"העיקר הבריאות"
חזבאללה מחזק את כוחו בלבנון

 

אל"מ (מיל.) אודי אבנטל | 6 בפברואר, 2019

Lebanon Flag
Photo: Shahen books | CC BY-SA 4.0

 

כתשעה חודשים לאחר הבחירות בלבנון, בתום משבר ומיקוח פוליטי מרים, הכריז השבוע ראש ממשלת המעבר, חרירי, על הקמת ממשלה חדשה, בת 30 שרים כתמיד.

 

המרוויח הגדול מהמהלך הוא חזבאללה, ששב והוכיח כי הוא אינו רק הארגון הצבאי החזק במדינה אלא גם אחד הכוחות הפוליטיים הדומיננטיים.

 

חזבאללה הצליח לכופף את ידו של חרירי בסוגיית המחלוקת המרכזית שעכבה את הקמת הממשלה: מינוי שר מטעם תומכי הארגון הסונים בפרלמנט. מדובר בקבוצה של שישה חברי פרלמנט פרו-סוריים, שסירבו להצטרף למחנה הסוני, בראשות חרירי.

 

יתרה מכך, חזבאללה זכה לשלושה שרים, לעומת שניים בממשלה היוצאת, ובהם שר הבריאות, ג'מיל ג'אבק. ג'אבק, מזוהה עם חזבאללה (היה בעבר רופאו של נסראללה) אך אינו חבר רשמי בארגון הטרור, כדי שלא לחשוף את המשרד לסנקציות בינ"ל. זו הפעם הראשונה שחזבאללה, שעד היום החזיק בתיקים שוליים יחסית, שולט במשרד אקזקוטיבי מרכזי (בעל התקציב הרביעי בגודלו בממשלה).

 

חזבאללה צפוי לנסות לנצל את משרד הבריאות כדי לחזק את הרשת הסוציאלית שלו (מערך הדעוה), למשל באמצעות פריסת מרפאות ושרותי בריאות ברחבי הדרום השיעי, במטרה להעמיק את אחיזתו באזור זה ואף מעבר לו. מצד שני, הוא עלול להיחשף לביקורת נוכח מצבה הקשה של מערכת הבריאות בלבנון המצויה על סף קריסה.

 

בעקבות מינוי ג'אבק, מחלקת המדינה האמריקאית נחלצה להזהיר את לבנון שלא תאפשר לחזבאללה להסיט כספים מהמשרד כדי לחזק את כוחו. מנגד, הזדרז נסראללה לעלות לשידור ב'אלמנאר', ויצא מגדרו כדי להבהיר שאינו שולט בממשלה וכי תקציבי משרד הבריאות שקופים ועומדים לביקורת.

 

מהזוית הישראלית, הקמת הממשלה המחישה כי מהלך נטרול המנהרות בגבול - נכס צבאי אדיר של חזבאללה שניטל ממנו - לא פגע בו פוליטית, והוא צפוי להמשיך ולחזק את כוחו במדינה. בנסיבות אלה, כאשר יחסי הכוח בין המחנות בלבנון משקפים השפעה גוברת של איראן על חשבון סעודיה, חזבאללה אינו עומד בפני כל לחץ להתפרק מנשקו. יתרה מכך, ממשלת לבנון עלולה לנקוט גישה מתעמתת יותר בכל הקשור למחלוקות עם ישראל בסוגיית הגבולות - הימי (בהקשר למאגרי הגז) והיבשתי.

 

בלבנון חגגו את הקמת הממשלה בזיקוקי דינור ברחובות ביירות, ומקווים כי היא תאפשר להתחיל לטפל באחד המשברים הכלכליים הקשים בתולדות מדינת הארזים. ללבנון, חוב ציבורי מהגדולים בעולם (150% מהתמ"ג), והיא סובלת מאבטלה גואה של כ-35%, קריסות תכופות של מערכת החשמל ושחיתות פושה. על רקע זה הורידה חברת דירוג האשראי 'מודיס' את לבנון לרמת סיכון גבוהה להשקעות, עד כדי חדלות פירעון.

 

בנסיבות אלה, משימתה הראשונה של הממשלה החדשה תהיה לממש את ההתחייבויות הבינ"ל לסיוע ללבנון, בהיקף של 11 מיליארד דולר, שהיו "תקועות" על רקע המשבר הפוליטי. זאת, בתנאי שתוכל לייצר הסכמה פנימית לקידום הרפורמות הכלכליות והמבניות הנדרשות ממנה על ידי קרן המטבע והבנק העולמי.

 

הבחירות מהוות בשורה לנשים בלבנון. ארבע שרות, לעומת אחת בממשלה היוצאת, כולל שרת בטחון פנים ראשונה בעולם הערבי (ראיה חסן, ממפלגתו של חרירי). מאי צ'דיאק, עיתונאית אנטי סורית, שאיבדה יד ורגל בניסיון התנקשות ב-2005, מונתה לשרה לעניינים אדמיניסטרטיביים, מטעם מפלגת הכוחות הלבנוניים, של סמיר ג'עג'ע.

 

בשורה התחתונה, התרחב פער הכוח בין מחנה ה-14 מרץ, בראשות חרירי ובני בריתו מה'כוחות הלבנוניים' (10 שרים בממשלה), לבין מחנה ה-8 במרץ בראשות מפלגת הנשיא עון ובני בריתו, חזבאללה ואמל (16 שרים). ועדיין לשני המחנות זכות וטו על החלטות הממשלה בסוגיות מהות, בהחזיקם שליש חוסם של שרים, והיא מהווה מעין ממשלת אחדות לאומית.

 

 

 

נכתב ע"י אל"מ (מיל') אודי אבנטל.

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>