מכון גזית-גלוב לחקר נדל"ן אירח את ועדת ההיגוי הבין-משרדית לשיפור מסד הנתונים אודות שוק הנדל"ן -פורום הנדל"ן הממשלתי

מכון גזית-גלוב לחקר נדל"ן אירח ב- 28 בנובמבר 2019 בבינתחומי הרצליה את ועדת ההיגוי הבין-משרדית לשיפור מסד הנתונים אודות שוק הנדל"ן - פורום הנדל"ן הממשלתי. הוועדה הוקמה מתוקף החלטת הממשלה דר/10 374 במטרה לשפר את מסד הנתונים הממשלתי אודות שוק הנדל"ן הזמין לציבור, והונחתה למצוא דרכים לטיוב המידע הקיים במאגרי מידע ממשלתיים שונים הנוגעים לשוק הנדל"ן ולהנגשתו לציבור הרחב ולפעילים בשוק הנדל"ן.

 

פרופ' אמנון להבי, דיקן, בית ספר הארי רדזינר למשפטים; מנהל אקדמי, מכון גזית-גלוב לחקר נדל"ן, באוניברסיטת רייכמן, בירך את חברי הוועדה על פעילותם החשובה ואמר כי מכון גזית-גלוב לחקר נדל"ן שמח על שיתוף הפעולה ההדוק עם המרכז למיפוי ישראל ועל אירוח מפגש הוועדה באוניברסיטת רייכמן זו הפעם השנייה.

רונן רגב, מנכ"ל, המרכז למיפוי ישראל, התייחס לחשיבות הנתונים והמחקר בשוק הנדל"ן: "האתגר עוד לפנינו שכן מקבלי ההחלטות עוד לא הבינו את חשיבות הנתונים העומדים לרשותם. אנחנו יודעים כמה המחקר בשוק הנדל"ן חשוב, וקפיצת הדרך הבאה תהיה כשמקבלי ההחלטות ישתמשו במידע בצורה שוטפת בהליכי קבלת ההחלטות בממשלה". רגב הוסיף כי "מטרת הוועדה היא להביא למערכת משולבת של אקדמיה, חברות, ממשלה, עיריות וציבור כדי ששוק הנדל"ן יהיה יותר חכם ומשוכלל".

 

פרופ' ירון פלוס, מדען ראשי, המרכז למיפוי ישראל, הדגיש את חשיבות המידע לשיפור שוק הנדל"ן באמצעות הקטנת אי הוודאות בשוק וחיזוק התיאום הממשלתי לקיצור זמנים. פרופ' פלוס סקר את החידושים והשיפורים שהוכנסו לשרת המפות הממשלתי, אשר נפתח לציבור בינואר 2018 במטרה לשמש ככלי מרכזי לשיתוף פעולה והעברת מידע בין הגופים העוסקים בנדל"ן בישראל. לדבריו, תובנה מרכזית מיצירתו של שוק חכם היא שהנגשת המידע מאפשרת תיאום טוב יותר בין כל הגורמים ועתידה לחסוך למשק חצי מיליארד שקלים בשנה.

יוסף שגיא, המרכז למיפוי ישראל, הציג את הרכיב החדש בשרת המפות הממשלתי "מה בסביבה" אשר נפתח לציבור ומספק מידע רחב בנוגע למוסדות החינוך, גינות ופארקים, שירותים, מסחר, תחבורה, הרכב דמוגרפי ומדדי איכות הסביבה בשכונה.


יובב סנדרס, המרכז למיפוי ישראל, ציין כי דיונים רבים בכנסת הצביעו על היעדר השקיפות בנתוני השכירות במשק המקשה על קבלת החלטות רגולטוריות. על מנת להתמודד עם היעדר שקיפות הנתונים, הוחלט לייצר בסיס נתונים אחוד אודות שוק השכירות במשק לטובת מקבלי ההחלטות בממשלת ישראל. איסוף הנתונים החל בשנת 2017 ועד כה נרשמו כ- 400 אלף נכסים להשכרה בבסיס הנתונים הממשלתי.


