ישראל - אתגרים רב-זירתיים
תובנות והמלצות ראשוניות לממשלה חדשה בישראל


נכתב ע"י צוות המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS)

בראשות אלוף (מיל.) עמוס גלעד | 2 באפריל, 2020

 

Photo: Beny Shlevich | CC BY-SA 3.0

 


מדינת ישראל נמצאת על סף הקמת ממשלה בצילו של משבר הקורונה ההולך ומחריף. ממשלה זו תצטרך להתמודד עם אתגרים רב-זירתיים בתחומי הביטחון הלאומי והחוסן החברתי.

להלן מסמך המציג תובנות ראשוניות והמלצות לכיווני פעולה אפשריים, בהווה ובעתיד, בארבע זירות מרכזיות.


הזירה הלאומית הפנימית


01. ניהול המשבר וקבלת החלטות

 

האתגר: המשבר חשף פערים וכשלים חמורים בתחום מוכנות והיערכות העורף, ובכלל זה התנהלות לאומית ללא גוף מנהל, רעיון מערכתי מארגן או תמונת מצב עדכנית ומדויקת; סנכרון לקוי בין משרדי ממשלה; שימוש לא מיטבי במשאבים, פערי אכיפה ועוד.

 

המענה: הקמת 'קבינט קורונה', שייקח אחריות מיידית על תכלול המשבר, יתאם בין כל משרדי הממשלה והמנגנונים הכפופים, ינחה אותם, יקצה עבורם משימות ויקבל מהם דיווחים שוטפים. זאת בשורת תחומים, בראשם בריאות (מדיניות בדיקות, הצטיידות, מיגון צוותים), כלכלה וחברה (מענה הולם לבעיות דחופות של אזרחים), תקשורת והסברה (מטה לאומי) ועוד.
קבינט זה, צריך להוות יריית פתיחה לעדכון "תורת הלחימה" הישראלית למצבי חירום, ובכלל זה גם אסונות טבע ומלחמה. במקביל, הממשלה נדרשת להחליט על הקמת ועדת חקירה ממלכתית שהוראותיה ומסקנותיה מחייבות, שתתמקד בראש ובראשונה בהזנחת מערכת הבריאות לאורך שנים רבות; כל זאת, כדי להפיק את הלקחים ולגבש את ההמלצות לקראת עתות מבחן בעתיד.

 

 

02. שלטון החוק ושומרי הסף


האתגר: ערעור אמון הציבור במוסדות ובמערכות שלטון החוק, גופי האכיפה ושומרי הסף, המבטיחים את צביונה, אופיה והתנהלותה של ישראל כמדינה דמוקרטית.

 

המענה: התגייסות רחבה ודחופה של הממשלה ונבחרי הציבור להימנע ולמנוע שיח מסית ולהגן על מוסדות המשפט ושלטון החוק, ועל סמכויותיהם. הממשלה נדרשת לגבש תוכנית לאומית למיגור השחיתות, לפעול לחיזוק מערכת המשפט (מענה לצפיפות ועומס, שקיפות בתהליכי מינוי שופטים), ולמנות מיידית מפכ"ל משטרה, פרקליט/ת מדינה ונציב/ת שב"ס.

 

 

03. מערכת הביטחון בשעת מבחן


האתגר: בצל משבר הקורונה, האתגרים הביטחוניים צפויים רק להתעצם בכלל הזירות. זאת, בזמן שהצבא "נשאב" למשימות אזרחיות וצרכיו התקציביים לא צפויים לקבל מענה מלא נוכח השינויים בסדרי העדיפויות.

 

המענה: הקבינט והצבא נדרשים "לחשב מסלול מחדש" ולבצע התאמות בכל הקשור לתוכנית הרב שנתית של צה"ל ("תנופה"). זאת, תוך הגדרת נקודת עבודה, יעדים, עדיפויות ותקציבים המתאימים לנסיבות החדשות, ובראשן המצב הכלכלי המורכב שידרוש הסבת תקציבים ומשאבים למגזר האזרחי. 

 

במקביל, הסיוע הצבאי אמריקאי בהיקף של קרוב ל -15 מיליארד שקל בשנה, מונח כאבן שאין לה הופכין. זאת, עד לקבלת החלטה מחייבת של הקבינט לגבי סדר העדיפויות של התעצמות צה"ל, ובראש ובראשונה, התעצמות חיל האויר לצד מערכות נוספות. ישראל מחוייבת להכריע בדחיפות על אופן מימוש הסיוע האמריקאי הזמין עבורה.

