שוק העבודה ומוביליות חברתית

  • אתגרי החברה הערבית בשוק העבודה בשגרה ובחירום

    מריאן תחאוכו, עמית לוונטל, טלי לרום ואיילה פרטוש

    מחקר זה מאפיין את הפערים בשוק העבודה בין החברה הערבית ליהודית, בוחן את השפעת המלחמה על התעסוקה בחברה הערבית, ומציג המלצות למדיניות שתתמודד עם אתגרי התעסוקה ותקדם את השתלבות הערבים והערביות בתעסוקה איכותית.

  • האם משתלם לאברך חרדי להצטרף לשוק העבודה?

    הלה אקסלרד ותום שדה

    נייר זה בוחן מהם התמריצים הכלכליים ביציאתם לעבודה של גברים חרדים ואומד את הכדאיות הכלכלית של יציאה לעבודה.

  • הכנסה מעבודה של משקי בית: אתגרים תרחישים ומדיניות

    אסנת ליפשיץ וטלי לרום

    נייר זה עוסק בשינויים שחלו בהכנסה מעבודה של משקי הבית בעשרים השנים האחרונות ובתרחישים אפשריים לשנים הבאות, ומצביע על המדיניות הנדרשת על מנת לתמוך בהמשך צמיחת המשק ובסגירת הפערים בין קבוצות האוכלוסייה.

  • כיצד לעודד נשים לבחור במסלולי מצוינות המובילים לתעסוקה במשרות טק ובענף ההייטק

    סרגיי סומקין, אסנת ליפשיץ, בנימין בנטל, רונן ניר ומשה שלו

    נייר זה בוחן את הפערים המגדריים במסלולי מצוינות טכנולוגיים ומציע פעולות בשלב חטיבת הביניים והתיכון שיעודדו תלמידות לבחור במסלולים אלו.

  • היסטוריה וסוציולוגיה חרדית פוגשות את כלכלת ישראל

    הלה אקסלרד ויצחק טרכטינגוט

    מחקר זה בוחן כיצד התפתחויות היסטוריות מאז קום המדינה ומאפיינים סוציולוגיים של החברה החרדית עיצבו את השינויים שחלו במהלך השנים בחברה החרדית וביחסיה עם מדינת ישראל, ואילו מגמות כלכליות מאפיינות את השנים האחרונות.

  • סלילת דרכם של אקדמאים ערבים להצלחה בשוק העבודה

    מריאן תחאוכו, לינור קיקנדזה, סרגיי סומקין ואיילה פרטוש

    מחקר זה בוחן את איכות ההשתלבות בשוק העבודה של בעלי תואר ראשון מהמגזר הערבי שקיבלו את התואר ממוסדות להשכלה גבוהה בישראל, מציע תובנות בעלות ערך להתוויית מדיניות ציבורית ומדגיש את החשיבות של הגברת הנגישות להשכלה גבוהה בקרב האוכלוסייה הערבית בישראל.

  • תעסוקה איכותית לנשים חרדיות

    הלה אקסלרד ועידית קלישר

    מטרתו של מחקר זה היא לנתח את החסמים המונעים מנשים חרדיות להשתלב בתעסוקה איכותית, שתצמצם את פערי השכר בינן לבין נשים לא חרדיות.

  • אוריינות בשפה העברית בחברה הערבית: סטנדרטיזציה במדידה ובהערכה

    מריאן תחאוכו ועידית קלישר

    מסמך זה מסכם תהליך היוועצות בין-משרדי בהובלת הרשות לפיתוח כלכלי של מגזר המיעוטים, במטרה לגבש תוכנית פעולה לשיפור לימודי העברית בחברה הערבית ויצירת סטנדרטיזציה ושיטת אמידה אחידה, על מנת שרמת האוריינות בעברית לא תהווה חסם בשוק העבודה ובאקדמיה.

