טכנולוגיה מסייעת (תוכנות, אפליקציות וטכנולוגיות)

 

 

 

ניתן להשאיל אוזניות חוסמות רעש, מחשב נייד עם תוכנות עזר ומכשיר FM בעבור צ'ק פיקדון שיוחזר בתום השימוש. 

להשאלת ציוד עזר ניתן לפנות בבקשה במייל negishut@runi.ac.il

 

מהי טכנולוגיה מסייעת? (Assistive Technology)

טכנולוגיה מסייעת היא שם כולל להתקן או למערכת המאפשרים ליחיד לבצע משימה שלא היה יכול לבצע או להגביר את הקלות והביטחון בביצוע המשימה. כך, טכנולוגיות מסייעות הן יישומים בסביבה טכנולוגית חדשנית שמטרתם להקל על סטודנטים עם מוגבלות לחיות את חייהם באופן עצמאי, ללא תלות באחרים או עם תלות נמוכה.

 

הטכנולוגיות המסייעות מאפשרות כמעט לכל אדם עם מוגבלות לעשות שימוש במחשב: לקויות חושיות (עיוורון, כבדי ראיה, חירשות או כבדי שמיעה וכד'), ליקויים מוטוריים או לקויים קוגנטיביים. טכנולוגיות מסייעות מאפשרות להגדיל את היכולות ולעקוף או לפצות על המחסומים בהם אנשים עם מוגבלות נפגשים בתהליכי למידה. כמו כן יכולה הטכנולוגיה להועיל לכל אדם, למשל, בודק איות, שהוא כלי הכרחי לאנשים עם לקויות למידה יכול לעזור לכל לומד. 

 

יישומים רבים ניתנים לשימוש בגישה מרחוק, דרך המרכז האישי אייקון "IDC APPS"
להסבר מלא אודות השימוש ביישומים וטכנולוגיות מסייעות מרחוק ניתן להיכנס למרכז האישי -> אייקון "שירות ותמיכה" -> לשונית "סטודנטים" ולבחור "IDC APPS".

 

אילו טכנולוגיות מסייעות קיימות במרכז?

 

א. תוכנות המותקנות במחשבי המרכז ובעמדת הנגישות בספרייה:

 

  • תוכנת הקראה – עלמה רידר – עברית/אנגלית

הקראה: Word, דוא"ל ועוד. (מלבד מסמכי PDF/תמונה). קול ומהירות נשלטים באופן אישי ע"י הקורא. 

מיקוד: התוכנה מצביעה ומאירה את הקטע המוקרא ומאפשרת ניווט במסמך

הקלטה: התוכנה מאפשרת הקלטה ושמירת קבצים ב mp3.

כתיבה:מסייעת בכתיבה ע"י ניבוי מילים והקראת הטקסט הנכתב לצורך בקרה.


 

  • תוכנת OCR- Abby fine reader

המרת טקסט סרוק/תמונה לקבצי Word בכדי שתוכנות ההקראה יוכלו להקריא אותן.

למי מיועדות?

  1. לאנשים עם לקות בשפה/קריאה (לדוגמא דיסלקציה) המתקשים בקריאה.
  2.  לאנשים כבדי ראייה המתעייפים מקריאה רבה.
  3. לאנשים עם קושי להתרכז או להתמקד בטקסט במהלך הקריאה.

 

  • תוכנת IZOOM ו ZOOMTEXT

תוכנות הגדלה התומכות ביותר מ-8 מצביי הגדלה שונים (עדשת מצלמה, חלון מפוצל וכד').

עובדות היטב עם תוכנות ההקראה.

למי מיועדת? 

בעיקר לסטודנטים לקויי/כבדי ראייה וכן לסטודנטים עם הפרעות קשב וריכוז.


 

  • תוכנת NVDA

קורא מסך – קורא את כל מסך התצוגה.

למי מיועדת?

לסטודנטים עיוורים בעיקר.

  • תוכנת  Dragon - Speech to Text

תוכנה בשפה האנגלית בלבד אשר ממירה דיבור לכתב.​

למי מיועדת?

לסטודנטים עיוורים בעיקר.

 

  • ניתן גם ניתן להשתמש ביישומים רבים מהמחשב שלך בגישה מרחוק, דרך המרכז האישי   אייקון "RUNI APPS".

 

  • לקבלת להסבר מפורט לשימוש מרחוק ביישומים וטכנולוגיות מסייעות, ניתן להיכנס למרכז האישי  אייקון "שירות ותמיכה" לשונית "סטודנטים" ולבחור "RUNI APPS".

