המכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן - הבית של סדרת כנסי הרצליה שואף לתרום למדיניות הביטחון הלאומי במובנו הרחב מתוך ההבנה שהעוצמה הנדרשת להתמודדות עם האתגרים האסטרטגיים והביטחוניים, מחייבים לצד עוצמה צבאית, תבונה מדינית, חוסן לאומי ולכידות חברתית. בהתבסס על הערכים הדמוקרטיים והשיוויוניים של מגילת העצמאות.

עבודת המכון מתבססת על ראייה אינטגרטיבית ומקיפה, תוך בחינת השפעתם ההדדית של המרכיבים השונים בפסיפס החוסן הלאומי הכולל. השאיפה היא, להציג תמונה מדויקת ומעודכנת ככל הניתן ולייצר תובנות וחלופות מדיניות ואסטרטגיה עבור מקבלי ההחלטות, מעצבי דעת קהל ושותפים נוספים לעיצוב המדיניות בישראל ובעולם.

​שני מוקדים מרכזיים לעבודת המכון:

הראשון
והעיקרי עוסק בזיהוי הזדמנויות וסיכונים לישראל, בזירה המזרח תיכונית ובסביבה הגלובלית. המכון חותר לאפיין מגמות גיאו-אסטרטגיות וגיאו-פוליטיות, המעצבות את המזרח התיכון, לרבות מעורבוּת המעצמות הגדולות ושחקנים אזוריים מרכזיים. דגש מיוחד מושם על זיהוי שינויים אזוריים דינאמיים המעצימים את האיום הנשקף מצד איראן, לצד התפתחות מערכות יחסים אסטרטגיות חדשות של ישראל עם מדינות ערב.

המוקד הנוסף בו עוסק המכון, הוא חוסנה החברתי של מדינת ישראל כעמוד תווך בביטחון הלאומי. במוקד זה, חותר המכון לקדם הבנה של סיכונים הנובעים מערעור יסודות הדמוקרטיה הליברלית בישראל, לצד תהליכים דמוגרפיים המעצבים מחדש את פניה של החברה הישראלית.

נושאי הליבה בעבודת המכון

• האיום האיראני
  • הזירה הפלסטינית
  • חוסן חברתי כעמוד תווך בביטחון הלאומי של מדינת ישראל
  • יחסי ישראל -ארה"ב
  • מערכות יחסים אסטרטגיות עם מדינות ערב
  • רוסיה במזה"ת
  • יחסי ישראל עם יהדות ארה"ב והשפעתם על הביטחון הלאומי

זירה מרכזית לדיון ולחשיבה אסטרטגית

המכון פועל תחת המסגרת האקדמית של אוניברסיטת רייכמן ומקיים ימי עיון, מסגרות דיון מיוחדות, צוותי חשיבה, סימולציות, תדריכים ואת כנס הרצליה השנתי, היוצרים יחד זירה מרכזית לדיון מעמיק באתגרים בפניהם ניצבת ישראל בפרט והמזרח התיכון בכלל. הפעילות מתבצעת ע"י גרעין קטן של חוקרים קבועים, קבוצת עמיתי מחקר, ובשיתוף פעולה עם חוקרים ומכוני מחקר בארץ ובחו"ל.

פרסומי המכון

ניירות עמדה, סיכומי תובנות והמלצות מכנסים, מתפרסמים בקביעות באתר המכון, באמצעות דיוור לנמענים וברשתות החברתיות.

בראש המכון עומד האלוף (מיל') עמוס גלעד, לשעבר ראש האגף הביטחוני-מדיני (אבט"ם) במשרד הביטחון. במסגרת שירות בן 30 שנה בצה"ל, כיהן גלעד, בין היתר, כראש חטיבת המחקר באמ"ן, דובר צה"ל, מתאם פעולות הממשלה בשטחים, מזכיר צבאי לראש הממשלה המנוח יצחק רבין וכראש מערך ההסברה הלאומי​.

קראו עוד >>​​

יצירת קשר