מתקפת המל"טים באבו דאבי – משמעויות לאזור ולישראל


ד"ר משה אלבו | 20 בינואר 2022

 

Photo: Ralf Roletschek | CC BY 3.0

 

מלחמת האזרחים בתימן מתקרבת לשנתה השביעית, והסיום לא נראה באופק. מתקפת המל"טים של המורדים החות'ים באבו דאבי, וחטיפת האונייה של איחוד האמירויות בים האדום מהוות התפתחויות חמורות בעלות משמעויות אזוריות אסטרטגיות. מבחינת ישראל, התקיפה ממחישה את האיום הגובר של הכוחות השלוחים האיראנים, אך גם את הצורך בקידום שתוף פעולה ביטחוני וצבאי אזורי לבלימת התוקפנות האיראנית.

 

 

שידוד מערכות אזורי וחולשה אמריקאית

 

המדיניות האמריקאית שחותרת לצמצום מעורבותה במזה"ת, להימנעות משימוש בכלים צבאיים ולהתמקדות בחיזוק היציבות האזורית באמצעות דיפלומטיה וסנקציות כלכליות, מחלישה בכך את ההרתעה וההשפעה האמריקאית. מצב זה מאפשר לאיראן להגביר את הלחץ על הכוחות האמריקאים, ועל בעלות בריתה האזוריות באמצעות הפעלת כוחות שלוחים, התקפות מל"טים וירי באליסטי, ללא חשש ממחירים ישירים לאיראן.

 

המחנה הסוני הפרו-אמריקאי אשר מורתע מאיראן חותר להסכמות ולשיח ישיר עם טהראן. האינטרסים המפרציים בהקשר זה ברורים: חשש מהסלמה עם איראן ללא המשענת האמריקאית, והרצון לשמר יציבות בטחונית ולא להיגרר להרפתקאות מסוכנות בתקופה של משבר כלכלי ובריאותי עולמי.

 

במסגרת זאת, איחוד האמירויות מחממת את יחסיה עם איראן. היועץ לביטחון לאומי של איחוד האמירויות שיח' טחנון אבן זאיד אל-נהיאן נפגש עם מקבילו האיראני ועם הנשיא ראיסי (1 בדצמבר), לדון בשיפור היחסים הבילטראליים וחיזוק השת"פ האסטרטגי. הביקור הוצג על ידי השיח' טחנון כנקודת מפנה ביחסים בין המדינות, ובסיום המפגש הוזמן הנשיא ראיסי לביקור רשמי באיחוד האמירויות. בנוסף, יחסי המסחר בין איחוד האמירויות ואיראן נמצאים בעליה מרשימה. ההערכה היא כי בשנה הקרובה המסחר בין המדינות יעמוד על 1.5 מיליארד דולר.

 

במקביל, הציר הסעודי-איראני מפשיר, ובחודשים האחרונים התקיימו ארבעה סבבי שיחות בין המדינות בתיווך עיראק. ביטוי נוסף להפשרה ניתן למצוא בההשתתפות של משלחת איראנית רשמית בארגון השת"פ האסלאמי בג'דה לראשונה מ-2016. יתירה מזאת, דובר שר החוץ האיראני אף ציין כי איראן מוכנה לפתוח מחדש את השגרירות שלה בסעודיה.

 

הדינמיקה האזורית ממחישה את הפרדוקס המֻבְנֶה באינטראקציה המדינית בין סעודיה ואיחוד האמירויות לאיראן. בזמן שנציגים איראניים משוחחים עם עמיתיהם הסעודים בג'דה על שיפור היחסים הבילטראלי בין המדינות, והיחסים של טהראן עם איחוד האמירויות מציגים התקדמות במישור הכלכלי והמדיני, כוחות שלוחים איראנים מבצעים תקיפה אסטרטגית באבו דאבי, וחוטפים אוניה בנתיב שיט בינלאומי בים האדום.

 

כך, התקיפה באבו דאבי צריכה להיות מובנת בשני הקשרים מרכזיים: ביטוי להסלמה המחריפה בתימן בין כוחות הקואליציה והמורדים החות'ים, והמנופים שאיראן מפעילה באמצעות שלוחיה נגד ארה"ב ובעלות בריתה האזוריות לצורך חיזוק ההרתעה שלה, והחלשת המשענת האמריקאית באזור.

