אסטרטגיית הביטחון הלאומי של רוסיה (2021) - חיזוק הוקטור הלעומתי ותודעת המצור

 

יורי קוגן | 14 ביולי 2021

Photo: Kremlin.ru | CC BY 4.0

 

מסמך "אסטרטגיית הביטחון הלאומי של הפדרציה הרוסית", שאושר ע"י הנשיא פוטין ב- 2 ליולי 2021 (להלן: אסטרטגיית 2021) הנו מסמך יסוד המתכלל את מדיניות הביטחון הלאומי של רוסיה, בתפיסתה הרחבה הכוללת את ביצור יכולותיה בתחומי פנים וחוץ כאחד. ייעודו של המסמך הנו להגדיר ולהדגיש את האתגרים עמם צפויה רוסיה להתמודד בטווח הזמן הארוך בהגנה על הערכים וסדרי העדיפויות האסטרטגיים שלה למול מגמות של הצרת צעדיה ואף פגיעה בהם על-ידי גורמי חוץ, בציון ארה"ב ו-"בנות בריתה".

 

מבחינה היסטורית, מסמך זה מחליף מסמך בשם זהה משנת 2015, שבתורו מחליף את זה, שאושר בשנת 2009 והיה הראשון שנשא שם זה. מסמך קודם, שנשא את השם "תפיסת הביטחון הלאומי של הפדרציה הרוסית" ואושר בינואר 2000 על-ידי ולדימיר פוטין, בהיותו ממלא-מקום נשיא הפדרציה הרוסית. מסמך זה הווה עדכון למסמך משנת 1997, שאושר על-ידי הנשיא ילצין.

 

אסטרטגיית 2021 מתפרסמת על רקע עליית המתיחות בין רוסיה למערב המתבטאת, בין השאר, בהליכה על סף החיכוך הצבאי בזירת הים השחור, כפי שהודגם לאחרונה בשתי תקריות נפרדות בין כלי שייט צבאיים של בריטניה (HMS Defender) והולנד (HNLMS Evertsen) לבין ספינות משמר ומטוסי קרב של רוסיה על רקע המעבר של הראשונים במים המוגדרים על-ידי רוסיה כמימיה הטריטוריאליים מתוקף סיפוחה את חצי-האי קרים. אסטרטגיית 2021 ממשיכה ואף מחריפה את הקו הלעומתי בו נקטה אסטרטגיית 2015 ועוברת מתפיסות של "תחרות גלובאלית" של רוסיה למול גורמי המערב לתפיסות הגובלות בעוינות מפורשת למול גורמים אלה ואף חוצות גבול זה.

 

מסמך זה בוחן בחינה לעומתית של מקומה של רוסיה למול המערב, השואף, לשיטת מחבריו, להגמוניה גלובאלית, על-חשבונה של רוסיה, תוך פגיעה באינטרסים הלאומיים שלה ובערכי היסוד של החברה הרוסית, כל זאת תוך החלשת מנגנוני הארגונים הבינלאומיים.

 

לראשונה, אסטרטגיית 2021 מציינת את הצורך להגן על ערכיה הרוחניים והדתיים של רוסיה מפני איום מפורש מצד ארה"ב ו-"בעלות בריתה".

 

בשונה מאסטרטגיית 2015, תחומי הפנים, הכלכלה והחברה עולים למקום הראשון מבין אתגרי הביטחון הלאומי ומקדימים את תחום ביטחון החוץ. פרק האתגרים "הלא צבאיים" על שלמותה של רוסיה והסוברניות שלה כוללים את השימוש בכלי הסנקציות כלכליות ו-"תחרות בלתי הוגנת" על-ידי המערב והחברות הרב-לאומיות במטרה להצר את צעדיה ולמנוע ממנה את מקומה בזירה העולמית וכן בכלים מעולם טכנולוגיות המידע, שנועדו לעודד פלגנות ולחתור כנגד אחדותה של החברה הרוסית.

 

במסגרת ההתייחסות לאיומים הצבאיים אסטרטגיית 2021 מציינת את החמרת ההתכנות לעימות צבאי תוך הדגשת האיום מצד נאט"ו כנגד רוסיה ובנות בריתה. איום זה נובע מהתעצמותה הנמשכת של נאט"ו בסמוך לגבולותיה הטריטוריאליים של רוסיה והמשך פיתוח המערכת הגלובאלית להגנה כנגד טילים של ארה"ב.

 

תווך הסייבר זוכה לראשונה להתייחסות נפרדת כזירה לפעילות צבאית וחתרנית כנגד רוסיה באופן המחזק את נראטיב המצור הרב-חזיתי על רוסיה בתחומים הצבאי, הכלכלי, החברתי והערכי, נראטיב שעלה מספר פעמים בנאומיו של הנשיא פוטין.

 

אסטרטגיית 2021 מתווה את דרכי ההתמודדות של רוסיה למול האתגרים והאיומים פניהם היא עומדת, הנובעים מפעילות של "גורמי חוץ הרסניים". אלה מבוססות על חיזוק המשק והחברה של רוסיה תוך הגברת האחיזה של השלטון המרכזי בכל תחומי החיים של החברה הרוסית, צמצום השימוש בדולר האמריקאי כאמצעי תשלום בפעילות סחר החוץ של רוסיה והגברת שיתוף הפעולה של רוסיה עם הודו וסין, תוך מחיקה מוחלטת של כל אזכור לשיתוף פעולה עם המערב, שנכלל במסמכי האסטרטגיה הקודמים.

 

התוויית מדיניות זו אף כוללת איום מפורש בדבר שמירתה של רוסיה על הזכות להגיב כנגד האיומים, מצד "גורמי חוץ עוינים", על שלמותה הטריטוריאלית, עצמאותה והאינטרסים הלאומיים שלה, לרבות על משטר הסנקציות הכלכליות המוטל עליה, תוך נקיטת פעולות סימטריות וא-סימטריות כנגד אותם גורמים.

 

בחינת ההתפתחות של מדיניות הביטחון הלאומי של רוסיה בשנים 2000-2021, כפי שנוסחה במסמכי אסטרטגיית הביטחון הלאומי שלה ואושרה על-ידי ממשלי פוטין השונים, מצביעה על היות "דוקטרינת פוטין" מתאפיינת בחיזוק הדרגתי של הוקטור הלעומתי למול המערב על חשבון וקטור שיתוף הפעולה, עד כדי העלמת האחרון, תוך הדגשת הימצאותה של רוסיה במאבק לשמירה על עצמאותה ומקומה כשחקן בזירה הגלובאלית למול איום מתמיד מצד ארה"ב ובנות בריתה.

 

 

 

נכתב ע"י יורי קוגן, עמית מחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>

 

 

 

לחזרה למסמך התובנות המלא יש ללחוץ כאן >>