באבס ואיזי אספר

 

ישראל הרולד (איזי) אספר, OC, OM, QC, LLD)​ 2003-1932) ורות מרים (באבס) אספר (2011-1933) האמינו שפילנתרופיה היא הכוח המניע לשיפורים באיכות החיים של בני אדם. אמונה זו הובילה אותם, בשנת 1983, להקמת קרן אספר בוויניפג, מניטובה, קנדה מתוך רצון לממש את שאיפותיהם הפילנתרופיות.

במהלך חייו, איזי עבד בתפקידים שונים. הוא היה עורך דין המתמחה בדיני מס, מייסד תאגיד קנווסט גלובל קומיוניקיישנס (חברת מדיה קנדית שבסיסה בוויניפג, מניטובה, אשר כיום אינה פעילה), מנהיג המפלגה הליברלית של מניטובה בין 1975-1970, חבר המועצה המחוקקת של מניטובה עבור איזור וולסלי, בן זוג מסור לבאבס, ואב אוהב לדייויד, גייל וליאונרד.

איזי קיבל על עצמו את "הקריירה רביעית" שלו, כפי שקרא לה, החל משנת 1997, כאשר הוא התפטר מתפקידו כמנכ"ל קנווסט ועבר להיות יו"ר מנהלי שלו כדי שיוכל להתמקד במה שנתן לו הכי הרבה סיפוק: תרומה לקהילה או, כפי שהוא הגדיר זאת, "תשלום חובותיי". הוא תמיד אמר שבתמורה לכך שהחברה אפשרה לו להצליח, הוא מרגיש שיש לו חוב לקהילה. בשלב זה, הוא השקיע את כל כולו במאמצים פילנתרופיים באמצעות הקרן שלו, קרן אספר.

בשנת 1956, איזי התחתן עם באבס והם פעלו יחד במהלך 47 שנות נישואיהם: הם גידלו משפחה, בנו והצמיחו עסק, ותרמו רבות לקהילה.

בשנות נישואיהם המוקדמות, באבס תמכה באיזי על ידי כך שעבדה בחברת מוצרי הצבע של פיליפס בעוד איזי למד משפטים. ההצלחה המסחררת של איזי נבעה בחלקה הגדול מתודעת המחויבות של באבס למשפחה ולקהילה ומיכולותיה המופלגות בתור רעיית פוליטיקאי ואיש עסקים.

תודעת המחויבות לקהילה של באבס החלה כבר בילדותה. באבס הושפעה מהוריה וסביה אשר היו מאד ציונים. סבתה מצד אמה עזרה לגולדה מאיר לגייס תרומות בצפון אמריקה עבור ייסוד מדינת ישראל. רווחת היהודים ומדינת ישראל היו תמיד חשובים מאד למשפחתה של באבס. כבר כנערה, באבס הייתה מתנדבת פעילה עבור ארגונים רבים ושונים ובכללם המרכז לגיל והזדמנויות, ועדת הקהילה היהודית בוויניפג, ואחרים.

יחד, באמצעות קרן אספר, איזי ובאבס חיו חיים של תרומה ועזרה לזולת ופעלו לקדם נושאים של בריאות, חינוך, תרבות, זכויות אדם, ופיתוח קהילתי בקנדה וישראל.

אחד מהפרויקטים הגדולים שלהם, בסדר גודל של מיליוני דולרים, היה הקמת המוזיאון הקנדי לזכויות האדם בוויניפג, אשר מטרתו היתה לקדם חשיבה עמוקה ודיאלוג אודות זכויות האדם, ופעולות לשימור זכויות אלו. לאחר מותו של איזי, באבס המשיכה לפעול לסיום הפרויקט, לא רק כתורמת, אלא גם כמגייסת תרומות וחברה פעילה בארגון ידידי המוזיאון הקנדי לזכויות אדם.

כמו כן, באבס תמכה בארגוני צדקה שונים במניטובה, קנדה וישראל. היא תרמה ופעלה לקידום מלגות לסטודנטים של האוניברסיטה העברית בירושלים. היא הייתה חברת מועצת החינוך היהודי של וויניפג, וקיבלה את "פרס הנשיא" היוקרתי של מועדון העיתונאים של וויניפג עבור תרומתה לקהילה. תרומתה האישית לבלט המלכותי של וויניפג, למרכז התיאטרון המלכותי של מניטובה, ולאופרה של מניטובה היוותה גורם מכריע ביצירת יצירות אומנות חדשות וחשובות על ידי ארגונים אלו. במשך שנים רבות היא גם ישבה במועצת התיאטרון היהודי של וויניפג ופעלה, כיו"ר גיוס תרומות, ללא הרף לחיזוק הארגון.

איזי, באבס ומשפחתה של באבס היו מהתורמים הראשונים של אוניברסיטת מניטובה. בשנת 2008, יצרה באבס את תפקיד פרופסור באבס אספר לג'אז בפקולטת מרסל דזוטלס למוסיקה, אשר אפשרה לאוניברסיטת מניטובה להיות הראשונה בקנדה אשר לימדה והעניקה תואר בלימודי ג'אז. באבס תמכה בפסטיבל הג'אז של וויניפג ובסדרת אספר לג'אז כי הג'אז היה אהבה נוספת שחלקה עם איזי.

איזי ובאבס היו מסורים למדינת ישראל ולעם היהודי. בהנהגת באבס, קרן אספר חנכה ב-9 ביוני, 2007 את מכון אספר לדיפלומטיה במדיה חדשים בבית ספר סמי עופר לתקשורת באוניברסיטת רייכמן. מכון אספר לדיפלומטיה במדיה חדשים מתמקד במחקר ושימוש בטכנולוגיות מדיה חדשים כדי לספר את הסיפור של ישראל בעולם. היכולות הייחודיות של הטכנולוגיות הללו מאפשרות תיאור חדשני של מדינת ישראל מפרספקטיבות חדשות ושונות. כמו כן, מכון אספר מפעיל סדנאות ליצירת קמפיינים של הסברה עבור ישראל במדיה החדשה, ופועל עם תלמידים ליצירת סרטונים, תוכן קולי, ותוכן כתוב על היבטים שונים של החיים בישראל לשימוש בערוצי מדיה שונים כגון בלוגים, עולמות וירטואליים, רשתות חברתיות, משחקי מחשב, פודקאסטים ועוד. בשנת 2010, המכון השיק את אתר www.nocamels.com שהוא אתר החדשות המוביל על יזמות ישראלית כיום. האתר מופעל על ידי סטודנטים המודרכים על ידי עיתונאים מקצועיים. הסטודנטים נוסעים למקומות שונים בארץ כדי לראיין יזמים ישראלים. ב-2012, מכון אספר השיק רדיו בין-לאומי, ערוץ רדיו דובר אנגלית בתדר FM ובאינטרנט אשר משדר לקהילות יהודיות ברחבי העולם. סטודנטים של אוניברסיטת רייכמן, שמגיעים מיותר משמונים מדינות שונות, מגישים, מפיקים, ועורכים תכניות בנושאים שונים כמו מוסיקה, תרבות, ענייני דיומא, ספורט, הומור, ויהדות.

כהוקרה לתרומה היוצאת מן הכלל שלה למדינת ישראל ולעם היהודי, באבס הוכרזה כידידת כבוד של אוניברסיטת רייכמן בשנת 2011, שבועות בודדים לפני שנפטרה.

קרן אספר, עכשיו בהובלת ביתם, גייל, ממשיכה את הדרך של מייסדיה ואת התמיכה במכון אספר לדיפלומטיה במדיה חדשים באוניברסיטת רייכמן.​