  • שילוב צעירים ערבים בהשכלת STEM ובתעסוקה איכותית

    עידית קלישר, מריאן תחאוכו, איילה פרטוש, חנין מטר, עומאר מח'זומי וסבאא ג'באלי-סירחאן

    נייר זה מציג מיפוי וזיהוי של החסמים במסלול חייהם של הצעירים בחברה הערבית להשתלב בלימודים גבוהים בתחומי ה-STEM ובתעסוקה איכותית. ההמלצות כוללות הכוון ומידע, השלמת מיומנויות, הגדרת יעדים מדידים ומעקב אחר עמידה בהם.

  • מדיניות לקידום תעסוקה איכותית בקרב צעירים בחברה הערבית

    מריאן תחאוכו, טלי לרום וסבאא ג'באלי-סירחאן

    נייר זה בוחן את הירידה בתעסוקה והעלייה בשיעור הנמצאים מחוץ למסגרות של לימודים או תעסוקה בקרב צעירים ערבים, מציע הסברים אפשריים למגמות אלו וממליץ על צעדי מדיניות לשילוב איכותי של צעירים ערבים בכלכלה ובחברה.

  • חסמים רגולטוריים לתעסוקת מבוגרים

    הלה אקסלרד

    נייר מדיניות זה בוחן את החסמים לתעסוקת מבוגרים לקראת גיל פרישה במדינת ישראל ואחריו ומציע פתרונות להתמודדות עם חסמים אלו.

  • מהן המיומנויות הנדרשות מעובדי ההייטק

    ניראון חשאי, סרגיי סומקין ורונן ניר

    נייר זה ממפה מגמות מרכזיות בשוק התעסוקה הטכנולוגי, בוחן את הקורלציה בין כישורים ומיומנויות שונים לבין הסיכוי להשתלבות בשוק תעסוקה זה במשרות מחקר ופיתוח ובמשרות צמיחה ומציג המלצות מדיניות.

  • צמצום פערים בין החינוך הערבי לעברי

    מריאן תחאוכו, עידית קלישר, חנין מטר וקיריל מושקלב

    נייר זה בוחן את הפערים בין החינוך הערבי לעברי בצד תפוקות מערכת החינוך – מיומנויות הבוגרים, שיעורי הזכאות לבגרות ואיכות תעודת הבגרות, ובצד התשומות – תקציבי משרד החינוך והרשויות המקומיות, איכות ההוראה והניהול והרקע של התלמידים, ומציג המלצות לצמצום הפערים.

  • גברים חרדים בהייטק

    הלה אקסלרד, אברהם זילברמן, חן ליפשיץ, סרגיי סומקין, איציק קרומבי

    נייר זה מציג את תמונת המצב הנוכחית של גברים חרדים המועסקים בהייטק ושל אלו המעוניינים להשתלב בהייטק, ובוחן את הדרכים האפשריות להגדלת היקף הגברים המועסקים בהייטק.

  • התועלת בהעסקת עובדים מבוגרים

    הלה אקסלרד, צבי אקשטיין וטלי לרום

    נייר זה בוחן את המשמעויות הכלכליות של תעסוקת מבוגרים בישראל ואת ההשלכות של [אי] תעסוקה על הזדקנות בריאה של האוכלוסייה, על הפרט ועל המשק.

  • המשבר כהזדמנות: מדיניות תעסוקה

    טלי לרום

    נייר זה מציג את המדיניות המומלצת לתעסוקה והון אנושי, הכוללת קביעת יעדים, בניית תוכניות תעסוקה, יישום רפורמה במערכת ההכשרה המקצועית והקמת משרד תעסוקה.

  • הירידה בתעסוקת ערבים צעירים

    מריאן תחאוכו, טלי לרום וקיריל מושקלב

    עבודה זו חוקרת את הירידה בתעסוקת גברים ערבים שחלה טרום המשבר לאורך השנים 2014-2019, תוך התמקדות בגברים צעירים בגילי 18-24, וכן את המאפיינים של חסרי המעש (שאינם עובדים ואינם לומדים).

  • מגזר ההייטק כמנוע ליציאה מהמשבר

    ניראון חשאי, סרגיי סומקין והלה אקסלרד

    נייר זה בוחן כיצד מגזר ההייטק יכול לתרום להתאוששות המשק הישראלי ממשבר הקורונה, תוך התמקדות בהשפעה על תעסוקה. הממצאים מעידים על פוטנציאל להגדיל את התעסוקה בהייטק, בפרט על ידי שילוב כוח אדם איכותי ללא תואר אקדמי במקצועות ההייטק.