 

 

המלכוד של סעודיה והבוץ התימני

 

הממשל של ביידן ביטל עם כניסתו לתפקיד את ההחלטה שהתקבלה בתקופת הנשיא טראמפ שהגדירה את המורדים החות'ים כארגון טרור. לטענת הנשיא ההגדרה פגעה במאמצי הסיוע ההומניטארי, ולא תרמה בקידום הפסקת אש. המהלך האמריקאי לא הוביל להרגעת הזירה, נהפוך הוא. המורדים החות'ים הסלימו את הירי הרקטי נגד סעודיה. כך, היקף הירי הבליסטי של המורדים החות'ים מתימן נגד מטרות אזרחיות בסעודיה הוכפל במהלך 2021, בסיוע של כוח קודס וחזבאללה הלבנונית.

 

בתגובה לירי הבאליסטי המתמשך לעבר סעודיה בחודשים האחרונים, פתחה הקואליציה הערבית בהובלת סעודיה במתקפה נרחבת במחוזות המזרחיים של המדינה, ובהרחבת התקיפות על יעדים חות'ים בצנעא. דובר הקואליציה הערבית האשים את המורדים החות'ים כי הפכו את שדה התעופה הבינלאומי בצנעא למרחב צבאי ממנו משוגרים טילים באליסטיים ומל"טים מתאבדים לסעודיה על בסיס קבוע.

 

עם זאת, סעודיה מצויה במלכוד נוכח העובדה כי ההסלמה הצבאית שנועדה לפגוע ביכולות האש של החות'ים, מעצימה את המשבר ההומניטארי, ופועל יוצא מכך את הביקורת הבינלאומית נגדה. השליח המיוחד של האו"ם בתימן, האנס גרונדברג אף ציין לאחרונה כי ההסלמה הנוכחית בתימן היא החמורה ביותר מזה שנים. לדבריו – "2021 מסתיימת כטרגדיה לעם התימני, כאשר מיליונים נאבקים בעוני, ברעב ובמגבלות חמורות על חופש התנועה שלהם". סעודיה נתפסת כאחראית למצב ההומינטארי במדינה, ולכך השלכות קונקרטיות על חופש הפעולה המבצעי שלה.

 

בנוסף, איחוד האמירויות אשר צמצמה את מעורבותה בלחימה היבשתית בתימן לפני כשנתיים, ואף נמנעה מתקיפה ישירה של המורדים החות'ים, שינתה את אסטרטגית הפעולה שלה, ולקחה חלק מרכזי בקרבות במחוזות המזרחיים של המדינה. המעורבות הצבאית של האמירויות שינתה את המאזן בשדה הקרב והובילה לנצחונות בשטח. מצב זה הוביל לאיום גלוי של המורדים החות'ים כי ריאד, ואבו דאבי ישלמו על כך מחיר כבד. איום זה התממש באירוע חטיפת הספינה, ושיגור המל"טים לאבו דאבי.

 

 

ב-3 בינואר, השתלטו המורדים החות'ים על הספינה "רואבי" של איחוד האמירויות בים האדום. הקואליציה הערבית טוענת כי הספינה נשאה ציוד רפואי ואינה חלק מהמערכה הצבאית, בעוד שהמורדים החות'ים טוענים כי הספינה נשאה ציוד צבאי, ונכנסה למים הטריטוריאלים של תימן ללא אישור. הספינה נחטפה מול נמל חדידה בנתיב סחר בינלאומי. מועצת הביטחון גינתה בחריפות את חטיפת הספינה באיחור ניכר (15 לינואר), וקראה לשחרור המיידי של הצוות. ההודעה הדגישה את הצורך בשמירה על חופש השיט במפרץ עדן ובים האדום, אך לא כללה צעדים מעשיים נגד המורדים החות'ים.

