כלים להערכת כתבי עת ודירוגם

שיטות נפוצות לדרוג כתבי עת מבוססות על מדדים סטטיסטיים הבוחנים את שכיחות האזכורים של כל אחד מהם בטקסטים מאוחרים יותר. ההנחה היא שככל שמאמר מאוזכר פעמים רבות יותר, השפעתו על השיח המחקרי רבה יותר.

 

יתרונות הדירוג

הדרוג מאפשר לחוקרים לבחור את כתבי העת בעלי השפעה גבוהה בתחום מחקרם.

הדרוג משמש ככלי חשוב להערכת ההשפעה והרלוונטיות של המחקר האקדמי.

ניתוח ציטוטים מסייע לתמיכה במחקר ובזיהוי מדענים מובילים ובמעקב אחר הקשרים בין קבוצות המחקר שלהם

משקף את כתבי העת המובילים בתחום מחקרי מסויים.

הצלחתו של כתב העת תורמת לפרסומו ולהעלאת יוקרתו של המו"ל.

מאפשר למשתמש הקצה המבקש לבחור את המאמרים האיכותיים ביותר.

עידוד תחרות בין כתבי העת, היוצרת גם תחרות בין מחברי המאמרים על איכות התכנים.

משפיע על קבלת החלטות בנוגע לבניית האוסף לאור מגבלות תקציב ומקום.

 

חסרונות הדירוג

בעיית אזכור עצמי: ציטוטים עצמיים של חוקרים מעלה את המדדים באופן מלאכותי.

גורם הזמן. שיטות דרוג המבוססות על ספירת אזכורים מעניקות יתרון בולט לכתבי עת ותיקים. יש להניח כי בין שני כתבי עת השווים באיכותם יזכה כתב העת הוותיק למספר אזכורים גדול יותר.

בעיית האיכות מכיוון שיתכן שיכתבו מאמרי ביקורת רבים בעקבות פרסומו של מאמר גרוע, מכאן שרמת האזכורים אינה מעידה על האיכות. ולהיפך: כתב עת בינוני המפרסם מאמר איכותי יזכה לציטוט רב יותר ולשיפור בדירוגו.

שיטת דרוג המבוססת על ספירת אזכורים אינה מבטאת שינויים אפשריים ברמתו של כתב עת נתון.

שיטות המבוססות על ספירה מעניקות יתרון לכתבי עת המפרסמים מאמרים רבים יותר. ככל שתדירות הפרסום גבוהה יותר, מספר האזכורים של כתב העת יהיה רב יותר.

ניתן לקבל מידע אמין ומפורט אודות כתבי העת המופצים בעולם כולו במאגר הביבליוגרפי ULRICH'S 

ישנם מספר מדדי השפעה, שמקורם במאגרי מידע שונים :

Journal Impact Factor (JIF), (Q) Quartiles - מדדים ממאגר Journal Citation Reports (JCR) המבוססים על פרסומים ממאגר WOS

 

 CiteScore, Scimago Journal rank (SJR) - מדדים המבוססים על פרסומים במאגר SCOPUS

 

Google Scholar Metrics - מדדים המבוססים על מאגר Google Scholar

 

 

JCR – Journal Citation Reports

מאגר JCR בראשות Thomson Reuters מאפשר הערכת כתבי עת מובילים של למעלה מ-3300 מו"לים בתחומי שונים משנת 1997 ואילך, שמאמריהם מופיעים במאגר Web of Science. המאגר מתעדכן אחת לשנה.

בעזרת מדד זה ניתן לאתר כתבי עת מובילים באמצעות קטגוריות נושאים, שמות מחברים ושמות ארגוני-מחקר. ניתן לראות את פרופיל כתב העת  והיסטוריה של כתב עת.

וגם ניתן להשוות בין כתבי עת מתחרים מאותה קטגוריה בעלי מקסימום IF.

המדד להערכת כתבי העת במאגר JCR הינו סטטיסטי וכולל שלושה כלים להערכה: Impact Factor, Eigenfactor, וחישוב אחוזי מאמרים בפרסומים מצוטטים.