 

  • בנוסף – אפשר להגיע לאחת המעבדות בקמפוס להתנסות ולקבל תדריך קצר מהחונכים מצוות המעבדות שנמצאים שם. ניתן להגיע למעבדות בשעות שאין בהן שיעורים (למשל באריסון לאודר: A107 או A319 או L202). ניתן לתאם גם מול אריק מנהל צוות המעבדות Rubin.Eric@runi.ac.il


 


 

ב. טכנולוגייה:

הספריה מצוידת במכשיר טמ"ס שולחני (טלויזיה במעגל סגור) הממוקם בעמדת הנגישות בספרייה לשירות הסטודנטים והסגל.


 

  •  טמ"ס הוא מכשיר המורכב ממצלמת וידיאו, מערכת אלקטרונית להגדלה ומסך. מצלמת הוידיאו מצלמת בזמן אמת את המסמך שרוצים לקרוא (מכתב, עיתון, ספר); המערכת האלקטרונית מגדילה את החומר המודפס לגודל הרצוי ומאפשרת בחירה ושליטה על צבע האותיות והרקע, כמות האור והקונטרסט שעל המסך; המסך מציג בפני כבד הראיה את החומר המודפס מותאם לחדות הראייה שלו באופן מיטבי – מוגדל, בצבעים ובניגודיות המתאימים לו. הממשק של הטמ"ס הוא פשוט ונוח מאוד לתפעול ואינו דורש מיומנות כלשהי. למכשיר נלווה ציוד המאפשר הקראת טקסטים בשש שפות לועזיות: אנגלית, צרפתית, ספרדית, גרמנית, איטלקית והולנדית עם בחירה של קול גברי או נשי. לאלו הזקוקים להקראת טקסט בעברית ניתן להמיר את החומרים לקובץ אלקטרוני  בעזרת תוכנת OCR- Abby fine reader ולהשתמש בתוכנת ההקראה עלמה רידר.


 

  • מכשירי עזר לשמיעה FM Contego – מערכת שמיעה אלחוטית המאפשרת שמיעה של דברי המרצה ישירות וללא הפרעות סביבתיות, אל מול תגובות הקהל. המערכת מותאמת לשתלים קוכליארים ולכל מכשירי השמיעה.

ג. עזרים ארגונומיים:

המרכז חושף את הסטודנטים לעזרים ארגונומיים מגוונים אשר מסייעים ללמידה.


 

  • סרגל שורה שקופה , משפר את המעקב קריאה , שיפור הקריאה-השורה הנקראת מבודדת משאר הטקסט, דבר המקל באופן משמעותי על תהליך הקריאה לאנשים המתקשים בקריאה, בעלי קשיי ראיה או בעיה בתנועת העיניים.

 

 

  • כרית "פיתה" מאפשרת ישיבה רגועה לאורך זמן, הזיזים מעניקים תחושה והכרית מאפשרת ישיבה בתנועה. בנוסף אפשר להניח את הכרית על הרצפה לצורך תנועתיות לרגליים בישיבה לאנשים בעלי הפרעת קשב או צורך בתנועתיות.

 


  • טיימר חזותי-טיימר שקט של 60 דקות העוזר בהבנה ותרגול אומדן הזמן . הטיימר מיועד לבעלי הפרעות קשב וריכוז ומספק את היכולת לשפוט כמה זמן נשאר בלי צורך לדעת לקרוא שעון. הוא נעזר בתיאור גרפי על מנת להציג את הזמן שנשאר, פועל עם צבעים חזרים וספרות גדולות.

 

 

 

  • מקלדת ארגונומית צבעונית עם מקשים גדולים במיוחד – מיועדת לבעלי לקות ראייה, בעיות קשב וריכוז ולבעלי קושי ומוגבלות פיזית.
  •  אוזניות לביטול רעש אקוסטי – אוזניות מיוחדות המיועדות לאפשר לסטודנטים ללמוד בתנאי שקט גם במידה ויש דיבורי רקע סביבם ובנוסף, מאפשר שימוש בתוכנות ההקראה הקיימות על מחשבי המרכז לשימוש הסטודנטים בחללי הלימוד השקטים במרכז.

 


ד. אפליקציית עזר לשמע

Audio everywhere

אפליקציית עזר לשמע מותקנת במספר כיתות ברחבי הקמפוס. האפליקציה הינה בהורדה חינם לטלפון הנייד והשמיעה מתבצעת באמצעות האוזניות האישיות של הסטודנט.

 

לאופן כניסה, הפעלת האפליקצייה ופירוט הכיתות בהן האפליקציה מותקנת לחץ כאן >>