השפעות הלחימה על החברה הערבית וצעדי המדיניות הנדרשים

מחברים: מריאן תחאוכו, עמית לוונטל ואיילה פרטוש

האיתנות הכלכלית של החברה הערבית חשובה לצמיחה ושגשוג של הכלכלה הישראלית. כבר לפני המלחמה שפרצה בשבעה באוקטובר 2023 היו קיימים פערים כלכליים משמעותיים בין יהודים לערבים. פערים בהשכלה ובהון האנושי תרמו לתעסוקה נמוכה של ערבים לעומת יהודים, ואף ליציאה משוק העבודה ועלייה בחוסר המעש של גברים ערבים צעירים. בשנים האחרונות החלו לצאת לפועל תוכניות ממשלתיות לצמצום פערים אלה ולפיתוח כלכלי של החברה הערבית. המלחמה עשויה למחוק את הישגי התוכניות האלה ולהביא להידרדרות כלכלית וחברתית נוספת בחברה הערבית, שרק תחריף את הבעיות הנוכחיות.

ניתוח נתוני סקר כח אדם של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לחודש אוקטובר 2023 מראה כי בגילי העבודה העיקריים (25-64) הגברים הערבים נפגעו יותר מכל יתר הקבוצות. 28.9% מהגברים הערבים המועסקים בגילים אלה נעדרו ממקום עבודתם עקב סיבות הקשורות למלחמה, כשליש מהם נעדרו עקב יציאה לחל"ת והיתר נעדרו מסיבות "אחרות", שסביר להניח  שנבעו מהמתיחות בין ערבים ליהודים. הענף בו נצפה שיעור הנעדרים הגבוה ביותר הוא ענף הבניין, כאשר כמחצית מהגברים הערבים המועסקים בענף נעדרו מהעבודה בחודש אוקטובר. בקרב גברים יהודים 8.9% בלבד מהמועסקים נעדרו עקב חל"ת וסיבות "אחרות". בקרב בני 18-24 בחברה הערבית, שיעורי הנעדרים מסיבות הקשורות למלחמה מסך המועסקים היו גבוהים אף יותר מאשר בגילי העבודה העיקריים.

בנוסף להשפעת הפגיעה הכללית במשק ובענפי כלכלה בהם מרוכזים עובדים ערבים, המתח המתגבר בין יהודים לערבים עלול לגרום להדרה של עובדים ערבים מחברות ומעסיקים הפועלים ביישובים יהודיים ומעורבים ולהקטין את שיעורי התעסוקה בחברה הערבית, מה שיגרום להגדלת הפערים הכלכליים אל מול החברה היהודית, החרפה בתופעת האלימות והפשיעה, ואיתה גם תופעות לא נורמטיביות אחרות כגון חוסר מעש של צעירים ופנייה לשוק האפור ולארגוני הפשיעה מתוך מצוקה כלכלית.

על מנת למנוע הידרדרות זו אנו ממליצים על שורה של צעדים לשימור העובדים הקיימים, להשקעה בתמריצים לעבודה בקרב הלא מועסקים, לחיזוק הרשויות המקומיות, למאבק בפשיעה ולקידום נושאי מפתח נוספים. צעדים אלה לא רק יסייעו לחברה הערבית ולמדינה לעבור את המלחמה במצב כלכלי טוב יותר, אלא גם ישפרו את האמון שלה במדינה.