ארה"ב שלפה כרטיס אדמדם,
אבל התהליך עודנו הפיך


אלוף (מיל) עמוס גלעד וד"ר שי הר-צבי

 

9 בפברואר, 2023

 

בלינקן
Photo: U.S. Department of State

 

ישראל ניצבת כיום בפני איומים אסטרטגיים גוברים על ביטחונה הלאומי, ובראשם ההתקדמות של איראן בפרויקט הגרעין ובתחום הטילים, המשך ההתעצמות של חזבאללה, הנפיצות הביטחונית הגואה בזירה הפלסטינית, ההליכים המשפטיים הצפויים להתנהל בבית המשפט הבינלאומי לצדק בהאג והכרסום בלכידות הפנימית. למול זאת, ישראל נהנית מנכסים אסטרטגיים מגוונים, ובראשם היחסים המיוחדים עם ארה"ב ומערכת הקשרים הביטחוניים עם מדינות השלום והנורמליזציה. נכסים אלו עומדים בבסיס העוצמה האסטרטגית של ישראל, מאפשרים לה מרחב תמרון אסטרטגי וגמישות בהפעלת הכוח במרחב המזרח-תיכוני, ואף סייעו לה בשנים האחרונות לבלום הליכים שהתנהלו נגדה בזירה הבינלאומית.

 

 

כרטיס אדמדם מבלינקן

 

נכסים אלו עומדים כיום בסכנה. התהליכים אותם הממשלה פועלת לקדם, ובראשם הרפורמות במערכת המשפט והשינויים במרקם היחסים מול הפלסטינים, עלולים לכרסם בעוצמת הנכסים האסטרטגיים, ובייחוד באיתנות היחסים המיוחדים עם הממשל האמריקני. ברוח זו ניתן לראות את המסרים החריפים של שר החוץ בלינקן במהלך ביקורו בארץ בדבר הציפיות של הממשל, כי ישראל תימנע מפגיעה בערכים הדמוקרטיים המשותפים לשתי המדינות ותגלה גישה זהירה מול הפלסטינים. כך, עפ"י הפרסומים, בלינקן ניסה לקדם הבנות עם ישראל והרשות הפלסטינית שבבסיסן "עצירה זמנית" של הצעדים החד-צדדיים מצד שני הצדדים כדי למנוע התלקחות. לשם השגת מטרות אלו, בלינקן אף הותיר אחריו בארץ את ברברה ליף, עוזרת שר החוץ לענייני המזרח התיכון, ואת האדי עמר, המכהן כשליח המיוחד של ממשל ביידן לסוגיה הפלסטינית.

 

המוטרדות של הממשל האמריקני מהנפיצות של הזירה הפלסטינית באה לידי ביטוי בדבריו של ראש ה-CIA, ברנס, כי המצב כיום מזכיר לו את התקופה שלפני פרוץ האינתיפאדה השנייה. מעבר לכך, העובדה כי הממשל נמנע עד כה, באופן חריג, מלהעביר לראש הממשלה הזמנה פומבית לבקר בארה"ב, ככל הנראה, משקפת את הציפייה לשינוי מהותי במדיניות ישראל ביחס לפלסטינים ובמישור הפנימי.

 

 

אין חלופה לברית האסטרטגית עם ארה"ב

 

ארה"ב מהווה את עמוד התווך העיקרי של הביטחון והחוסן הלאומי של מדינת ישראל ואין חלופה לברית האסטרטגית בין המדינות. כל פגיעה, ולו הקלה ביותר בקשרים המיוחדים, או אפילו דימוי של ערעור הברית, תפגע באופן ישיר בעוצמה האסטרטגית של ישראל בזירה הבינלאומית בכלל והאזורית בפרט. זאת, באופן העלול להגביר את הביטחון של אויבינו ולעודד אותם לנקוט בצעדים שיש בהם כדי לאתגר את מעמדה של ישראל במרחב.

 

שיתוף הפעולה העמוק עם ארה"ב מהווה תנאי חיוני להתמודדות עם האיום הגובר מצידה של איראן, לבלימת פרויקט הגרעין, ולהרחבת הסכמי הנורמליזציה, בייחוד עם סעודיה. זאת, לצד המשך תהליכי בניין הכוח של צה"ל והבטחת האיתנות הכלכלית של המדינה. נוכח זאת, הממשלה צריכה לייחס חשיבות רבה לאזהרות הנשמעות מארה"ב ולהבין כי הרפורמות המשפטיות ועקרון שתי המדינות נוגעים בנימים הרגישים ביותר של ממשל ביידן. הלה חרט על דגלו קידום ערכים דמוקרטיים וליבראליים (כפי שגם הומחש בנאום מצב האומה), ולכן ההתנגדות מצידו לצעדים המוצעים על ידי הממשלה אינה סמנטית אלא עקרונית ומהותית.

 

 

משמעויות והמלצות

 

דבריו של בלינקן בארץ מהווים למעשה התרעה אסטרטגית לממשלה מפני ההשלכות האפשריות למהלכיה. התנגשות ערכית עם הממשל האמריקני תוביל לכרסום הדרגתי ולשחיקה בתמיכה הרחבה של הממשל בעמדות הישראליות. הדבר עלול להתבטא בתרחיש הקל בהגברת הווליום של הביקורת הפומבית נגד מהלכי הממשלה, ובתרחיש המחמיר לגרירת רגליים בהיענות לבקשות ישראליות ובנכונות חלקית לבלום תהליכים נגדה במוסדות בינלאומיים. המשמעות הבלתי נמנעת תהיה פגיעה ישירה בביטחון הלאומי ופגיעה מהותית ביכולת לגבש מענה אסטרטגי מקיף להתמודדות עם האיום הגובר מצידה של איראן ואיומים נוספים הניצבים בפני ישראל.

 

נוכח זאת, ממשלת ישראל צריכה לעצב את מערכת היחסים עם הממשל האמריקני שתהיה בנויה על הערכים והאינטרסים המשותפים ולהסיר מהשולחן את אבני הנגף. המגמות המסתמנות אמנם שליליות, אך עדין מדובר בתהליכים הפיכים. על כן, נדרש מראש הממשלה לגלות תבונה מדינית וראיה מפוכחת, כפי שהראה בעבר שיש ביכולתו לעשות, ולעצור את התהליכים העלולים לסכן את העוצמה האסטרטגית של מדינת ישראל.

 

 

 

נכתב ע"י אלוף (מיל.) עמוס גלעד, ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS), אוניברסיטת רייכמן,

וד"ר שי הר צבי, חוקר בכיר, המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS), אוניברסיטת רייכמן

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>

 

 

 

לחזרה למסמך התובנות המלא יש ללחוץ כאן >>