תמרורי אזהרה לאתגרים הצפויים לממשלה החדשה בזירה הבינ"ל והאזורית


ד"ר שי הר-צבי | 23 בנובמבר, 2022

 

הזירה הבינלאומית וישראל
 

 

 

 


הודעת ה-FBI על ההחלטה לחקור את הרג העיתונאית שירין אבו עאקלה, הפרסומים אודות האזהרות האמריקניות לגבי צביונה של הממשלה והחלטת הועדה המיוחדת של האו"מ לפוליטיקה ולדה-קולוניזציה לאשר את ההצעה הפלסטינית, לבקש את חוות דעתו של בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג ביחס ל"כיבוש הישראלי המתמשך", מציבות תמרורי אזהרה לשדה המוקשים הניצב בפני ישראל בזירה הבינלאומית והאזורית.

 

 

התלכדות של תהליכים

 

החלטות אלו לא נולדו יש מאין. תוצאות הבחירות בישראל ובארה"ב והנפיצות בזירה הפלסטינית מייצרים התלכדות של מספר תהליכים המציבים אתגרים אסטרטגיים מיידיים עבור ישראל. צביונה והרכבה של הממשלה החדשה מעוררים חששות רבים בקרב הממשל הדמוקרטי בארה"ב ובקרב חוגים ביהדות ארה"ב, כמו גם בקרב גורמים באיחוד האירופי והמדינות הסוניות. זאת, בשל מה שנתפס בעיניהם כאפשרות, כי זו תתווה מדיניות ותנקוט בצעדים שיש בהם כדי לפגוע בזכויות אדם, במעמד של קבוצות מיעוטים, בעצמאות מערכת המשפט וברשות הפלסטינית, ואף תפעל לשנות את הסטטוס-קוו בירושלים.

 

לכך יש להוסיף את ההצלחה של הדמוקרטים בבחירות האמצע בארה"ב, שהמחישה כי חרף האינפלציה הגואה ומחירי האנרגיה, הציבור האמריקני נתן אמון בדרכו של הנשיא ביידן, שמציב בראש סדר העדיפויות את התמיכה בתהליכים דמוקרטיים ובערכים ליבראליים. סביר, כי תוצאות הבחירות יובילו, עוד יותר מבעבר, את הממשל האמריקני (בעידוד הזרמים הפרוגרסיביים במפלגה הדמוקרטית) לקדם אג'נדה ליבראלית ולבחון בקפידה כל התבטאות ופעילות של הממשלה החדשה.

 

יתרה מזאת, המהלך הפלסטיני באו"מ משקף את תחושת הייאוש של הרשות הפלסטינית מהקיפאון המתמשך מול ישראל ומהיעדר אופק מדיני, שלגישתה לא צפויים להשתנות בשל תפיסת עולמה של הממשלה החדשה. נוכח זאת, יו"ר הרשות, אבו מאזן, שנמצא בלחצים גוברים בזירה הפנימית בשל הירידה המתמשכת במעמדו וביכולת המשילות של הרשות, חותר לחפש נתיבים להפעיל לחצים על ישראל, באופן שיזכה לתמיכה עממית רחבה מצד אחד, ולא יגבה ממנו מחירים מצד הקהילה הבינ"ל מצד שני. זאת, באמצעות האצת הפניות, הלגיטימיות לתפיסתו, למוסדות וארגונים בינלאומיים, כפי שניסה לעשות לא אחת בשנים האחרונות (ICC, פיפ"א), בהם היכולת האמריקנית לבלום את ההצעות הפלסטיניות מוגבלת.

 

ראוי לציין, כי למרות שלהחלטות בית הדין אין מעמד מחייב, לעצם התנהלות התהליך (שככל הנראה יימשך תקופה ממושכת), ובעיקר אם תתפרסם חוות דעת שתאמץ את הנראטיב הפלסטיני, עלולות להיות השלכות על תדמיתה ומעמדה של ישראל. זאת ועוד, התהליך הצפוי בבית הדין הבינלאומי לצדק והחקירה של ה-FBI יתנו רוח גבית לרשות הפלסטינית ולארגוני הדה-לגיטימציה לקדם פעילויות נגד ישראל במישור הדיפלומטי, הכלכלי והמשפטי. זאת, תוך מיקוד מאמץ מיוחד במדינות מערביות הנתפסות כבעלות גישה ביקורתית כלפי ישראל בסוגיה הפלסטינית ומול חברות וגופים בינ"ל הפועלים בשטחי יהודה ושומרון, ובכלל זאת בכל הקשור לשיתופי-פעולה ביטחוניים-צבאיים-משטרתיים.

 

 

אין תחליף לברית עם ארה"ב

 

כדי לבלום את סכנת הסחף המדיני, הממשלה החדשה תידרש לגלות תבונה מדינית ורגישות רבה בהתנהלותה מול הזירה הבינ"ל והאזורית בכלל ומול ממשל ביידן בפרט, ולפעול לבניית וביסוס קשרי האמון מולו, בין היתר על רקע משקעי העבר. החלטות והצהרות שיצטיירו כפוגעות בערכים הדמוקרטיים והליבראליים המשותפים, צעדים חד-צדדיים מול הפלסטינים (בייחוד בירושלים) שיובילו להתערערות המצב הביטחוני מול הרשות וחמאס ועימותים פומביים עם הממשל (למשל, סביב הסוגיה האיראנית), עלולים להוביל להתנגשות חזיתית ולפגיעה בקשרים האינטימיים.

 

ליחסים האסטרטגיים המיוחדים עם ארה"ב אין תחליף וישראל אינה יכולה להרשות לעצמה פגיעה, ולו הקטנה ביותר, ביחסים אלו, הנשענים במידה רבה על הערכים הדמוקרטיים והליברליים המשותפים לשתי המדינות.

 

התפתחות כזו עלולה להקרין על עומק שיתופי הפעולה והנכונות של הממשל להיענות בחיוב לבקשות ישראליות לסייע בהתמודדות עם האתגרים האסטרטגיים והביטחוניים הניצבים לפתחה, ובראשם החתירה האיראנית להשגת נשק גרעיני, כמו גם בבלימת יוזמות נגד ישראל בתוך ארה"ב ובמוסדות בינ"ל. יתרה מכך, הממשלה העתידית תצטרך להיזהר לא להיגרר למאבקים הפוליטיים בארה"ב. אלו עלולים להיות מנוצלים ע"י הרפובליקנים לניגוח הדמוקרטים ולהצטייר כחלק מקמפיין הבחירות לנשיאות בעוד כשנתיים, באופן שיערער עוד יותר את מעמדה של ישראל בקרב חוגים במפלגה הדמוקרטית (שממילא נמצא בנסיגה מתמשכת, בעיקר בקרב בני הדור הצעיר).

 

 

 

נכתב ע"י ד"ר שי הר צבי, חוקר בכיר, המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS), אוניברסיטת רייכמן

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>

 

 

 

לחזרה למסמך התובנות המלא יש ללחוץ כאן >>