כיצד לעודד תלמידות לבחור במסלולי מצוינות המובילים לתעסוקה איכותית? שלב מערכת החינוך

 

ענפי ההייטק מובילים את המשק בחדשנות, פריון העבודה ושכר ואחראים על 40% מצמיחת התמ"ג בחמש השנים האחרונות. קטר ההייטק גם מעודד עליה בפריון ובשכר ביתר ענפי המשק
דרך הגברת התחרותיות, השקעה בחדשנות ותהליכי התייעלות.

בשנת 2022 שיעור המועסקים במשרות טק עמד על 16.4% ושיעור המועסקים בענף ההייטק עמד על-11.6% . הן בקרב המועסקים במשרות טק והן בקרב המועסקים בענף ההייטק שני שליש הינם גברים ושליש הינן נשים.

פערים מגדריים אלו מצביעים על פוטנציאל לא ממומש של נשים בחברות עתירות ידע וטכנולוגיה. הפערים מתחילים כבר בשלב חטיבת הביניים וממשיכים עד לשוק העבודה: מתוך התלמידים המצטיינים במבחני המיצ"ב בכיתה ה' (כיתה ח') 29% (37%) בנים נבחנים בתיכון לבגרות הייטק לעומת 15% (19%) בנות. מתוך התלמידים שנבחנו לבגרות הייטק 34% מבנים ממשיכים ללימודי תואר הייטק לעומת 17% בנות. מתוך הבוגרים לתואר הייטק 68% בנים מועסקים בענף ההייטק לעומת 60% בנות. מכאן, נראה כי הפערים המגדריים נובעים מבחירות שונות של נשים וגברים והם לא תוצאה של ההבדלים ביכולת ו/ או ההישגים. בחירה זו של בנות פוגעת ברמת ההשתכרות שלהן בשוק העבודה כי התשואה ללימודי בגרות הייטק בשוק העבודה היא גבוה מאוד הן בענף ההייטק והן ביתר ענפי הכלכלה.

היעד שהוגדר ב"הוועדה להגדלת ההון האנושי להייטק" הוא גידול של 6% בשיעור התלמידים הנבחנים לבגרות הייטק תוך 5 שנים (מ-9% בשנת 2021 ל-15% בשנת 2027). זהו יעד שאפתני מאוד בהינתן שב-15 שנים האחרונות שיעור זה עלה רק ב-3% נקודות אחוז ועל כן יש צורך בפיתוח וקידום תכניות עבודה ממוקדות להשגת היעד:

  1. טיפול במחסור במורים המגישים לבגרות הייטק.
  2. גישה ללימודי בגרות הייטק לכל תלמיד / תלמידה בישראל במסגרת בית הספר או מרכזי מצוינות על אזוריים או כיתות לימוד וירטואליות.
  3. תקצוב ההשקעה של רשות מקומית בחינוך על בסיס עמידה ביעדי זכאות לבגרות הייטק בכלל וזכאות לבגרות הייטק בקרב נשים בפרט.
  4. איזון מגדרי בכיתות מצוינות כגון כיתות עתודה מדעית טכנולוגית (עמ"ט), כיתות מופ"ת (מתמטיקה, פיזיקה ותרבות), כיתות מחוננים.
  5. הגדלת המודעות של הורים של בנים ובמיוחד של בנות לגבי תרומת "כישורי הייטק" לתעסוקה איכותית.
  6. קולקטיב אימפקט לקידום המצוינות, עם דגש על אוכלוסיות מוחלשות.

 

 

הזמנה

מצגת - מכון אהרון

מצגת - שגיא בר

מצגת - פזית הוכמן

הקלטת הדיון

נייר מדיניות - סרגיי סומקין, אסנת ליפשיץ, בנימין בנטל, רונן ניר ומשה שלו

 

"הזדמנות שלא תחזור להשקיע" - כלכלסיט

"ישראל חייבת לפתח תשתיות , גם במחיר העמקת החוב" - כלכליסט