 

Impact Factor (=IF):

המדד המקובל והוותיק ביותר להערכת כתבי עת.

IF הוא חישוב יחסי של הציטוטים של כל מאמר שהתפרסם בו; ככל שהIF גבוה יותר כך עולה יוקרת כתב העת. בסיס הנוסחה הוא מספר הפעמים שמאמרים מכתב העת צוטטו בשנה מסוימת, לחלק למספר הכולל של מאמרים בני ציטוט שהתפרסם באותה שנה בכתב העת. Impact factor של שנה מסוימת בודק את ממוצע הציטוטים למאמרים שהתפרסמו בשנתיים שקדמו לה (ה - Impact factor של כתב עת מסוים לשנת 2020 יהיה ממוצע הציטוטים למאמרים שפורסמו בכתב העת בשנים 2018-2019).

המדד תלוי תחום ואינו אבסולוטי, ומשתנה מאוד בין תחומי המדע השונים. על פי מחקרים אחדים עולה כי כתבי עת המפרסמים מאמרים בגישה חופשית (Open Access) זוכים לציטוטים בשיעור גבוה יותר.

 Eigenfactor Score- מדד זה בודק השפעה של כתב עת בהתאם לנתוני ציטוטים חמש שנים אחורה תוך בחינת המקור ממנו הגיעו הציטוטים. מדד זה מעניק משקל גדול יותר לציטוטים בכתבי עת מובילים.

 

Immediacy Index - התייחסות למספר הציטוטים באותה השנה שבה כתב העת התפרסם (ההשפעה מיידית). ניתן למצוא את הנתונים הללו בפלטפורמת JCR.

 

SCOPUS - Elsevier API

מאגר Scopus בראשות Elsevier הוא מפתח למאמרים מחקריים ושפיטים מתוך למעלה מ-5000 מו"לים של כתבי עת מחקריים, בנוסף לספרים, כנסים ופטנטים בתחומי טכנולוגיה, מדעים מדויקים, רפואה, מדעי החברה ומדעי הרוח. המאגר מתעדכן בכל יום.
בעזרת הדירוגים של מאגר זה ניתן לבצע הערכת מחברים, לאתר כתבי עת מובילים באמצעות קטגוריות נושאים. לקבל מתן פרופיל והיסטוריה של כתב עת. וכן  להשוות בין כתבי עת מתחרים מקטגוריות שונות.

סקירה זו תתמקד בפונקציות הערכת כתבי עת ובהערכת מחברים:

מדדים נוספים המבוססים על מאגר Scopus:

CiteScore rank & trend – הדירוג היחסי של כתב העת בתחום המחקר אליו הוא שייך.

SJR (SCImago Journal Rank) – דירוג המתייחס גם ליוקרת כתב העת המצטט (נותן עדיפות לכתבי עת הנחשבים איכותיים יותר). החישוב נעשה בטווח של 4 שנים. נתוני ה-SJR הם חינמיים ופתוחים לכול.

SNIP (Source Normalized Impact per Paper) – מדד השפעה של מאמר בודד בתוך כתב העת. ממוצע הציטוטים של המאמר באופן יחסי לכלל הציטוטים בתחום בו הוא עוסק.

 

Google - Google Scholar Metrics 

דירוג כתבי העת המובילים של Google Scholar, הבנוי מרשימה של 100 כתבי העת המצוטטים ביותר בכל תחום דעת. ניתן לראות את כתבי העת המובילים בחלוקה לתחומים ותתי תחומים, כולל תחומים שלא מכוסים באופן אידיאלי במאגרים האחרים כמו מדעי הרוח ואומנויות. הדירוג מבוסס על h5-index המתייחס למאמרים שפורסמו בחמש השנים האחרונות. H = מספר המאמרים בכתב העת שצוטטו H פעמים (לדוגמא: 50 מאמרים צוטטו לפחות 50 פעמים).