אירה דיאמנדי, מנהלת אגף ניתוח כלכלי, משרד הבינוי והשיכון, סקרה את המגמות בשוק הדיור וענף הבנייה הישראלי ואמרה כי: "העשור האחרון של עליית המחירים הגדולה הוא חסר תקדים כי לכאורה לא היה שינוי משמעותי באוכלוסייה, תוך השפעתה של הריבית הנמוכה בתקופה זו". בהתייחסה לשוק השכירות ציינה: "מחירי השכירות עלו באופן מתון בהשוואה למחירי הדירות, ומשנת 2009 הקשר בין השינויים במחירי הדירות לשינויים במחירי השכירות נחלש מאוד". בחינת הנתונים בשוק הדיור והשכירות מראה כי למרות עליית המחירים ויוקר הדיור, המגורים בשכירות הפכו ליותר נוחים עבור משקי הבית, כך שמי שגר בשכירות - מצבו השתפר בצורה משמעותית.

לסיום, התייחסה למדיניות הממשלה המתמקדת בעיקר בצד הביקוש - באה לידי ביטוי במספר העסקאות לרכישת דירות בין היתר במסגרת תכנית "מחיר למשתכן". מנגד, בכל הנוגע להיצע - רואים ירידות בהתחלות בנייה כמעט בכל המחוזות, למעט בתל אביב. כתוצאה מכך נוצר עודף היצע בפריפריה ופער בבנייה בתל אביב לאור העלייה במספר משקי הבית שמצטרפים לעיר.

 

דניאלה פז ארז, מייסדת ובעלים, פז כלכלה והנדסה, הציגה את חזון התכנון האורבני המתבקש לאור המציאות התכנונית המורכבת של שוק הנדל"ן כיום. לדבריה, תכנון אורבני צריך לקחת בחשבון את הצרכים של כלל המעורבים בתכנון: רשויות, מוסדות, יזמים והציבור. התכנית צריכה למקסם את האיכות התכנונית ולצמצם למינימום האפשרי את העלות הישירה והעקיפה של התכנית לכלל הגורמים המושפעים מהתכנון. כמו כן, התכנית צריכה להתחשב בסט מדדי ביצוע כלכליים, סביבתיים וחברתיים לאורך שלבי התכנון.

 

בהמשך דבריה אמרה כי דווקא בשלב התכנון המהווה השלב החשוב ביותר, אין כמעט כלים טכנולוגיים שמראים את התמונה העתידית למקבלי ההחלטות. עובדה זו לא מאפשרת למתכננים ומקבלי ההחלטות להבין מהן ההשלכות של החלטות אלו בשלב התכנון. בהיעדר כלי אנליזה מתקדמים, התכנון נשען על אינטואיציה וניסיון העוסקים בענף. "The Urban Dashboard" היא מערכת בשלבי פיתוח אשר נועדה לתמוך בקבלת החלטות בתכנון ערים. המערכת מאפשרת ניתוח רב משתנים לתכנית אדריכלית בכל אחד משלבי התכנון על סמך מדדי ביצוע כלכליים, תחבורתיים וסביבתיים. שימוש במערכת יטייב את איכות התכנון וקבלת ההחלטות על ידי הנגשה וניתוח של מידע רב לאורך שלבי התכנון.

 

לסיום, ד"ר רונית לוין-שנור, בית ספר הארי רדזינר למשפטים ומכון גזית-גלוב לחקר נדל"ן, הבינתחומי הרצליה, הציגה את המתודולוגיות המרכזיות המשמשות למחקר בנושא רגולציית נדל"ן והדגישה את חשיבות הנגשת המידע לאנשי האקדמיה.

 

למידע נוסף אודות פעילות ועדת ההיגוי הבין-משרדית לשיפור מסד הנתונים אודות שוק הנדל"ן: לחצו כאן>>

לשרת המפות הממשלתי: לחצו כאן>>