 

 

04. יישום המדיניות למלחמה בנגיף הקורונה


האתגר: "מובלעות" בעיקר במגזרים החרדי והערבי, המתנהלות בניגוד להנחיות וצווי החירום.

המענה: מימוש ואכיפה ללא פשרות של מדיניות הממשלה בכל רחבי המדינה, בבחינת צו השעה להצלת חיים!

 

 

05. החברה הערבית בישראל


האתגר: מפל צפיות חריף בציבור הערבי, לאחר השתלבות תקדימית בזירה הפוליטית, ששיקפה כמיהה למעורבות ולהשפעה בכלל תחומי העשייה במדינה. זאת, בזמן שמעמיק איום הקורונה במגזר הערבי ונמשך נגע הפשיעה והאלימות.

המענה: פעולה ממשלתית מהירה, שתכליתה העמקת האמון מול החברה הערבית. מומלץ לבחון מינוי שר ערבי, לגבש תכנית רחבה ומתוקצבת לטיפול בנגע הפשיעה (תוך המשך פעילות הועדה שהוקמה בנושא בכנסת), ולחתור לשלב בטווח הבינוני יותר אזרחים ערבים במפלגות הציוניות.

 

 


זירת האיום האיראני


 

האתגר: תחת צילו המתארך של משבר הקורונה, המשטר בטהראן ממשיך בבניין כוח של יכולותיו האסטרטגיות בתחום הגרעין והטק"ק. המשטר הודיע השבוע על מאמץ "מסביב לשעון", להשלמת פיתוח והפעלה של צנטריפוגות מתקדמות; ועל פרוייקט להגדלת כוח ההרס של ראשי הקרב של הטק"ק. זאת, במקביל למאמץ האיראני הנמשך להציב איום על העורף הישראלי מלבנון, סוריה ועיראק.

 

המענה: להציב בראש סדר העדיפויות הביטחוני-מדיני את ההתמודדות עם אתגר הגרעין של איראן, תוך קיום שיח עמוק עם הממשל האמריקאי כדי להגיע לשפה משותפת והסכמות על האתגר והמענה לו. המשך בלימת מאמצי איראן להתבסס בלבנון, סוריה ועיראק.

 

 


הזירה הפלסטינית: עזה והרשות


 

01. עזה


האתגר: פוטנציאל לקריסה וכאוס רפואי והומניטרי מצטיירים כעניין של זמן.



המענה: הגדרת הסוגיה כאיום מרכזי המחייב מענה מקיף ומיידי והיערכות מאסיבית לסיוע לרצועה, מתוך אינטרס עליון למנוע משבר הומניטארי, שעלול להוביל גם להתדרדרות ביטחונית.

 

 

02. הרשות הפלסטינית


האתגר: שימור היציבות ומניעת זליגת איומים ביטחוניים ובריאותיים לשטח ישראל.

 

המענה: שימור והעמקת השת"פ עם הרשות - שהמשבר המחיש באופן ברור את חשיבות קיומה - בתחומי הבריאות והביטחון. מאמץ ממוקד בתחום הבריאות, שתכליתו להימנע מהצורך לנתק מקורות עבודה ופרנסה פלסטינים בשטח ישראל.

 

 


זירת מדינות ערב




האתגר: מצוקה מתגברת במדינות ערב (דיווחים על מחסור במוצרי יסוד). זאת, בצל משבר כלכלי שנמשך שנים ובהיעדר תשתיות ושירותים המסוגלים לספק את הצרכים השוטפים של הציבור, גם בשגרה. מצוקה זו עלולה להוות איום פוטנציאלי על יציבות המשטרים סביבנו.

 

המענה: מאמץ לאומי להפעלת כלל הצינורות וערוצי הקשר הזמינים, ישירות ובאמצעות גיוס ארה"ב ומדינות נוספות, כדי לסייע, במיוחד לירדן ולמצרים, בתחומי הרפואה, הביטחון והכלכלה. יציבות בגבולות עם מדינות ערב היא נכס אסטרטגי שחוסך לישראל משאבים כלכליים ניכרים וחיי אדם.


 

 

 

 

נכתב ע"י צוות המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) בראשות אלוף (מיל.) עמוס גלעד

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>

 

 

 

לחזרה לניוזלטר יש ללחוץ כאן >>