  • התשואה לידע בעברית בחברה הערבית

    מריאן תחאוכו, עידית קלישר וקיריל מושקלב

    נייר זה בוחן את התשואה לידע בשפה העברית באקדמיה ובשוק העבודה בקרב נשים וגברים בחברה הערבית, מציג את החסמים לרכישת השפה במערכת החינוך הערבית וממליץ על שורת צעדים לשיפור רמת הבקיאות בשפה העברית החל מגיל צעיר.

  • וועדת התעסוקה 2030

    הוועדה לקידום תחום התעסוקה לקראת שנת 2030, בראשותו של פרופ' צבי אקשטיין, ממליצה על יעדים לשיעורי התעסוקה לפי קבוצות אוכלוסייה, ולראשונה גם על יעדים לאיכות התעסוקה. עוד ממליצה הוועדה על אמצעים להשגת היעדים, ביניהם מערכות מידע והכוון, הכשרות להגדלת מיומנות העובדים ותכניות תעסוקה.

  • התעסוקה בהייטק - מקורותיה והרחבתה

    בנימין בנטל, דן פלד וסרגיי סומקין

    מחקר זה בוחן שינויים אשר עשויים להגדיל את שיעור העובדים בסקטור טכנולוגיית העילית. המחקר תומך בחיזוק המדיניות להעלאת שיעור הנבחנים בחמש יחידות מתמטיקה ושיעור לומדי מקצועות ה-STEM, וכן מזהה את אוכלוסיות הנשים היהודיות, הערבים והחרדים כמקור פוטנציאלי להעלאת התעסוקה בהייטק.

  • האם ההייטק יכול לצמוח ל-12%

    סרגיי סומקין

    נייר מדיניות זה בוחן האם בישראל קיים ההון האנושי הנחוץ בכדי לתמוך בצמיחת סקטור ההייטק מ-9% מסך העובדים בכלכלה הישראלית ל-12% עד 2030.

  • גובה ההפרשה האופטימלית לפנסיית חובה

    אסנת ליפשיץ

    נייר מדיניות זה בוחן האם שיעור ההפרשה לפנסיה הינו אופטימלי מבחינת הפרטים, ומראה כי עבור משקי בית בעלי הכנסה נמוכה, רמת ההפרשה הנוכחית פוגעת בהחלקת התצרוכת על פני חייהם ויוצרת יחס תחלופה גבוה מדי בגיל הפרישה. המלצת המחקר הינה לשנות את אחוז ההפרשה לפנסיה כך שהוא יעלה עם גיל החוסך.

  • אוטומציה, טכנולוגיה ושוק העבודה

    סרגיי סומקין וקרן שגיא

    נייר מדיניות זה מציג ניתוח נתונים וסקירה ספרותית רחבה הבוחנת את מהות השינויים שהתרחשו בשוק העבודה הישראלי על רקע ההתפתחויות הטכנולוגיות, ואת התנאים הנדרשים ליישום מדיניות למידה לאורך החיים כמענה לאתגרים של המשק.

  • החברה הערבית כמנוע צמיחה במשק

    מריאן תחאוכו

    פערים ברמת ההון האנושי הם הגורם המרכזי לפערים בהכנסה ובפריון בין האוכלוסייה הערבית והאוכלוסייה היהודית הלא-חרדית. נייר זה עוסק בשני היבטים של רכישת ההון האנושי - זכאות לבגרות והשתלבות בהשכלה גבוהה.

  • השפעת העובדים הזרים על תעסוקה ושכר

    שרית כהן-גולדנר

    נייר מדיניות זה אומד את השפעת העובדים הזרים והפלסטינים על תעסוקה ושכר של עובדים ישראלים, ומוצא כי הם משפיעים לרעה על התעסוקה של גברים יהודים ולא-יהודים וכן פוגעים בשכרם של גברים יהודים.

