החברה הערבית כמנוע צמיחה במשק הישראלי

מחברת: מריאן תחאוכו

קידום כלכלה יצרנית ועסקית של החברה הערבית בישראל והגברת שילובה בכלכלה הלאומית הם אינטרס לאומי, והכרחיים הן להגדלת הפריון ולהגברת הצמיחה במשק הישראלי והן להעלאת רמת החיים ולקידום ניעות (מוביליות) חברתית וכלכלית בתוך החברה הערבית.

עם הקמת התוכנית למדיניות כלכלית של החברה הערבית במכון אהרן ערכנו מחקר מקיף בשיתוף עם אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר לזיהוי ולבחינת החוסרים בהשקעות ובהישגים הכלכליים בחברה הערבית, כמו גם למיפוי החסמים המונעים את שילובה בכלכלה הישראלית, זאת כבסיס לתוכנית המחקר של המכון לטווח הארוך. תוצאות המחקר הוצגו בשולחן עגול אשר התקיים בנצרת ביולי 2018.

מצאנו שההכנסה הממוצעת למשק בית בחברה הערבית היא כמחצית מזו של האוכלוסייה היהודית הלא-חרדית. פירוק הגורמים לפערים בהכנסה ובפריון לחסמים ופערים הנוצרים בשלב רכישת ההון האנושי טרם הכניסה לשוק העבודה ולחסמים במימוש פוטנציאל ההון האנושי בשלב הכניסה לשוק העבודה הצביע על הפערים ברמת ההון האנושי כחסם העיקרי וכגורם המרכזי לפערים בהכנסה ובפריון.

על כן, ובהמלצת הוועדה המייעצת, נעשה מחקר מעמיק בשני היבטים של רכישת ההון האנושי: (א) ההישגים במערכת הבית-ספרית המתבטאים, בין היתר, בזכאות לבגרות ו-(ב) ההשתלבות במערכת ההשכלה העל-תיכונית ובהשכלה הגבוהה. תוצאות מחקרים אלה והמלצות מדיניות בנושא הוצגו בשולחן עגול אשר התקיים בטייבה במרץ 2019.

נייר זה מציג סיכום תוצאות מחקרים אלה, והוא ראשון בסדרת ניירות שמטרתם היא עיצוב אסטרטגיה והצעת תוכניות קונקרטיות להגדלת הפריון בחברה הערבית; אלו מיועדות להביא את משרדי הממשלה הן לקבלת החלטות ליישום תוכניות אפקטיביות בטווח המיידי והן לתכנון מדיניות כלכלית לתוכניות ארוכות טווח לחברה הערבית.