השגריר יצחק (אייזיק) וגברת פרלה גילינסקי

 

יצחק גילינסקי נולד בברנקייה שבקולומביה בשנת 1934, בנם של מהגרים מליטא שהגיעו למדינה בשנות העשרים של המאה הקודמת, לאחר שהות קצרה בארץ ישראל. הוא למד הנדסה כימית במכון לטכנולוגיה שבארה"ב, ולמד לתואר שני במנהל עסקים עם התמחות בניהול תעשייתי מאוניברסיטת דל ולה שבקאלי. בשנת 1953 הקים יחד עם אחיו לזר ז"ל, את העסק הראשון שלו, חברת רימקס לייצור רהיטים מפלסטיק ומוצרי צריכה.

 

גברת פרלה גילינסקי נולדה בקאלי שבקולומביה בשנת 1934 ולמדה לתואר ראשון בכימיה באוניברסיטת בלומינגטון שבאינדיאנה. השניים הכירו כבר כשהיו בני 13, אולם יצחק המתין עד שובו מהלימודים בארצות הברית לפני שהציע לה נישואים. השניים נישאו בפברואר 1957 ולהם שלושה ילדים - חיים, רותי וטניה. פרלה ידועה בהישגיה האקדמיים ובחוש העסקי המפותח בו ניחנה והקימה שלוש חברות בתחומי הווידאו, הבנייה והמזון.

 

כשהייתה בשנות השבעים לחייה, סיימה פרלה תואר שני בעבודה סוציאלית באוניברסיטת בארי, כשהיא האישה היחידה בגילה הלומדת באוניברסיטה.

 

חברת הפלסטיק של יצחק גילינסקי היוותה את הבסיס להקמתה של קבוצת גילינסקי, שהפכה לאחד התאגידים הגדולים בקולומביה. בשנת 1977 הקים יצחק גילינסקי חברה שעסקה בייצור כלי עבודה וכעבור שנה ייסד את חברת יופי (Yupi) להפצת חטיפים, הפועלת בתשע מדינות. שנתיים לאחר מכן נכנס יצחק גילינסקי לתחום הבנקאות והפיננסים עם רכישת ה'קבוצה הפיננסית הבינלאומית' (Internacional Financiera Compañía).

 

כיום מנוהלת הקבוצה המשפחתית על ידי בנם של יצחק ופרלה, מר חיים גילינסקי, שהחל לעבוד לצד אביו בתחילת שנות השמונים. השגריר גילינסקי עדיין מעורב בפעילות החברה ועומד בראש תחומים שונים בה. לחברה אחזקות בתחומי הבנקאות, המלונאות, הנדל"ן, התקשורת והטכנולוגיה והיא פועלת ברחבי אמריקה הלטינית, בארצות הברית ובאירופה.

 

בשנת 2009 נכנס יצחק גילינסקי לעולם הדיפלומטי כאשר מונה על ידי נשיא קולומביה לשגריר בישראל, תפקיד שאותו מילא אחיו המנוח לזר בשנים 1986-1989. השגריר גילינסקי הגיש את כתב האמנה שלו לנשיא שמעון פרס ז"ל בינואר 2010 וכיהן בתפקיד של שגריר קולומביה לישראל עד אוגוסט 2013. לאחר מכן, קיבל מינוי של שגריר חלופי במשלחת קולומביה במטה האו"ם בניו יורק.

 

בני הזוג גילינסקי פעילים במסגרת הקהילה היהודית ובתחומי הפילנתרופיה. השגריר גילינסקי מילא תפקידים בכירים במסגרת ארגון "בני ברית" בקולומביה ובארצות הברית ושימש נשיא של בית הספר התיכון היהודי ע"ש חורחה יצחק בעיר קאלי. הוא תרם להקמת משפחתון בפנימיית "אור שמחה" בכפר חב"ד ולהקמת קתדרת יצחק גילינסקי ליזמות ולחדשנות באוניברסיטת תל אביב. גברת פרלה גילינסקי שימשה נשיאה של "בני ברית" בעיר קאלי והייתה חברה בארגון ויצ"ו במיאמי.

 

לבני הזוג גילינסקי יש קשר עמוק לאוניברסיטת רייכמן. הם תרמו אולם לימודים בבניין ללימודי משפטים וקיימות ובשנת 2011 חנך השגריר גילינסקי קרן מלגות על שם אחיו המנוח לזר. השגריר גילינסקי תרם לסטודנטים נזקקים עשרות מלגות ללימודים בבית הספר הבינלאומי ע"ש רפאל רקנאטי ותרם מלגות לסטודנטים בני העדה האתיופית.

 

בזמן שהותם של יצחק ופרלה גילינסקי בישראל פתחו בני הזוג את דלתות השגרירות ומעונם בפני אנשי אוניברסיטת רייכמן ברוחב לב. בני הזוג קידמו את שמו של בית הספר הבינלאומי ברחבי קולומביה ואמריקה הלטינית ובזכות פעילותם הגיעו עשרות סטודנטים ללמוד באוניברסיטה. יצחק ופרלה גילינסקי שירתו לא רק כשגרירים של קולומביה, אלא הפכו לשגרירים של אוניבסיטת רייכמן ומדינת ישראל.