 

ב-17 לינואר התבצעה מתקפת מל"טים של המורדים החות'ים באבו דאבי בנמל התעופה הבינלאומי, ובאזור התעשייה. דובר החות'ים ציין כי המתקפה כללה ירי של טילים בליסטיים ומל"טים מתאבדים, והדגיש כי המתקפות יימשכו במידה ו-"התוקפנות" האמירתית לא תיפסק בתימן. הקהילה הבינלאומית גינתה בחריפות את המתקפה, אך ללא מנופים מעשיים להענשת המורדים החות'ים. הקואליציה הערבית תקפה בתגובה מטרות בצנעא.

 

עם זאת, הפעולות הצבאיות של הקואליציה הערבית בתימן לא ישנו את המשוואה הקיימת, ויובילו ככל הנראה להתחפרות נוספת "בבוץ התימני" ללא יכולת לממש אופק מדיני שיתכתב עם האינטרסים האסטרטגיים של ריאד ואבו דאבי, ועם הביקורת הגואה מהזירה הבינלאומית על נזק אגבי ופגיעה בלא מעורבים. סעודיה מצויה במלכוד נוכח העדר לגיטימציה בינלאומית בהפעלת כוח שתעצים את המשבר ההומינטארי בתימן, וחוסר היכולת לגבות מחיר מאיראן בשל חולשת המשענת האמריקאית והחשש מהתדרדרות להסלמה ישירה.

 

 

משמעויות

 

  1. חטיפת הספינה בנתיב שיט בינלאומי בים האדום, ומתקפת המל"טים על אבו דאבי ממחישות את החולשה האמריקאית, ואת העדר היכולת שלה לקדם צעדים אפקטיביים לבלימת הפעילות הצבאית האיראנית במזה"ת.

  2. וושינגטון ממוקדת במשבר המתפתח עם רוסיה באוקראינה, ופועלת להשבת איראן להסכם הגרעין בשיחות המתקיימות בווינה, ולכן נמנעת ממעורבות שעלולה לגרור אותה לעימות צבאי נוסף במזה"ת. חולשה זאת מאפשרת לאיראן להעצים את פעולותיה מתחת לרף המלחמה מול מדינות המפרץ, והכוחות האמריקאים באזור, ולא לשלם על כך מחירים.

  3. ההרתעה האיראנית מול מדינות המפרץ אפקטיבית, וטהראן מבקשת באמצעותה להרחיב את השפעתה, לחזק את יציבותה, ולרוקן את הסכמי אברהם מתוכן. סעודיה ואיחוד האמירויות יבקשו ככל הנראה לתחם את ההסלמה בתימן, ולגבש לגיטימציה בינלאומית למהלכיהן בזירה תוך הגדרת המורדים החות'ים כארגון טרור. במסגרת זאת, מהלכי ההסדרה עם איראן יימשכו נוכח הצורך לשכך את המתיחות ולהימנע מהסלמה ישירה.

  4. חטיפת האוניה של איחוד האמירויות בנתיב שיט בינלאומי בים האדום, וירי המל"טים לנמל התעופה באבו דאבי, מהווים ביטוי ליכולות אופרטיביות שיופנו גם כלפי ישראל. כך, התרחיש של מתקפת מל"טים על ישראל, או השתלטות על ספינת סוחר ישראלי בים האדום על ידי כוחות שלוחים איראניים, מהווה תרחיש שההסתברות של התממשותו עולה.

  5. הפוטנציאל לבסס שת"פ אזורי הממוקד בהתמודדות משותפת עם איום המל"טים, ועם האיום על חופש השיט בים האדום עולה נוכח החמרת האיום האיראני, והתחזקות הנכסיות הביטחונית והצבאית הישראלית. המסר הפומבי שהעביר ראש הממשלה בנט ליורש העצר של איחוד האמירויות בו גינה בחריפות את מתקפת המל"טים, והציע סיוע מודיעיני וביטחוני לבלימת איום השלוחים האיראנים, מהווה צעד נכון בקידום שתוף הפעולה האסטרטגי בין המדינות.

 

 

 

נכתב ע"י ד"ר משה אלבו, חוקר בכיר במכון למדיניות ואסטרטגיה

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>

 

 

 

לחזרה למסמך התובנות המלא יש ללחוץ כאן >>