עננת הטלטלה שבה לרחף מעל המזרח התיכון

 

אל"מ (מיל.) אודי אבנטל | 26 בינואר, 2019

Middle East map
 

בשבוע החולף שבה לרחף מעל המזרח התיכון עננה של חוסר יציבות, שהזכירה למנהיגי מדינות ערב את אירועי ה"אביב הערבי", שזעזעו את משטריהם.

 

בסודאן, מאז ה-19 בדצמבר נמשכות מחאות אלימות נגד הדיקטטורה הצבאית של עומר אלבשיר, השולט במדינה כשלושה עשורים. המהומות פרצו באטברה, עיר שדה קטנה בצפון, התפשטו לרחבי המדינה וזלגו גם לבירה ח'רטום. המשטר הכריז מצב חירום והגיב בברוטליות: עשרות הרוגים ומאות פצועים, עוצר ומעצר של ראשי המחאה, סגירת מוסדות חינוך ואמצעי תקשורת. את המהומות הציתה העלאת מחירי הלחם אולם הן הפכו למחאה פוליטית ולקריאה להפלת המשטר, כשברקע מתחזק חששו מחבירה של גורמי צבא למפגינים.

 

בתוניסיה כתב טלוויזיה בן 32 הצית עצמו למוות במחאה על האבטלה והעוני ("אנשים מתים ברעב"). האירוע, אותו הנציח ב'סמרטפון', אינו מחזה נדיר במדינה (30-40 מקרי מוות בשנה) אולם עיתויו והעימותים בעקבותיו, הזכירו לרבים את "אות הפתיחה" של הטלטלה בעולם הערבי, בדיוק לפני 8 שנים, כאשר בתוניסיה הצית עצמו בעל דוכן פירות אנונימי, מחמד בועזיזי.

 

בסעודיה, בוצע RESHUFFLE, במסגרתו הוחלפו, בין היתר, שרי החוץ, הביטחון הכללי, המידע וראש המשמר הלאומי. מעבר לניסיון להתמודד עם הביקורת הבינ"ל בפרשת חשוקגי', המינויים מסמנים מהלך לחיזוק השליטה הפנימית בממלכה ולהידוק האחיזה בתוך שורות המשטר.

 

השילוב בין תנאים כלכליים מחריפים, עימם המשטרים במדינות ערב לא מצליחים להתמודד לבין מחאה פוליטית נגד שליט אוטוריטרי, הוא חדשות רעות למנהיגי האזור. עומק חששם השתקף בדמיון הנדיר בין תגובות מצרים ותורכיה, שנחלצו להכריז על תמיכה בממשלת בשיר. שר החוץ וראש המודיעין המצריים עשו זאת בח'רטום עצמה (שם קיימו ביקור שתוכנן מראש); ובאנקרה, ה-,AKP מפלגתו של ארדואן, הצהירה כי נגד סודאן נרקמות מזימות, דומות לאלו שכוונו נגד הממשלה התורכית. ובינתיים, במצרים בוצעו מעצרים של גורמי אופוזיציה ונאסרה מכירת אפודים צהובים ללא אישור מיוחד...

 

גם אם המחאות בשבוע החולף לא צפויות להפוך בן לילה ל"גל" עוצמתי בסגנון ה"אביב הערבי", נראה שהן מסמנות "ימים סגריריים" בעתיד. בכל מקרה, כאשר גובר פחד המנהיגים מ"הרחוב", מצטמצמת יכולתם לנקוט מהלכים פורצי דרך בתחום הנורמליזציה עם ישראל, ויותר מכך, למנוע ולטפל באירועים דוגמת דריכתה של שרת ההסברה ודוברת ממשלת ירדן, על דגל ישראל...

 

בתנאים הנוכחיים אין זה מפתיע שמתחזקת הכרת מדינות ערב במשטרו המתייצב של אסד, שמשקפת גם את הישגיו הצבאיים על הקרקע. בשיר ערך ביקור ראשון של מנהיג ערבי בסוריה, הליגה הערבית דנה בהחזרת סוריה לשורותיה, האמירויות ובחריין פתחו מחדש שגרירויות בדמשק, ויד ימינו של אסד, ממלוכ, ביקר בקהיר.

 

במקביל, עוד בטרם עזב חייל אמריקאי אחד את סוריה, משטר אסד כבר קוצר את פירות החלטת טראמפ. כוחותיו החלו להיכנס למנביג', העיר האסטרטגית על גבול תורכיה, והוא צפוי להרחיב את שליטתו לכל האזור הכורדי בצפון המדינה. זאת, לאחר שהכורדים ביקשו את הגנת המשטר ואנקרה הקפיאה את המבצע שתכננה נגד הכורדים, כנראה בעקבות ערבויות שקיבל ארדואן מפוטין.

 

גם איראן מיהרה לזלוג לסדק שפתחה הודעת ארה"ב על כוונה לצמצם כוחות באפגניסטאן, ואירחה משלחת טאליבן בטהראן לקידום שיחות שלום במדינה. כזכור, רק לאחרונה ניהל שליח ארה"ב לאפגניסטאן, ח'לילזאד, שיחות ישירות עם הטאליבן באבו דאבי, כאשר הודעת טראמפ על הנסיגה מסוריה תפסה אותו בהפתעה...

 

 

 

נכתב ע"י אל"מ (מיל') אודי אבנטל.

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>