חדשות

COVID-19 והשפעותיו על המוזיקה

14 יולי
2021

שתפו ב:

מאמר מאת ד"ר רויטל הולנדר שבתאי, תחת הכותרת:

"Music and COVID -19: changes in uses and emotional reaction to music under stay-at-home restrictions"

 

מראה מקום מלא של המאמר:

Ziv, N., & Hollander-Shabtai, R. (2022). Music and COVID-19: Changes in uses and emotional reaction to music under stay-at-home restrictions. Psychology of Music, 50(2), 475-491.

 

 

בעקבות פרסום המאמר שוחחנו עם ד"ר הולנדר שבתאי על הנושא אותו חקרה, על תהליך המחקר ותוצאותיו:

 

"ד"ר נעמי זיו ואני התחלנו את המחקר בעקבות הסגר הראשון במרץ-אפריל 2020 בו אנשים חוו לראשונה מצב ייחודי בו הם סגורים בבית, הם לבד, נאלצים להתמודד עם ריחוק חברתי. אנחנו עדים לכך שמוזיקה עוזרת לנו פעמים רבות, מלווה אותנו בהמון פעילויות בחיים. אנו נוהגים לשים מוזיקה ברקע פעילות שאנחנו מבצעים או להיות אקטיביים איתה, היא מאוד משפיעה על ההרגשה, המצב רוח והאנרגיה שלנו. במחקר, רצינו לראות האם היו שינויים בהרגלי צריכת המוזיקה בתקופת הסגר, וכיצד המוזיקה תורמת להתמודדות של האנשים עם התנאים הקשים של הסגר.

 

כחלק מתהליך המחקר בנינו סקר והעברנו אותו בקרב מאתיים איש בישראל, הסקר התמקד באיך מוזיקה מסייעת בהתמודדות במצבים של משבר, בהתמודדות עם חרדה, יצירת תחושת אחווה ושותפות גורל, בהפגת בדידות ועוד.

 

החלק השני התייחס לנושא ייחודי לקורונה, "Covid clips", קליפים שעברו בווטסאפ, קליפים של אמנים שניגנו בבית, בו אנשים צפו בזמרים מוכרים ששרים בבית בלבוש ביתי, ללא אפקטים, וכו'. סקרנו הופעות ביתיות והופעות ללא קהל. המשתתפים במחקר נשאלו על ההבדל מבחינתם של צפייה בהופעה אמיתית, לעומת צפייה בסרטוני ההופעות שנשלחו בוואטסאפ, הנסקרים דיווחו כי הם מעדיפים הופעות חיות אמיתיות. הם אמנם נהנו מסרטוני הוידאו, אך זה לא מהווה עבורם תחליף מושלם. אין ספק כי יהיה מעניין לעשות את המחקר שוב לאחר שנה של משבר ו- 3 סגרים ולראות אם יש שינוי נוסף.

 

חלק מנתוני המחקר כפי שמוצג במאמר

 

רצינו לראות את השינוי במצב הרוח בתקופה הזו לעומת קודם וכיצד המוזיקה סייעה להם. ישנן תיאוריות שונות כיצד מוזיקה מסייעת במצבי משבר, ומשבר זה הינו ייחודי מבחינת התנאים שלו. ראינו כמה דברים מאוד מעניינים: 1. אנשים דיווחו שכאשר הם שומעים מוזיקה הם מרגישים לא לבד ותחושת הבדידות פוחתת משמעותית 2. אנשים דיווחו כי מוזיקה גורמת להם להרגיש שהם נמצאים במקום אחר. אלו היו גם שני המצבים היותר דומיננטיים בסגר, כאשר לא ניתן לצאת מהבית למקום אחר ויש לשמור על ריחוק חברתי.

 

עוד דבר ששאלנו זה האם יש שינויים בהרגלי צריכת מוזיקה, בכמות ובסגנון המוזיקה. תוצאות הסקר הראו כי לא היה שינוי מהותי. הנשאלים ציינו כי בסגר הראשון לפחות הם שמעו יותר מוזיקה ארץ ישראלית, מרגיש זיקה למקור - ציינו את זה אבל זה לא היה משהו מובהק של 80%. הרב דיווחו כי הם צורכים אותו סגנון מוזיקלי, באותן פעילויות וכמות דומה לזו שלפני הסגר."

 

Abstract

During stay-at-home orders in response to COVID-19, individuals had to deal with both health-related fear and anxiety and the difficulties related to social distancing and isolation. The present study, conducted in Israel shortly after the first lockdown was lifted, at the end of May 2020, examined individuals’ subjective evaluation of differences in their music listening habits and emotional reaction to music compared with normal times. A total of 200 participants filled an online questionnaire focusing on three issues: (1) changes in amount and situations of music listening. These included reference to new music clip types recently created and directly related to COVID-19 and its effects (Corona Clips); (2) changes in intensity of emotions experienced in reaction to music; and (3) changes in general emotions. For most participants music listening and uses remained similar or increased. Both emotional reaction to music general negative and socially related emotions were stronger than under normal circumstances. Music uses and emotion scales were correlated with socially related emotions. The results support previous findings regarding the use of music for mood regulation and the importance of music as a means for social contact and provide a demonstration of subjective evaluation of these functions in real-time coping during a global crisis.

 

לקריאת המאמר המלא>