אתגרי החברה הערבית בשוק העבודה - בשגרה ובחירום

 

28.2.24

 

במחקר משותף של מכון אהרן והג'וינט, נמצא כי המלחמה שהחלה ב-7 באוקטובר הובילה לירידה דרמטית בתעסוקה של החברה הערבית ובפרט של גברים ערבים. 29% מהגברים הערבים המועסקים בגילי העבודה העיקריים (25-64) נעדרו באוקטובר ממקום עבודתם עקב סיבות הקשורות למלחמה (סיבות כלכליות ואחרות), בהשוואה ל-8% בלבד בקרב גברים יהודים לא חרדים, 20% בקרב נשים ערביות ו-14% בקרב נשים יהודיות לא חרדיות. הרוב המכריע של הנעדרים בקרב המועסקים מהחברה הערבית נעדרו עקב סיבות "אחרות" שסביר להניח שנבעו מהמתיחות בין ערבים ליהודים ומתחושת חוסר ביטחון אישי שמנעה מהם להגיע למקום העבודה, זאת לצד המגבלות שהוטלו ע"י ראשי ערים יהודיות על עובדים ערבים להגיע לעבודה, בין היתר באתרי הבנייה. פילוח הנעדרים ממקום העבודה באוקטובר בקרב גברים ערבים בני 25-64 לפי ענפים ומשלחי יד מאשש את ההנחה לעיל, שכן מחצית מהגברים הערבים המועסקים בענף זה נעדרו מהעבודה בחודש אוקטובר. זוהי תופעה ייחודית למלחמה הנוכחית שלא ידענו במערכות קודמות. בחודש נובמבר, היעדרות מסיבות "אחרות" נעלמה כליל, עם זאת שיעור הנעדרים בשל סיבות כלכליות נותר פי 3 גבוה יותר בקרב גברים ערבים לעומת גברים יהודים (12% למול 4%).

מבט על שוק העבודה בשנת 2022 מלמד ש"תנאי הפתיחה" של החברה הערבית עוד בטרם ה-7 לאוקטובר היו ירודים והתאפיינו בפערים משמעותיים מול החברה היהודית. שיעור התעסוקה של גברים ערבים בגילי עבודה עיקריים (25-64) נמוך בכעשר נקודות האחוז משיעור התעסוקה של גברים יהודים (לא חרדים), ואילו שיעורי התעסוקה של הנשים הערביות נמצא בעלייה בשני העשורים האחרונים, אך עדיין נמוך בהרבה מזה של הנשים היהודיות. פערי התעסוקה בין יהודים (לא חרדים) לבין גברים ערבים מלווים בפערי השכלה משמעותיים, כאשר 22% בלבד מהגברים הערבים המועסקים הם בעלי השכלה אקדמית (לעומת 44% מהגברים היהודים הלא חרדים) ובהתאם הם מרוכזים במספר מצומצם של ענפי כלכלי במשלחי יד עם פריון נמוך.

בשולחן העגול נציג את מאפייני התעסוקה טרום המלחמה ואת השפעת המלחמה על תעסוקת החברה הערבית, נציג המלצות מדיניות למניעת הירידה בתעסוקה בחברה הערבית ונציע שורה של צעדים מידיים לשימור העובדים הקיימים בטווח הקצר, ולהגדלת התעסוקה בטווח הבינוי והארוך לצד השקעה בשיפור איכות התעסוקה.

 

הזמנה 

מצגת - מכון אהרן 

מצגת - ג'וינט תבת 

קישור לשידור בפייסבוק 

נייר מדיניות -  מריאן תחאוכו, עמית לוונטל, טלי לרום ואיילה פרטוש