אוניברסיטת רייכמן - רקע

על פי מודל אוניברסיטאות העילית (Ivy League) בארה"ב, פועלת אוניברסיטת רייכמן כמוסד אקדמי חופשי, ראשון מסוגו בישראל. האוניברסיטה נוסדה בשנת 1994 על ידי פרופ' אוריאל רייכמן, לתועלת החברה והציבור. בשל בחירתה לא לקבל סבסוד ממערכת התקצוב הממשלתית של ההשכלה הגבוהה, נהנית האוניברסיטה מחירות אקדמית ומנהלית מלאה.

מטרת אוניברסיטת רייכמן להכשיר את מנהיגות העתיד של מדינת ישראל, באמצעות השכלה בינתחומית, המשלבת ידע תיאורטי מעמיק עם הכשרה מעשית, ובהנחיית סגל מרצים וחוקרים מהאוניברסיטאות המובילות בעולם ובישראל. גישתה היא הקפדה על מצוינות במחקר ובהוראה, לצד דגש על אחריות חברתית ומעורבות בקהילה. מאז הקמתה, הצליחה אוניברסיטת רייכמן להיות חלוצה בתחומים רבים ולהוביל מהפיכה במערכת ההשכלה הגבוהה בישראל, שאת עקבותיה ניתן לראות כיום במוסדות אקדמיים אחרים.

אוניברסיטת רייכמן מציעה תוכניות בינתחומיות לתואר ראשון במשפטים, במנהל עסקים, במדעי המחשב, בתקשורת, בפסיכולוגיה, בממשל, בכלכלה, בקיימות וביזמות וכן תוכניות לתואר שני ושלישי בתחומים אלו. בנוסף, מציעה האוניברסיטה תוכניות לתואר ראשון ושני, הנלמדות בשפה האנגלית לצד סטודנטים מכל העולם, במסגרת בית הספר הבינלאומי ע"ש רפאל רקנאטי.

בחודש מארס 2018 קיבלה אוניברסיטת רייכמן אישור מהמועצה להשכלה גבוהה להגיש בקשה לפתיחת תכנית לתואר שלישי (Ph.D) במשפטים. זו הפעם הראשונה בישראל שמוסד אקדמי שאינו אוניברסיטה מגיש בקשה לפתיחת תכנית לתואר שלישי. לצד תוכנית הדוקטורט במשפטים, מציעה כיום האוניברסיטה תוכניות דוקטורט נוספות במדעי המחשב, בפסיכולוגיה, במנהל עסקים ובממשל.

אוניברסיטת רייכמן היא מודל לחדשנות אקדמית בישראל. אקדמיה שפועלת ללא הרף לקידום המצוינות לצד אחריות חברתית, שבחרה שלא לקבל סיוע ממערכת התקצוב הממשלתית כדי שלא להוות נטל על החברה, ובמקביל פורצת דרך וזוכה להישגים יוצאי דופן. אקדמיה שהצהירה על עצמה כציונית ומחנכת את הסטודנטים לתרומה למדינה וליזמות, אקדמיה שמגדירה מחדש את השותפות עם הסטודנטים ואת מחויבותה לטובתם ולהשכלתם.

מאז הקמתה, הצטרפו לסגל אוניברסיטת רייכמן טובי המרצים מהאוניברסיטאות המובילות בעולם ובישראל, ותרמו מניסיונם העשיר כדי ללמד, לחקור ולפתח תוכניות לימוד עדכניות, המשלבות לימודים תאורטיים ברמה הגבוהה ביותר עם התנסות מעשית בסביבה העסקית המחייבת ראייה גלובלית. תוכניות הלימוד באוניברסיטת רייכמן מכשירות את הבוגרות והבוגרים להתמודדות עם הסביבה המשתנה בקצב מואץ.

כיום לומדים באוניברסיטת רייכמן כ-8,400 סטודנטים בעשרה בתי ספר: בית ספר הארי רדזינר למשפטים; בית ספר אריסון למנהל עסקים; בית ספר אפי ארזי למדעי המחשב; בית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה; בית ספר סמי עופר לתקשורת; בית ספר ברוך איבצ'ר לפסיכולוגיה; בית ספר טיומקין לכלכלה; בית הספר לקיימות מייסודן של החברה לישראל, כיל ובזן; בית ספר אדלסון ליזמות; בית הספר הבינלאומי ע"ש רפאל רקנאטי.

בנוסף, פועלים באוניברסיטת רייכמן עשרות מעבדות, מכוני ומרכזי מחקר, בהם: המכון למדיניות ואסטרטגיה, העורך את כנס הרצליה השנתי; המכון למדיניות נגד טרור; מכון סקוג'ן לביולוגיה סינתטית; מכון אהרן למדיניות כלכלית; המכון לחירות ואחריות; מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים; המרכז לחקר הפסיכולוגיה של האינטרנט; מכון אספר לדיפלומטיה במדיה חדשים ומכון גזית-גלוב לחקר נדל"ן.

במשך השנים האחרונות זכתה אוניברסיטת רייכמן במאות מענקי מחקר, לרבות מענקי המחקר האירופאיים היוקרתיים (ERC).