הקליניקה למשפט בינלאומי פלילי ולמשפט בינלאומי הומניטרי

הקליניקה למשפט בינלאומי פלילי ולמשפט בינלאומי הומניטרי מעניקה לסטודנטים הזדמנות לרכישת ניסיון מעשי במשפט הבינלאומי הפלילי וההומניטרי. הסטודנטים ייטלו חלק בעבודה על תיקים הנשמעים בפני בתי דין בינלאומיים פליליים היושבים (רובם) בהאג, וכן יעסקו בעבודה משפטית בסיוע לפעילויותיו השונות של הצלב האדום הבינלאומי באזורנו.

תחום המשפט הבינלאומי הפלילי עוסק בחקירתם ובהעמדתם לדין של חשודים בביצוע פשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות ורצח עם. החל מה1 בינואר, ובהינתן החלטה של 2/3 המדינות החברות באמנת רומא, היא חוקת ביהמ"ש הבינלאומי הפלילי, לביהמ"ש תהיה גם הסמכות בגין פשע התוקפנות, הוא הפשע בגין יציאה ללחימה או שימוש בכוח אסור נגד ישות מדינית אחרת. כל זאת בהתחשב במורשת משפטי נירנברג בתום מלחמת העולם השניה, ותחת עקרונות ההליך ההוגן ושמירה על זכויות נאשם. החל משנת תשע"ז הקליניקה עוסקת גם בסוגיות הנוגעות לתפקיד צדק ומשפט במעברים פוליטיים, מסכסוך לשלום ומדיקטטורה לדמוקרטיה- תחום המוכר כ'צדק מעברי'.


תחום המשפט הבינלאומי ההומניטרי מכיל בתוכו את דיני הלחימה - מה מותר ומה אסור בעת לחימה, מיהו ומהן מטרות חוקיות ועוד. כמו כן, הוא עוסק בדיני התפיסה הלוחמנית (דיני כיבוש), ותחת אלה, מהם חובותיו של המפקד הצבאי בשטחים, האיזון שבין שמירה על חוק וסדר, שמירה על זכויות האוכלוסייה המוגנת והצורך הצבאי של הכוח המפעיל שליטה אפקטיבית בשטח.


הקליניקה הינה אפוליטית ובלתי-תלויה. לצד מרכיב תיאורטי במשפט בינלאומי, פלילי והומניטרי, במפגשים קליניים שבועיים ובהם בוחנים עקרונות והתפתחות היסטורית של הדינים, מקרי בוחן בסכסוכים בעולם, ותמורתם לדין בישראל ובשטחים, לקליניקה מרכיב מעשי בו הסטודנטים נחשפים לסוגיות ולאתגרים בהם עוסקים ארגונים ובתי משפט בינלאומיים היושבים בהאג ובישראל, גורמים מדינתיים, ארגונים אזרחיים ויחידים- עורכי דין וקורבנות. העבודה נעשית בצוותים ובהנחיית מנהלת הקליניקה. כתיבת חוות הדעת וטיעונים יכולים שייעשו במסגרת עבודת ההגנה, התביעה, ייצוג קורבנות וערכאות השופטים בבתי המשפט הבינלאומיים הפליליים. הקליניקה פועלת גם מול הצל"א במשלחתה לישראל והשטחים, היושבת בתל אביב, ומול הצל"א ג'נבה. בפרויקטים הנוגעים לצל"א בתל-אביב, חוקרים הסטודנטים סוגיות הנוגעות לאופן בו ישראל מיישמת את הדין בשטחים.


לקליניקה שיתופי פעולה עם קליניקות תאומות היושבות בהאג, ארה"ב, ג'נבה ורומא. מדי שנה משתתפי הקליניקה לוקחים חלק באחת משתי המשלחות שמקיימת הקליניקה, יחד עם אוניברסיטאות ליידן ואמורי מחד, ובשת"פ עם האקדמיה ללימודים גבוהים בג'נבה מאידך.

 

הסטודנטים לוקחים חלק פעיל במפגשי הקליניקה השבועיים ובהם מפגשי אורח, דיונים וקורס תיאורטי. מדי שנה, הסטודנטים נדרשים לאחת מבין הפעילויות הפרונטליות, משפט מבוים על בסיס המשפט המבוים של הICC באנגלית, ניתוח משפטי של התפתחות שבאקטואליה (הצגת ה'אדיטוריאל'), ו/או סימולציה בה הסטודנטים הם היועצים המשפטיים של המפקד הצבאי בזמן לחימה.

 

בנובמבר 2017, משלחת הקליניקה לדיני לחימה השתתפה בשבוע חילופין בוושינגטון ובאטלנטה עם הקליניקות לדיני לחימה של אוניברסיטאות אמורי וליידן. המפגש התאפשר בזכות תמיכתו הנדיבה של בן פרנץ, תובע ממשפטי נינרברג ב1945, בן 96. להלן לינק לוידאו ​עם עדותו שהוקרנה במפגש.

 

בוידאו, מתעד פרנץ את סיפור משפחתו שגלתה לארה"ב בעקבות רדיפה במזרח אירופה, עדותו כקצין אמריקאי בשחרור מחנות ההשמדה הנאציים, וכיצד נהפך לתובע באחד התיקים החשובים בהיסטוריה והוא תובע צעיר בן 27 וללא כל ניסיון קודם. את נאום הפתיחה של התביעה פתח במשפט שלא נקלט במצלמות וכך אמר: "בצער ובתקווה נחשוף את הטבח המכוון של יותר ממיליון גברים, נשים וילדים חפים ומשפע וחסרי ישע', צער ותקווה אלה שני העקרונות שהנחו אותי באותו משפט ובכל אשר אני עושה מאז". פרנץ נותן גם עדות נדירה למשפטים צבאיים ב'הליך מזורז', לפני הקמת הטריבונל הצבאי הבינלאומי לנירנברג, שהביא להוצאתם להורג של כ1000 חיילים גרמנים. באפריל 2018, יצאה משלחת הקליניקה (מסלול צדק מעברי) לנירנברג להתחקות אחר אותו משפט, וזכתה להרצאה מבנו של פרנץ, פרופ' דון פרנץ בנושא פשע התוקפנות וסמכות ביהמ"ש הבינלאומי הפלילי בהאג, שנכנסה לתוקף ב ​15 בדצמבר 2017.

 

 

  • הקליניקה מיועדת לתלמידי שנה ג' ומעלה.
  • הקבלה מותנית בראיון אישי.
  • ציון של 85 ומעלה במשפט בינלאומי פומבי- יתרון.
  • עדיפות לבעלי רקע נוסף במשפט בינלאומי (השתתפות בתחרויות למשל).
  • שליטה בשפה האנגלית- חובה.
  • שפות נוספות- יתרון.

 

אורך הקליניקה היא 52 שעות אקדמיות, 6 שעות שבועיות לעבודה המעשית ולאורך שנה קלנדרית. הקליניקה מזכה ב-8 ש"ס.

 

לכל פנייה, מוזמנים לפנות למנהלת הקליניקה, עו"ד יעל ויאס גבירצמן במייל: yaelgman@gmail.com