החמצה היסטורית?


נכתב ע"י צוות המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS)

בראשות אלוף (מיל.) עמוס גלעד | 17 ביולי, 2023

 

Photos: Kremlin.ru | CC BY 4.0; Gage Skidmore | CC BY-SA 2.0; GPO - Haim Tzach

 


ישראל ניצבת כיום בפני הזדמנות היסטורית לקידום הסכם נורמליזציה עם סעודיה. להסכם עשויות להיות השלכות אסטרטגיות מרחיקות לכת על הביטחון הלאומי ועוצמתה האסטרטגית הרב-מימדית של ישראל. לא בכדי, הסכם הנורמליזציה עם סעודיה הוגדר על ידי ראש הממשלה עצמו עם כניסתו לתפקיד כאחת משתי מטרות העל בזירה החיצונית (השנייה - בלימת פרוייקט הגרעין האיראני).

 


השגת הנורמליזציה תלויה במשולש בין סעודיה לארה"ב ולישראל, וביכולת של כל אחת לקדם הבנות שייתנו מענה לדרישות של כולן. למעשה, מדובר בחבילה אחת גדולה, שמימושה המלא תלוי בקיום רכיבים שונים על ידי כל אחד מהשחקנים.


 

 

כרסום העוצמות האסטרטגיות של ישראל

 

בשבועות האחרונים הולך ומתחוור, כי המדיניות הכוללת של הממשלה מובילה להיחלשות העוצמות האסטרטגיות ולכרסום בביטחון ובחוסן הלאומי של המדינה. מגמות אלו באות לידי ביטוי במימד האסטרטגי, במישור הצבאי, בתחום הכלכלי ובמרחב החברתי. מעשית, צביונה של ישראל כדמוקרטיה משגשגת נמצא בסכנה; המדינה נמצאת על סף קרע עמוק העלול להקרין על עוצמתו של צה"ל; נוצר משבר אמון עמוק ביחסים עם הממשל האמריקני; העולם הערבי מגלה הסתייגויות חריפות מצעדי הממשלה למול הפלסטינים; מסתמנים סימנים מובהקים לפגיעה בכלכלה נוכח הירידה בהשקעות זרות, בעיקר מצד חברות היי-טק; ונשחק דימוי העוצמה של ישראל.

 

אויבינו במרחב, בראשם איראן, חזבאללה וחמאס, מזהים את סימני החולשה וממשיכים בתהליכי ההתעצמות. זאת, תוך גילוי ביטחון עצמי ותעוזה גוברת, בייחוד מצד חזבאללה, לאתגר את ישראל. מדובר בשורה של תקריות בפרק זמן קצר של כארבעה חודשים בלבד - הפיגוע בצומת מגידו, ירי רקטות מלבנון, הקמת שני אוהלים בהר דב, ירי טיל נ"ט שנפל סמוך לכפר רג'ר, התגרויות בקרבת גדר הביטחון, ועוד. לא בכדי, ראש אגף המודיעין, האלוף אהרון חליוה, הזהיר בכנס הרצליה, כי נצראללה קרוב לבצע טעות "העלולה לדרדר את האזור למלחמה גדולה".

 

 

סעודיה - ברית אסטרטגית עם ארה"ב בתמורה לנורמליזציה

 

יורש העצר הסעודי, מחמד בן סלמאן (MBS), נערך לתחילת כהונתו כמלך והוגה תוכניות ארוכות טווח לבסס את סעודיה כמעצמה כלכלית עולמית וכמובילת העולם המוסלמי. לתפיסתו, אבן הראשה למימוש חזונו היא מיסוד שותפות אסטרטגית ארוכת טווח עם ארה"ב, שתשען על שלושה עמודי תווך:

 

  • ערבויות ביטחוניות שיכללו מחוייבות להיחלץ לעזרתה של סעודיה במקרה בו תותקף או יהיה סיכון ממשי לביטחונה הלאומי.
  • אספקת מערכות הנשק המתקדמות ביותר, בדגש על מערכות הגנה, אך גם מטוסי קרב מדגם F35, ועוד.
  • אישור להקמת מעגל דלק אזרחי שלם בממלכה, כולל קבלת כורי כוח מארה"ב.

 

לגישתו של יורש העצר הסעודי, נדבך מרכזי נוסף למימוש החזון הוא שיכוך מתיחויות אזוריות, ובכלל זאת עם אויבותיה ויריבותיה של הממלכה - איראן, סוריה ותורכיה. נראה כי בהתאם לתפיסה זו, MBS מוכן לקדם הסכם נורמליזציה עם ישראל. זאת ככל הנראה מתוך ההערכה שהסכם כזה הינו הדרך היחידה לשכנע את הממשל האמריקני להיענות לבקשותיו. יתרה מכך, בראייתו של יורש העצר, התקדמות מדינית בין ישראל לפלסטינים אינה מהווה תנאי הכרחי. עם זאת, ניצבים סימני שאלה אם סעודיה אכן תהיה מוכנה לקדם נורמליזציה במציאות בה ממשלת ישראל נוקטת בצעדים חד-צדדיים לסיפוח יהודה ושומרון, באופן העלול להוביל להסלמה רחבה ולהקרין גם על היציבות בירדן.

