מוריס קאהן

 

איש העסקים והפילנתרופ מוריס קאהן הוא מופת למימוש הציונות: יהודי שהגיע לישראל במטרה להקים בה את ביתו והפך לאחד היזמים הראשונים, אשר סייעו למקם את ישראל בחזית העולמית של תחומי ההייטק והביוטכנולוגיה.


מר קאהן נולד בעיר באנוני שבדרום אפריקה בשנת 1930, למשפחת מהגרים מליטא. כבר בנעוריו ניכרו בו היושר והרצון לעזור לאחרים ולהילחם למען הצדק, לצד כשרונו והצלחתו בתחום העסקים. מוריס היה פעיל בתנועת נוער ציונית ובשנת 1956 זכה להגשים את חלומו ולעלות ארצה עם אשתו ז'קלין ז"ל ושני בניו הפעוטים דויד ובנימין. הוא רצה לגדל את בניו במדינה יהודית מתוך תחושת שייכות חזקה למדינת ישראל ולארץ ישראל.


בתחילת דרכו בארץ עסק מוריס בענף החקלאות והקים מספר מיזמי תעשיה והיה לאיש עסקים צעיר וחדור מוטיבציה להצלחה - שמטרתו הייתה הרבה מעבר לעסקית.


מר קאהן הקים מספר מיזמים עסקיים, ביניהם מפעל לייצור אופניים, מפעל לכפפות עור וגידול בקר בעמק החולה. חלקם לא הצליחו, ולמרות זאת מר קאהן לא הרים ידיים. נקודת המפנה הגדולה בחייו העסקיים היתה פרסום מכרז להשקת "דפי זהב" בישראל בשנת 1968. חברת ITT האמריקאית זכתה במכרז ומינתה את מוריס למנכ"ל.


עבורו הייתה זו הזדמנות לצבור ניסיון בעבודה עם חברת ענק בינלאומית ובו בזמן להתמודד עם אתגר השקת מוצר שלא היה קיים בארץ - "דפי זהב". תחת ניהולו ומנהיגותו הפכה "דפי זהב" לסיפור הצלחה והיוותה בסיס משמעותי ואיתן ליוזמות עתידיות שקידמו את המשק הישראלי ויצרו עשרות אלפי מקומות עבודה בישראל. בשנת 1978, ייסד מוריס קאהן יחד עם שותפו וחברו הטוב שמואל מיתר את קבוצת עורק, את "ערוצי זהב", חברת הכבלים הראשונה בישראל, את "קווי זהב" לשיחות בחו"ל ואת "גלגלי זהב" לפרסום. את החברות איגדו בקבוצת "מקסימדיה" שפעלה תחת כנפיה של קבוצת עורק.


התעוזה של מוריס והיכולת ליצור קשרים בינאישיים שמבוססים על אמון והגינות סייעו רבות לפיתוח יוזמותיו אשר החלה את פעילותה בארץ ,AIG העסקיות, הן עם גורמים בארץ והן עם חברות ענק מחו"ל. חברת הביטוח באותה תקופה, הסכימה לראשונה בתולדותיה ליצור שותפות שווה עם מוריס.


בשנת 1980 פיתחה "דפי זהב" מערך תוכנה מתקדם שהוביל להקמת חברת אמדוקס בשנת 1982. מוריס הבין את החשיבות של בסיסי מידע להתפתחות עסקית וכלכלית, וחברת אמדוקס הפכה במהרה למובילה עולמית בתחומה. כיום אמדוקס מעסיקה כ- 27,000 עובדים ברחבי העולם ו- 45% מכלל שיחות הטלפון בעולם מתבצעים באמצעות תוכנת אמדוקס.


בשנת 1974 יזם מוריס את הקמת המצפה התת ימי הראשון בעולם באילת. המיזם היווה אתגר הנדסי מורכב אך מוריס לא ויתר. כצוללן וכאוהב טבע וים מושבע הגה דרך ייחודית לגילוי עולם הטבע הקסום שחי מתחת למים ורצה שכל אחת ואחד, ולא רק צוללנים, יוכלו ליהנות מהשוניות, מהאלמוגים ומהדגים המדהימים ביופיים.


כיום המצפה התת ימי, אשר בבעלותו ובניהולו של בנו בנג'י קאהן, נמנה בין אתרי התיירות המובילים בעולם ואף נבחר בשנה האחרונה "לאטרקציה האהובה על משפחות בישראל". בנוסף, זכה המצפה לשבח על נגישות לנכים. בשנת 1999 הקים את עמותת צלול השומרת על ניקיונם של החופים והנחלים בישראל ומחנכת לאיכות הסביבה.


הצלחת עסקיו של מוריס מאפשרת לו להקדיש חלק ניכר מכספו ומזמנו לתשוקתו האמיתית: פילנתרופיה. שיקוליו נסמכים על פוטנציאל ההשפעה החיובית שלהם על אזרחי מדינת ישראל ועל כלל אזרחי העולם.


מוריס קאהן מנהל פעילות פילנתרופית ענפה הכוללת: מעורבות בפעילות "עת הדעת" (בשיתוף עם שמואל מיתר), שהוקמה במטרה ליצור עתיד טוב יותר עבור מורים ותלמידים באמצעות פיתוח מערכת הוראה דיגיטלית ייחודית שתאפשר ניהול כיתה יעיל ושיפור חוויית הלמידה; הקמת ארגון LEAD לפיתוח מנהיגות צעירה בישראל; הקמת המרכז לרכיבה טיפולית בתל-מונד; תרומה לפרויקט "הצל ליבו של ילד"; תמיכה ב- Space IL הנחתת חללית ישראלית ראשונה על הירח כחלק מתחרות של גוגל ובנוסף עידוד הנוער ללמידת מדעים, הנדסה וטכנולוגיה.


נוסף על כל אלה, הוא משמש נשיא הכבוד של המכביה ה- 20, שתתקיים בחודש יולי הקרוב. מוריס קאהן מימן את הקמתן של מעבדות מתקדמות על מנת לסייע בהשבתם של מדענים ישראלים לארץ. במסגרת אוניברסיטת רייכמן, הוא תרם מלגות לנזקקים ותמך כלכלית בהקמת מבנה בתי הספר לפסיכולוגיה ולכלכלה. "הצלחתי בעסקים נתנה לי את האפשרות לעשות דברים מספקים ובעלי משמעות", הסביר קאהן בעבר את רצונו לתרום ולסייע.


על פעילותו למען החברה הישראלית, על תרומתו לפיתוחה של מדינת ישראל למעצמה מובילה בתחומי ההייטק ועל תרומתו המתמשכת בתחומי החינוך, איכות הסביבה והרפואה, מוענק בזאת למר מוריס קאהן תואר עמית כבוד של אוניברסיטת רייכמן.