עסוקה כעת. ייתכן שמשבר הקורונה באיראן וסוריה יקל על המשימה הזאת. כמו-כן, איראן שסופגת אבדות כלכליות משמעותיות ביותר בגלל הסנקציות והתרסקות מחירי הנפט, אינה מסוגלת כרגע להעניק סעד וסיוע הומניטרי משמעותי לסוריה, ואף שרוסיה עצמה לא נמצאת במצב כלכלי מזהיר, היא עתידה לשווק את עצמה כמצילה ומושיעה היחידה של סוריה בעידן קורונה.



המסקנה: רוסיה מעוניינת לצמצם את התקפיד האיראני בסוריה, ובמיוחד בצבא הסורי. כמו-כן, החברות שלה מתחרות עם החברות האיראניות על זיכיונות וחוזים משתלמים בסוריה. במצב שנוצר לרוסיה יש יותר אפשרויות להגשים את חזונה ולצמצם את הנוכחות וההשפעה האיראנית בסוריה.

 

 

רוסיה VS טורקיה

 

בחודש מרץ רוסיה וטורקיה נמנעו מהתנגשות צבאית בחבל אידליב ושמרו על האינטרסים המשותפים בתחומים של מכירת הנשק, אנרגיה וסחר. יחד עם זאת, המצב באידליב נותר מתוח כמו שהיה וכל אחד מהצדדים ממשיך לחשוש ממהלכים בלתי-צפויים של הצד השני. המצב עלול להחמיר בגלל התפשטות הקורונה וחוסר יכולת של מי מהצדדים לשלוט על העניין הזה. אם המצב באידליב יחמיר בגלל האסון ההומניטרי, טורקיה ורוסיה שוב ימצאו את עצמן פסע לפני התנגשות צבאית שעלולה לגרום לזרם פליטים אדיר משטחה של סוריה לטורקיה. בשלב הזה טורקיה החליטה לדחות את ההפעלה של מערכות ההגנה S-400 מתוצרת רוסיה, גם בגלל החשש מסנקציות אמריקאיות וגם בגלל האי-ודאות באידליב.

 

 

רוסיה VS ישראל

 

כיוון שחופש הפעולה הישראלי בשמי סוריה תלוי ברצון ובהסכמה של מוסקבה, רוסיה תמשיך להיות הגורם המשמעותי והכתובת עבור ישראל בסוריה. שני הצדדים הגיעו לרמה גבוהה בכל הקשור למניעת הסכסוכים בשמי סוריה, אך לא מדובר בשיתוף פעולה מודיעיני בין הצדדים. בעניין הזה לא חל כל שינוי וסביר להניח שגם המצב החדש שנוצר בעקבות התפרצות הקורונה, לא ישפיע כרגע על התנהלות הצדדים.

 

 

 

נכתב על ידי קסניה סבטלובה, עמיתת מחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה, אוניברסיטת רייכמן.

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>

 

 

 

לחזרה לניוזלטר יש ללחוץ כאן >>