שמירת היתרון הצבאי האיכותי כערך עליון

 

אלוף במיל' עמוס גלעד | 20 באוגוסט, 2020

 

F35
Photo: Israel Defense Forces | CC BY-SA 3.0

 

הסכם הנורמליזציה הצפוי להיחתם בין ישראל לבין איחוד אמירויות המפרץ הינו הישג היסטורי, אסטרטגי ואפילו דרמטי. מערכת מסועפת של יחסים מתחת לשולחן תהפוך לנישואים גלויים. איחוד האמירות הינה מדינה איכותית במגוון רחב של תחומים, שתי המדינות צפויות להפיק תועלת רבה מכינון היחסים ביניהן.

 

לאבו דאבי מנהיגת איחוד האמירויות, יש תפיסה ביטחונית מאד מרשימה שעל בסיסה הקימה צבא וחיל אויר חזקים. אלה הוכיחו את עצמם במגוון מבצעים צבאיים, כולל באזורים מרוחקים מנסיכויות המפרץ. איחוד האמירויות הצטיידה במערכות נשק ומטוסים מן המתקדמות בעולם, בראש וראשונה מתוצרת ארה"ב ואלה מופעלות בהצלחה ברדיוס פעולה רחב מאד.

 

ישראל ומדינות ערב, כולל איחוד האמירויות חולקות ראייה משותפת כלפי איראן כאויב אסטרטגי ואף קיומי. מצד אחד, איראן מפיקה יתרונות כלכליים בקשריה הכלכליים עם איחוד האמירויות, אך מנגד אין זה סוד שאיראן הייתה שמחה להשתלט על מדינות ערב לאורך המפרץ הפרסי, לולא חששה ממגוון סיבות.

 

ישראל כנדבך מרכזי בתפיסת הביטחון הלאומי שלה חייבת להשקיע מאמץ עילאי בפיתוח ובהעמקת קשריה הביטחוניים והאחרים עם מדינות ערב. הצלחת ישראל בתחום זה ראויה לציון ומסייעת גם ליכולה להתמקד בטיפול באיום האיראני כלפי ישראל.

 

דא עקא, ישראל נהנית מיציבות ביטחונית חסרת תקדים הנשענת על עוצמתו של צה"ל ודימוי עוצמתה הביטחונית הכוללת של מדינת ישראל. מדינות ערב אחרי שניסו ונכשלו במלחמות אף להשמיד את ישראל, הגיעו למסקנה שאין אפשרות כזאת ועדיף לשתף איתה פעולה במגוון תחומים, ובראשם הביטחוני- צבאי -מדיני.

 

אולם, אל לה לישראל לשכוח ולו לרגע קט שהתערערות העוצמה הישראלית עלולה לשמוט את הקרקע בטווח הארוך מתחת לרגליה, ולכן נוצר חיבור מעניין וחשוב עם ארה"ב שהתחייבה וממשיכה להתחייב לשמור על יתרונה הצבאי האיכותי של ישראל. התחייבות זאת מעוגנת עמוק בחוק האמריקאי, המחייב את ארה"ב לשמור על היתרון הצבאי האיכותי של ישראל. המשמעות המעשית לכך, שארה"ב נמנעת כמדיניות, אליה היא מחויבת על פי חוק, למכור מערכות נשק מתקדמות ומתוחכמות למדינות ערב גם אשר קשורות עם ישראל ביחסי שלום. דוגמא מוחשית לכך, הינם מטוסי ה-F35 שחיל-האוויר הצטייד בהם בשנים האחרונות. המדובר בעצם במערכות לחימה רב מימדיות ומתוחכמות, אשר מעניקות לישראל עליונות מוחצת לצד מרכיבי עוצמה אחרים.

 

לכן, נקבע ע"י ארה"ב, גם בפומבי, שאין בכוונתה למכור מטוסים אלה למדינות ערב למרות הפיתוי הכלכלי לעשות כן (מדובר במטוסים מאד יקרים). בעולם המודיעין מוכרים שני אדנים; הכוונות של הצד השני והיכולות שלו. כוונות הינן נזילות וחשופות לשינויים מהירים; יכולות מאיימות נבנות בתהליך איטי, אך יכולות להפוך לאיום כבד בהינתן שינוי בהן. לדוגמא, תורכיה הייתה מדינה אחות של ישראל והיום יריבה אסטרטגית. איראן הייתה ידידת נפש של ישראל והיום אויב מר ומסוכן של ישראל. במצרים, השתלטו האחים המוסלמים במפתיע על השלטון וכמעט יצרו גוש עוין עם תורכיה נגד ישראל. למרבה המזל הנשיא א -סיסי הציל את ישראל מאיום אסטרטגי רחב ומשמעותי.

 

בשיחות שהיו לי עם עמיתיי הערבים, אותם אני מכבד מאד, נשאלתי לא פעם מדוע ישראל מתנגדת לשוויון עוצמה בין ישראל למדינות ערב? ומדוע היא מקפידה על היתרון האיכותי? התשובה הייתה תמיד, ככל שנשמור על יתרוננו האיכותי, כך יעמיקו היציבות והחוסן של השלום בינינו. לצערי, זו מהות המזרח התיכון!

 

המסר המרכזי העולה מהאמור לעיל, ישראל חייבת למנוע מכירת מטוסי F35 למדינה כלשהי במזרח התיכון ולשמור את העוצמה הזאת ודומות לה לעצמה; זה המתכון לשמירת השלום והיציבות לאורך זמן במזרח התיכון.

 

 

 

נכתב ע"י אלוף (מיל.) עמוס גלעד, ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>