  • מעמד חברתי-כלכלי ומצב הבריאות

    מיכל בנדרלי, רונן פלוס, חבי מורד, אמה אברבוך, לורנס פרידמן ועפרה קלטר-ליבוביץ

    מחקר זה בוחן לראשונה באמצעות נתוני סקר ארוך טווח (פאנל) של הלמ"ס את הקשר בין מאפיינים כלכליים-חברתיים ובין מצב הבריאות בשני הכיוונים, ומוצא כי מאפייני מדרג חברתי-כלכלי נמוך קשורים למצב בריאות לא טוב ולהסתברות גבוהה יותר להחמרה במצב הבריאות עם הזמן.

  • רישוי מקצועות בישראל

    יאיר אושרוב ומוריס קליינר

    נייר מדיניות זה מניח את התשתית הראשונית לחקר הרגולציה על רישוי המקצועות בישראל ולשיפורה. הוא עומד על משמעויות הרישוי, מציג סקירה של כלל המקצועות המורשים בישראל, בוחן את התהליך שהביא לרישוי שני מקצועות מרכזיים במשק - ראיית חשבון ופיזיותרפיה, ומציע המלצות ראשוניות להמשך טיוב הרישוי.

  • שוק העבודה כמנוע לצמיחה וצמצום העוני

    צבי אקשטיין, אסנת ליפשיץ וטלי לרום

    נייר מדיניות זה מציג את הגורמים לגידול המשמעותי בשיעורי התעסוקה בישראל, מסביר מדוע העלייה בתעסוקה הייתה מוטה לכיוון קבוצות האוכלוסייה בעלות יכולת ההשתכרות הנמוכה, ומנתח מה הייתה ההשפעה של הגידול בתעסוקה על השכר, ההכנסה והעוני.

  • תמורות בשוק העבודה

    צבי אקשטיין, אסנת ליפשיץ וטלי לרום

    נייר זה מציג ומנתח את הגידול המשמעותי שחל בתעסוקה בישראל מראשית שנות ה-2000.

  • הטבות מס לחיסכון הפנסיוני בישראל

    לאה אחדות ומישל סטרבצ'ינסקי

    נייר זה מנתח את הטבות המס לחיסכון ארוך טווח ומציג אלטרנטיבות שונות לצמצומן, תוך התייחסות למשמעותן הכספית ולשיפור בתועלת החברתית הנובעת מהחלפתן בכלי מדיניות אלטרנטיביים הנועדים להקטנת העוני.

  • השכלה גבוהה טכנולוגית ומקצועית

    צבי אקשטיין, אביחי ליפשיץ, קרן שגיא ותום טרילניק

    נייר מדיניות זה מציג את החשיבות הגדולה של מערכת השכלה גבוהה טכנולוגית ומקצועית איכותית למשק, וממליץ על הגדלה משמעותית של ההשקעה הציבורית ברכישת הון אנושי של פרטים שאינם פונים ללימודים אקדמיים.

  • העוני בישראל: סיבות ומדיניות בשוק העבודה

    צבי אקשטיין וטלי לרום

    נייר מדיניות זה מציג תמונת מצב של העוני ואי-השוויון בישראל, מנתח את הגורמים המרכזיים להתפתחותם, מאפיין את האוכלוסייה הענייה בישראל ומציע תכנית מדיניות ארוכת טווח בשוק העבודה שתביא לצמצום העוני.

  • מדיניות תומכת צמיחה וצמצום עוני 2016

    צבי אקשטיין, אביחי ליפשיץ ותמיר קוגוט

    נייר זה מציג את תמונת המצב הנוכחית של גברים חרדים המועסקים בהייטק ושל אלו המעוניינים להשתלב בהייטק, ובוחן את הדרכים האפשריות להגדלת היקף הגברים המועסקים בהייטק.

  • מדיניות המיסוי בראי הצמיחה ואי השוויון

    מישל סטרבצ'ינסקי

    בנייר מדיניות זה נבדקת השפעתה של העלאת שיעורי המס הסטטוטוריים על הצמיחה ועל אי השוויון בהכנסה.