 

 

ארה"ב - שינוי התנהלות ממשלת ישראל כתנאי לנורמליזציה

 

ארה"ב מצידה רואה כאינטרס רב חשיבות את הצורך לאתחל מחדש את היחסים עם סעודיה כרכיב מרכזי בעימות המתפתח עם סין. זאת, במידה רבה בשל ההבנה שחלחלה בוושינגטון, כי המדיניות שננקטה כלפי סעודיה בשנתיים הראשונות לממשל ביידן, ובייחוד כלפי יורש העצר, דחקה את הממלכה לעבר סין (ורוסיה). עם זאת, נוכח הבקשות כבדות המשקל של MBS, הממשל ככל הנראה מעריך כי כדי שיוכל לאשר אותן, בעיקר בקונגרס שרבים מחבריו בעלי גישה מסויגת כלפי סעודיה, עליו לקדם במקביל הסכם נורמליזציה היסטורי בין סעודיה לישראל.

 

בראיית ארה"ב, ישראל נדרשת לתרום את חלקה למימוש העסקה. הנשיא ביידן עצמו אמר לאחרונה כי הדרך להשגת הסכם עודנה "רחוקה". מניתוח דבריו עולה, כי ממשלת ישראל, שנתפסת בראייתו כ"קיצונית ביותר" בחמישים השנים האחרונות, נדרשת לשנות את מדיניותה והתנהלותה בשתי סוגיות מהות. האחת, בלימת ההפיכה המשטרית שמאיימת לערער את יסודות הערכים הדמוקרטיים המשותפים (shared values) עליהם מושתתת הברית האסטרטגית בין ישראל לארה"ב. ביידן אף הבהיר כי הנושא יעמוד במוקד השיחות במהלך ביקור נשיא המדינה בארה"ב. השנייה, הצעדים החד-צדדיים כלפי המערכת הפלסטינית שנועדו לאפשר את הרחבת ההתנחלויות ועלולים להוביל למיטוט הרשות ולהסלמה רחבה. זאת, לצד הגישה המרוככת שממשלת ישראל נוקטת, לגישת הממשל האמריקני, כלפי הפשיעה הלאומנית כנגד תושבים פלסטיניים.

 



ישראל בצומת קבלת החלטות היסטורי


מכאן עולה, שבידי ממשלת ישראל יכולת השפעה רבה על האפשרות לקדם הסכם נורמליזציה עם סעודיה. לשם כך עליה, בראש ובראשונה, לפעול לגניזת ההפיכה המשטרית ולשנות את המדיניות כלפי המערכת הפלסטינית.

 

למעשה, ממשלת ישראל בהנהגת נתניהו נמצאת בצומת דרכים היסטורית - עליה לבחור בין היותה דמוקרטיה משגשגת ומעצמה אזורית בעלת עוצמות אסטרטגיות צבאיות, כלכליות וטכנולוגיות לבין שקיעתה והפיכתה למדינה נחשלת ומרוחקת מהערכים המערביים. ככל שהתהליכים ההרסניים בזירה הפנימית ומול הפלסטינים יימשכו, כך האפשרות להשגת נורמליזציה עם סעודיה תלך ותתרחק, ועימה החלום לעידן חדש ביחסים עם העולם המוסלמי הסוני, ובכלל זאת האפשרות להקמת פרוייקטים כלכליים אדירים, חוצי יבשות וגבולות.

 

יתרה מכך, היכולת להתמודד עם האיום האיראני המתעצם, ובעיקר בלימת פרוייקט הגרעין האיראני, תלויה במידה מכרעת בקשרים האסטרטגיים עם ארה"ב ובאפשרות לקדם שיתופי פעולה ביטחוניים עם מדינות המפרץ. מכאן, ששיפור היחסים עם הממשל והסכם נורמליזציה עם סעודיה עשויים להוות נקודת מפנה בהתמודדות הכוללת עם האיום האיראני. מנגד, המשך תהליכי השקיעה, יכרסם באופן מהותי ביכולת האסטרטגית של ישראל להתמודד עם צבר האיומים הניצבים לפתחה מצד איראן, חזבאללה וחמאס.



 

 

 

נכתב ע"י צוות המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) בראשות אלוף (מיל.) עמוס גלעד

 

 

מסמך זה הינו פרסום שבועי, אם ברצונך לקבלו לחץ כאן >>

 

 

 

לחזרה למסמך התובנות המלא יש ללחוץ כאן >>